Sinds de afsluiting van de Tweede Coentunnel is het een chaos bij de Hempont. Vervoerder GVB had eerder toegezegd maximaal twee rijen auto’s per overtocht toe te laten, zodat fietsers, voetgangers en bromfietsers voldoende ruimte zouden hebben. Toch worden er tijdens sommige overtochten drie rijen auto’s toegelaten.
Dat gaat ten koste van de ruimte voor langzaam verkeer. De beloofde borden die de voorrangsregels moeten verduidelijken, zijn bovendien nog altijd niet geplaatst. Die regeling is duidelijk: eerst (brom)fietsers en voetgangers, daarna vrachtverkeer dat niet door de tunnel mag, en pas als laatste andere auto’s.
Rijen
Op 9 juli liet het GVB nog aan De Orkaan weten:
‘Om de veiligheid en doorstroming te verbeteren, hebben we besloten voorlopig maximaal twee rijen auto’s per overtocht mee te nemen.’
Die afspraak lijkt inmiddels losgelaten. Op de ponten worden soms gewoon drie rijen auto’s toegelaten. Een verslaggever van De Orkaan, die dagelijks met de fiets oversteekt, zag het meerdere keren gebeuren.
Na navraag gaf het GVB toe dat er op de extra pont inderdaad gebruik wordt gemaakt van drie rijen. Dat betekent minder ruimte voor fietsers, brommers en voetgangers, die eigenlijk voorrang hebben.

Borden
Ook de borden die duidelijk moeten maken wie er voorrang heeft, zijn er nog steeds niet. Terwijl die al in oktober vorig jaar zijn beloofd. Eerder gaf het GVB aan de Fietsersbond Zaanstreek en Amsterdam toe dat er verwarring was op de pont en dat het nodig was om dat met borden duidelijk te maken – voor reizigers én voor het personeel.
Op die borden zou komen te staan dat eerst (brom)fietsers en voetgangers gaan, dan vrachtwagens die niet door de tunnel mogen, en pas daarna andere auto’s. Maar tot nu toe is er nog niks te zien.
Alleen de borden die aangeven dat er van 14 juli tot 14 september een extra pont vaart, zijn nieuw geplaatst.

Fietsersbond
Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond Zaanstreek laat weten dat er serieuze zorgen zijn over het niet naleven van eerdere afspraken. ‘Het is duidelijk toegezegd door het GVB: maximaal twee rijen auto’s, zodat fietsers en bromfietsers genoeg ruimte houden. Maar nu worden er gewoon drie rijen toegelaten,’ zegt ze. ‘En dat is dus niet wat er beloofd is.’ Volgens haar ontbreekt het bovendien nog steeds aan duidelijke communicatie op de pontpleinen.
‘De borden die zouden aangeven wie er voorrang heeft, zijn er simpelweg niet. En dat zorgt voor onduidelijkheid bij zowel fietsers als automobilisten. Zelfs het pontpersoneel weet het niet altijd.’
Drukte
De overlast voor het verkeer blijft groot. Vooral in de richting van Amsterdam naar Zaandam staat het verkeer tijdens de spitsuren regelmatig muurvast op de Westhavenweg, Hemweg en Nieuwe Hemweg. De afgelopen dagen, vooral aan het einde van de middag en het begin van de avond, liepen de wachttijden op tot wel drie uur.
Hoewel het GVB inmiddels een tweede pont inzet en er op doordeweekse dagen verkeersregelaars aanwezig zijn, biedt dit vooralsnog onvoldoende verlichting. Zolang de Coentunnel gesloten blijft, tot in ieder geval 15 september, lijkt de druk op de Hempont niet af te nemen.
Door Nick Boeske. Info van GVB, Fietsersbond en eerder geschreven artikelen. Foto’s van De Orkaan.
ik zou de auto gewoon in zijn geheel verbieden op de pond.
wie niet luisteren wil moet maar voelen,
ook het pond personeel had ik flink aangepakt.
Veel reacties gaan over de spitsuren. Ochtendspits is het chaos aan de Zaanse kant en middagspits is het chaos aan de Amsterdamse kant. En buiten de spits is het echt anders en veel rustiger.
Maar in de nacht dan? Wat is daarover afgesproken? Kennelijk varen er 's nachts ook twee pontjes heen en weer. Maar dus niet volgens de dienstregeling. Ik wilde vannacht met de pont van 0.20 uur (volgens dienstregeling) van Amsterdam naar Zaandam. Daar fietste ik dus op. Ik kwam om 0.13uur bij de pont aan. Om daar de pont voor mijn neus te zien wegvaren. De volgende vertrok om 0.25uur. Geen ramp, maar niet leuk en zeker niet volgens de dienstregeling die een afvaart om 0.20uur aangeeft. Waarom wordt er zo afgeweken van de dienstregeling? Er was geen schip te zien die dit veroorzaakt kon hebben en er waren ook nauwelijks auto's die mee moesten. Ik vond het jammer; een extra pont en toch stond ik in die daluren/nacht langer te wachten dan normaal.
Scheelt wel dat de pont nu iedere 10 minuten vaart dus ,bij missen van de pont:
minder lang wachten voor fietsers ,
best redelijk ruimte voor fietsers vanwege hogere frequentie.
Kortom, gaat nog best lekker ( ja, ik ben fietser)
Vandaag om 2 uur inderdaad 3 autorijen. Doordat er 2 ponten varen, kunnen veel meer fietsers mee. Het personeel maakt er het beste van.
Hoe kan het dat het motoren door het pont-personeel gewoon tussen de scooters, fietsers en (sinds kort veel) voetgangers worden geplaatst??? En dat terwijl de hekken voor de auto’s op drie rijen stonden.
gewoon spits tijden 2 rijen auto's. de dranghekken schuiven elektrisch dus snel geregeld
ik snap het wel auto's leveren geld op bromfietsen fietsen en voetgangers niets, en buiten dat er us een tunnel 2 maanden dicht moet je kijken wat dat voor ellende geeft.
zekker als er bij de andere tunnel dan nog wat gebeurt.
Overdag kunnen er makkelijk drie rijen auto's op de pont omdat dan het langzame verkeer minimaal is en verspreid wordt over 2 ponten. Ik heb het zelf de spits nog niet meegemaakt (behalve bij de afsluiting van de A10 zuid) maar het ruimte gebrek speelt als het spits tijd is, dan moeten de hekken volledig uitgeschoven worden en dan blijft er ruimte over voor (maar) één rij auto's. Dit is in de normale situatie, als er geen problemen zijn op de ring, of bij een tunnel. Aangezien er nu 2 ponten varen zouden de hekken iets naar binnen geschoven kunnen worden zodat er 2 rijen auto's per pont over blijven en is er genoeg ruimte brommers en fietsen.
Een ander punt wat ik nog wil aanstippen is dat nu de motoren tussen de brommers en fietsen geplaatst worden, en terwijl bromfietsers en fietsers keurig afstappen als ze pont op gaan scheuren (ja, echt scheuren!) de motoren de pont op alsof ze de TT rijden. Ik heb dit nu al een aantal keer meegemaakt en in mijn ogen levert dit een hele gevaarlijke situatie op en is het wachten op de eerste motor die bij het oprijden van de pont iemand omver rijd
Die extra pont zou gewoon voor de volle 100% voor de voertuigen moeten zijn. Immers, deze is bijgezet omdat de tunnel dicht is. Dus daar zouden de fietsertjes blij mogen zijn dat ze op mee mogen.
Overigens mogen van mij de gewone auto's lekker de A9/A22 of A10 op en daar in de rij wachten. Vrachtverkeer dat niet door de tunnel kan zou voorrang krijgen, maar door al die automobilisten is er van voorrang geen sprake.
Vrachtverkeer dat niet door de tunnel kan heeft al voorrang. Punt. Discussie op dit punt gesloten.
Je wilt het vast niet horen maar de extra pont is volgens Rijkswaterstaat vooral voor voetgangers en (brom)fietsers ingezet.
Lees maar op: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2025/07/hempont-verdubbelt-dienstregeling-tijdens-groot-onderhoud-2e-coentunnel
Dus laat je autootje staan en pak de fiets!
Dat is een vreemd stukje. Fietsers hebben helemaal geen last van de afsluiting van de tunnel, aangezien ze er toch nooit door mogen.
De afsluiting van de tunnel verandert hun situatie niet.
En voor de meeste automobilisten is de fiets vanwege de afstand geen optie.
Niet zo vreemd hoor, als je de capaciteit van de Coentunnels wilt bereiken met pontjes heb je er echt veel meer dan twee nodig.
Voordat de Coentunnel afgesloten was pasten de fietsers al niet altijd op de pont. Nu pakken nog meer mensen de fiets en zijn twee pontjes meer dan noodzakelijk voor fietsers.
In de drie uur tijd dat mensen nu op de pont staan te wachten kan je een heel eind komen op de fiets hoor, met een elektrische fiets (of racefiets) tot wel in Rotterdam!
Welke Zaankanter vertrouwt nou beloftes van Amsterdammers (GVB) die zien ons als domme boeren die alles geloven. Dit was zoooooo voorspelbaar.
Die paar fietsers op de foto voelen zich vast benadeeld nu het gvb toch meer auto's heeft toegelaten. Gaan we voor de pragmatiek of de dogmatiek dat iets niet klopt met wat ooit is gezegd of aangegeven. Extra pont ingezet, beetje schuiven met de hekken, fietsers komen dezer dage prima over en auto's staan (helaas voor hen) in de rij.
Komop De Orkaan: we roepen hier 'wolf' waar ie niet is. Tikje tendentieuze schrijverij hier.
En dan zijn er ook nog de in eerdere reacties benoemde aso’s die de file gaan inhalen. Als die proberen in te voegen voor ‘de verkeerde’ dan hebben we een knokpartij
Gewoon flexibel zijn, als er ruimte is voor meer auto's, die dan gewoon erop laten rijden. Auto's leveren geld op. Fietsers niet. Zo gaat in de huidige commerciele wereld. Niet zo zeuren met z'n allen!
En in elke auto op de Hempont zie ik maar een persoon zitten. Wie moet er hier nu niet zeuren, de automobilist of de fietser?
Bovendien geeft geld betalen niet automatisch voorrang boven andere verkeersdeelnemers op, geld en geldende afspraken zijn twee verschillende zaken.
Als dat het argument is dan zijn er vast wel 6 fietsers berijd om ook elk 25 cent meer te leggen om de 1,50 (of wat is het tarief tegenwoordig?) op te brengen om de plaats van een enkele auto over te nemen.
Al maanden waren deze te verwachten knelpunten bekend zodat je je daarop als weggebruiker hebt kunnen instellen. Men probeert zich naar de op dat moment beschikbare mogelijkheden aan te passen qua het aantal beschikbare rijen. Prima toch en STOP inderdaad dan ook met zeuren en zemelen en neem je (tijd(elijke))verlies. Ik vind trouwens dat De Orkaan qua berichtgeving hieraan bijdraagt wat neigt naar stemmingmakerij aangezien het geen nieuwswaarde meer heeft. Het is wat het is!
Amen!
Met de inzet van 2 ponten is er ook met 3 rijen auto’s genoeg ruimte voor fietsers. Ook in fiets spitsuur rond uur of 5.
Laat onverlet dat het natuurlijk volslagen gekte is dat auto’s zo graag met de pont gaan, terwijl de A10 voor de Zeeburgertunnel weliswaar helemaal stil staat, maar geen 3 uur vertraging
Weer lekkere sensatie berichtgeving van de Orkaan. Is er daadwerkelijk te weinig ruimte voor de fietsers die over willen? Lijkt me een goede zaak dat de beschikbare ruimte zo efficient mogelijk ingezet wordt, voor fietsers én auto's.
Ik ben dagelijks op de pont op de fiets . over het algemeen kunnen tegenwoordig alle fietsers mee op de pont . Als op het moment dat alle fietsers al op de pont zijn en er nog ruimte over is voor nog een rij auto's... waarom niet ?
zoals jullie vragen, heb ik heel goed naar de foto's gekeken. Als je goed kijkt, zie je dat er VOLDOENDE RUIMTE is voor het aantal fietsers van dat moment. dit is echt janken om het janken van de schrijver
Als het langzame verkeer voorrang krijgt en niet achtergelaten wordt omdat er 3 rijen auto's op de pont staan is er toch niets aan de hand?
Ik zou het eerder niet begrijpen wanneer er bijvoorbeeld 15 fietsers zouden staan, 40 auto's en de pont zou zeggen, nee we mogen maar twee rijen, dat hebben wij de Fietsersbond beloofd.
Flexibiliteit en een beetje inzicht, dat moeten we hebben.
In de spits, vanaf ca. 16:00 of 16:30 staan er een veelvoud van 15 fietsers op de Hempont. Misschien eens op ander tijdsstip komen kijken?
Ben ik de enige die niet verbaast is?
Ondanks de hevige drukte met auto's is er met drie rijen auto's genoeg ruimte voor de fietsers.
De fietsers moeten alleen wel doorlopen meestal is er voor op de pont genoeg ruimte terwijl er achter op de pont dringen geblazen is.
Ik neem de pont elke dag in de spitsuren.
Was nu ruimte genoeg voor langzaam verkeer maar wel drie rijen auto’s. Ik hoop wel dat als het drukker wordt met langzaam verkeer dat ze dan meteen 1 strook voor auto’s opgeven. Dan is er niets aan de hand. We zijn dus afhankelijk van de welwillendheid van de pontmedewerkers
Volslagen incapabele leiding bij het GVB alsmede incapabele bestuurders en ambtenaren in (met name) Amsterdam. Het verkeer rond Amsterdam is inmiddels en chaos en iedereen die hiervoor verantwoordelijk zou moeten zijn doet niets of wijst naar een ander.
Dit wordt tijdens Sail een groot fiasco. Hoe wordt een kostbaar evenement om zeep geholpen.
Zo is dat. Elke dag een verkeersinfarct, overal in de stad afsluitingen wat het allemaal nog erger maakt. Gvb bussen die uitvallen 85 of 70 (!) minuten vertraging hebben. Als deze mensen in het bedrijfsleven zouden werken zouden ze onmiddellijke ontslagen worden na zo’n fiasco.
Ik kom zojuist vanaf de Amsterdamse kant en er stonden drie rijen met auto's. Voor het langzame verkeer was er nog ruimte genoeg.
Wordt meer aan verdiend
Dat argument (er zijn meer mensen die het noemen) is onzin. Of die drie uur aan wachtende auto's in één keer of in honderd keer aan de overkant komt, maakt aan het einde van de dag niets uit voor de opbrengst.
Je wordt alleen maar in de maling genomen hier in Nederland