Sinds de afsluiting van de Tweede Coentunnel is het een chaos bij de Hempont. Vervoerder GVB had eerder toegezegd maximaal twee rijen auto’s per overtocht toe te laten, zodat fietsers, voetgangers en bromfietsers voldoende ruimte zouden hebben. Toch worden er tijdens sommige overtochten drie rijen auto’s toegelaten.

Dat gaat ten koste van de ruimte voor langzaam verkeer. De beloofde borden die de voorrangsregels moeten verduidelijken, zijn bovendien nog altijd niet geplaatst. Die regeling is duidelijk: eerst (brom)fietsers en voetgangers, daarna vrachtverkeer dat niet door de tunnel mag, en pas als laatste andere auto’s.

Rijen

Op 9 juli liet het GVB nog aan De Orkaan weten: 

‘Om de veiligheid en doorstroming te verbeteren, hebben we besloten voorlopig maximaal twee rijen auto’s per overtocht mee te nemen.’

Die afspraak lijkt inmiddels losgelaten. Op de ponten worden soms gewoon drie rijen auto’s toegelaten. Een verslaggever van De Orkaan, die dagelijks met de fiets oversteekt, zag het meerdere keren gebeuren.

Na navraag gaf het GVB toe dat er op de extra pont inderdaad gebruik wordt gemaakt van drie rijen. Dat betekent minder ruimte voor fietsers, brommers en voetgangers, die eigenlijk voorrang hebben.

Borden

Ook de borden die duidelijk moeten maken wie er voorrang heeft, zijn er nog steeds niet. Terwijl die al in oktober vorig jaar zijn beloofd. Eerder gaf het GVB aan de Fietsersbond Zaanstreek en Amsterdam toe dat er verwarring was op de pont en dat het nodig was om dat met borden duidelijk te maken – voor reizigers én voor het personeel.

Op die borden zou komen te staan dat eerst (brom)fietsers en voetgangers gaan, dan vrachtwagens die niet door de tunnel mogen, en pas daarna andere auto’s. Maar tot nu toe is er nog niks te zien.

Alleen de borden die aangeven dat er van 14 juli tot 14 september een extra pont vaart, zijn nieuw geplaatst.

Fietsersbond

Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond Zaanstreek laat weten dat er serieuze zorgen zijn over het niet naleven van eerdere afspraken. ‘Het is duidelijk toegezegd door het GVB: maximaal twee rijen auto’s, zodat fietsers en bromfietsers genoeg ruimte houden. Maar nu worden er gewoon drie rijen toegelaten,’ zegt ze. ‘En dat is dus niet wat er beloofd is.’ Volgens haar ontbreekt het bovendien nog steeds aan duidelijke communicatie op de pontpleinen.

‘De borden die zouden aangeven wie er voorrang heeft, zijn er simpelweg niet. En dat zorgt voor onduidelijkheid bij zowel fietsers als automobilisten. Zelfs het pontpersoneel weet het niet altijd.’

Drukte

De overlast voor het verkeer blijft groot. Vooral in de richting van Amsterdam naar Zaandam staat het verkeer tijdens de spitsuren regelmatig muurvast op de Westhavenweg, Hemweg en Nieuwe Hemweg. De afgelopen dagen, vooral aan het einde van de middag en het begin van de avond, liepen de wachttijden op tot wel drie uur.

Hoewel het GVB inmiddels een tweede pont inzet en er op doordeweekse dagen verkeersregelaars aanwezig zijn, biedt dit vooralsnog onvoldoende verlichting. Zolang de Coentunnel gesloten blijft, tot in ieder geval 15 september, lijkt de druk op de Hempont niet af te nemen. 

Door Nick Boeske. Info van GVB, Fietsersbond en eerder geschreven artikelen. Foto’s van De Orkaan.