Tussen de Rails terug!

Het was maar een bescheiden mededeling in de Bekendmakingen van Zaanstad: “plaatsen kunstwerk Hans Koetsier.“ Die naam deed een belletje rinkelen.

Koetsier (1930 – 1991) was een bekende kunstenaar, maar hij levert geen nieuw werk af. Maar Zaanstad heeft nog wel een ‘Koetsier’ in depot: het monumentale ‘Tussen de Rails’ dat ooit voor het station Zaandam stond maar weg moest bij de bouw van Inverdan.

Het kunstwerk dateert uit 1984, in 2007 werd het weggehaald bij het station. Voor het terugplaatsen is een omgevingsvergunning aangevraagd. Wanneer het beeld terugkomt is nog niet bekend.

Uit de bekendmakingen is op te maken dat het teruggeplaatst wordt aan de Provincialeweg “nabij Pascalcollege”. Dat laatste lijkt niet echt te kloppen, maar het zou dan kunnen gaan om het complex van de voormalige scholen Groen van Prinsterer en De Bark, nu een gebouw van de Bedrijvige Bij.

Dat complex heet nu de ‘Groene Bark’ en eigenaar Gerbrand Klop bevestigt dat het inderdaad om ‘Tussen de Rails’ gaat:

“We wilden graag een beeld bij het gebouw. Daarom dachten we eerst aan ‘Het Gezin’ dat vroeger op die plek stond maar dat beeld was niet meer aanwezig. Via Marlies Romeijnders van de gemeente Zaanstad kwamen we op het beeldhouwwerk van Koetsier. Het past daar prima omdat er twee spoorlijnen bij elkaar komen.”

In april 2016 kwam het verzoek om het beeld terug te plaatsen ook al langs. De POV had het initiatief genomen om de Potplant en de Morgenrit terug te plaatsen op de Gedempte Gracht. Ook “Tussen de Rails” stond op het lijstje.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid suggereerde bedrijventerrein Zuiderhout of de Provincialeweg bij de Hoornselijn, dat laatste is het dus blijkbaar geworden. Foto’s Gemeentearchief.

tussen de rails3

het kunstwerk kan ook prima dienst doen als plek om fietsen tegenaan te zetten

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Jan Schoen

  Verbazingwekkend dat het beeld van Hans Koetsier nog in tact is. Het zou mooi zijn als ‘Tussen de Rails’ weer ergens te bewonderen valt. Wellicht keert dan ook het blad met dezelfde titel in de trein terug. Over ‘De potplant’ (in de volksmond ‘Het vruchtbaarheidskanon’) verscheen in De Orkaan van februari 1986 een geruchtmakend artikel dat destijds veel stof deed opwaaien.

  • Arnold Peter

   Maar dan ook in de originele kleur.
   Blauw.
   (Ooooh, ‘Monet Blauw’ zouden ze nu kreunen.)
   Mocht niet van de Zaanse Kunstelite.
   Overgeschilderd dus in iets tussen koffie en thee.
   Kan het Zaanscher?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *