Twee jaar corona aan de Zaan…

Op 4 maart 2020 werd de eerste Zaanse coronapatiënt in het ziekenhuis opgenomen, op 23 maart werd het eerste officiële Zaanse sterfgeval gemeld. Corona had de Zaanstreek bereikt.

Twee jaar later maken we de stand op na de eerste Wuhangolf die iedereen verraste, de delta-variant en omikron: wel zeer besmettelijk maar ‘relatief’ weinig mensenlevens eisend.

In de Zaanstreek (180.000 inwoners) werden bijna 70.000 positieve testen afgenomen, kwamen ruim 1.100 streekgenoten in het ziekenhuis terecht en overleden minstens 243 mensen aan corona.

Overleden

De drie corona-golven zijn het best zichtbaar bij de overlijdensgevallen. De eerste golf was kort maar hevig (56 doden), en doofde snel uit zodat de zomer van 2020 relatief ‘normaal’ was. In september 2020 kwam de eerste – en meest dodelijke – golf op, die duurde tot de zomer van 2021. Ondanks dat ziekenhuizen beter op de patiënten waren voorbereid, eiste deze golf ruim 160 doden. De laatste golf, van augustus 2021, kostte aanzienlijk minder levens in de Zaanstreek (26). Tijdens deze golf zorgde ook de vaccinatiegraad (inclusief boosters) voor minder dodelijke corona-gevallen.

Sinds maart 2020 overleden 243 streekgenoten aan corona volgens de cijfers van het RIVM. Het aantal sterfgevallen is in feite hoger, o.a. omdat het niet verplicht is de oorzaak door te geven aan de GGD’s (waar het RIVM zich op baseert). Het CBS stelt op basis van de cijfers van officiële overlijdensberichten dat het in feite bijna 80 procent hoger is.

Ziekenhuisopnames

In totaal zijn er sinds de begin van de pandemie 1.112 Zaankanters in het ziekenhuis terecht gekomen met corona. De eerst golf duurde kort, de tweede en derde gingen in elkaar over. Ook hier is te zien dat de tweede golf de ernstige was.

Besmettingen

De grafiek van de positieve testen (bijna 70.000 in totaal) laat een heel ander beeld zien. Laag in het begin toen er nauwelijks getest werd en extreem hoog tijdens de laatste golf.

De besmettingen (positieve testen) geven slechts een indicatie van het totaal aantal besmettingen omdat iets minder dan de helft van de mensen die klachten heeft zich laat testen.

Data: RIVM; grafieken: De Orkaan. Foto: Topsporthal wordt ingericht als corona-post (maart 2020).

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *