Twee keer Eritrees feest bij Sade, twee keer knokken (video)

De ongeregeldheden bij Partycentrum Sade in de nacht van 25 op 26 december zijn geen geïsoleerd incident. Vijf maanden eerder, in de nacht van 29 op 30 juli werd in Sade een vrouw bewusteloos geslagen tijdens een vechtpartij.

In beide gevallen was het een ‘feest’ waarbij de Eritrese artiest Million Eshetu optrad. Het liep ook de tweede keer uit de hand. De eigenaar moest de hulp van de politie inroepen om de zaal te ontruimen.

Na het optreden op eerste kerstnacht moesten er 80 agenten aan te pas komen om de 300 à 400 bezoekers via het centrum van Zaandam naar het station te loodsen. De politie werd daarbij bekogeld. Drie mensen mannen werd aangehouden, twee daarvan zijn inmiddels weer vrij.

Hieronder beelden van de ongeregeldheden van de kerstnacht, gefilmd door één van de bewoners van een complex in de nabijheid van Sade. (Verhaal gaat door onder de video.)

We hebben aan de gemeente gevraagd of ze wisten dat er na het incident in juli er opnieuw een optreden van deze Eritrese artiest op het programma stond en er dus hetzelfde publiek kon worden verwacht. En uiteraard of deze informatie niet tot extra waakzaamheid heeft geleid.

Exploitatievergunning

Een woordvoerder van de gemeente zegt niet te weten wie er optrad en dat ze dat ook niet hoeven te weten omdat de eigenaar een exploitatievergunning heeft voor dit soort feesten. Dat het hier in beide gevallen om dezelfde artiest ging, en dezelfde Eritrese doelgroep, was dus ook niet bekend.

Op vragen van POV-fractieleider Harrie van der Laan over het incident in juli schreef burgemeester Hamming dat in maart 2016 voor het eerst een melding binnen is gekomen over parkeeroverlast (in 2016 3 meldingen en in 2017 4). Er zouden geen intimidatie-meldingen bekend zijn.

De woordvoerder van de gemeente zegt nu dat alleen “officieel geregistreerde klachten” in het antwoord zijn verwerkt. Maar dat is niet wat Van de Laan vroeg: “Hoe lang zijn de problemen rondom het parkeren en intimidatie van omwonenden in de buurt nu precies bij u bekend?”

Parkeerproblemen

Volgens de gemeente is men op de hoogte van zaken die spelen rondom Sade “via gesprekken met bewoners, politie, wijkmanager en eigenaar.” Het antwoord van Hamming op de brief van Van der Laan lijkt daarmee onvolledig door uitsluitend op geregistreerde klachten en dan ook nog vooral op de parkeerproblemen in te gaan.

De zware mishandeling van eind juli komt ook niet in het antwoord voor. Volgens de gemeentewoordvoerder is Zaanstad afhankelijk van de politie voor het doorgegeven van dit soort incidenten.

Het kan ook aan de formulering van Van der Laan liggen die alleen naar parkeeroverlast en intimidatie vraagt. Het incident van eind juli was ernstige geweldpleging. Eigenaar Kilic zei tegen het NHD dat dit incident “opgeblazen” is, maar verzuimde daarbij te vertellen dat het toen ook om een optreden van de Eritrese artiest Million Eshetu ging.

Charges

Volgens één van de omwonenden werd het vorige Eritrese feestje ook na een “flink politieoptreden beëindigd” en heeft de politie pas na aandringen van omwonenden een dag later een oproep voor getuigen online gezet.

“Meerdere bewoners hebben de vroege ochtend daarop contact gezocht met de politie om te vragen wat er aan de hand was. De eerste lezing was toen ‘een vechtpartijtje’. Dit pikten de bewoners niet en hadden videomateriaal waaruit een complete rel op straat bleek waarbij er middels megafoon commando’s werden uitgedeeld en charges richting het station. Toen is er ook flink ingegrepen. Pas nadat men dit online dreigde te zetten kwam om 11:00 een bericht van de politie met een veel betere omschrijving.”

Verhuizing

In de antwoorden op de vragen van Van de Laan zegt de gemeente dat de problemen “volledig opgelost” zijn omdat het centrum in mei gaat verhuizen. Met ongeregeldheden in de periode oktober 2017 – mei 2018 had men kennelijk geen rekening gehouden.

De gemeentewoordvoerder kon niet vertellen waar Sade naartoe ging maar heeft toegezegd dat uit te gaan zoeken.

Foto boven van Facebook-account van Yared Negu.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • joop tralala

  Misschien naar Eritrea verhuizen?

 • ger

  gewoon sluiten die tent , laten ze gewoon in hun eigen land de
  boel afbreken en verzieken , gaat wel lekker zo , uitkering
  niet werken , niet solliciteren , handje ophouden en rellen
  en feesten , zoek gvd een baan dan slaap je s nachts

 • Willemsen

  Die burgemeester is duidelijk nog niet ingeburgerd (Burgemeester Jan Hamming gaat inburgeren (help hem!)). Misschien zijn suggesties uit die buurt nog wel handig voor hem om serieus te nemen.

 • Arno

  Wel eens een wandeling gemaakt in de buurt als er een feestje geweest is in Sade?
  Het lijkt wel de vuilstort,alles wordt op straat achter gelaten van drink bekers,blikjes,vuile luiers,asbakken
  die geleegd worden, etenswaar tot in de wijk houtveld.
  Maakt niet uit wat voor feestje er is geweest het is altijd raak.
  Ik heb medelijden met de nieuwe bewoners die net een huis daar gekocht hebben voor veel geld.
  Hoe eerder het gesloten gaat worden hoe beter!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *