Zaanstad: vergunning Sade ter discussie – 2 keer geweld na Eritrees concert

Naar aanleiding van de massale ongeregeldheden bij partycentrum Sade en vervolgens in het centrum van Zaandam, gaat Zaanstad onderzoek doen naar de toedracht van de gebeurtenissen.

Daarbij wordt ook onderzocht of het gevolgen heeft voor de zaaleigenaar en de vergunning van het partycentrum aan het Mahoniehout.

Update: ook in de nacht van 29 op 30 juli 2017 was het raak op een avond voor Eritreeërs. Op die avond was er een concert van de Eritrese superster Million Eshetu (zie onder). De politie rapporteerde een geval van ‘zware mishandeling’ rond 4.00 uur na een vechtpartij tussen twee mannen die elkaar met stoelen te lijf gingen. Een vrouw die in de buurt zat, werd geraakt en verloor daarbij het bewustzijn.

De ongeregeldheden begonnen in de vroege ochtend van 26 december na een concert in Sade waarbij 350 tot 400 jongeren uit Eritrea aanwezig waren. Eigenaar Ferdi Kilic zegt in het Dagblad Zaanstreek dat hij slechts 150 tot 200 mensen verwachtte. De ongeregeldheden begonnen tegen 4:00 ’s morgens toen de beveiligers enkele dronken bezoekers buiten zette.

Daarna escaleerde de zaak, het optreden werd beëindigd maar de bezoekers weigerden te vertrekken, ook na komst van de politie die uiteindelijk met 80 man sterk de groep via het centrum van Zaandam naar de het station begeleide. Beveiligers en politie werden bekogeld en er zou sprake zijn van vuurwapens. Drie mannen werden gearresteerd.

De gemeente Zaanstad stelt in een reactie op de ongeregeldheden:

“Het mag niet gebeuren dat een feest zo uit de hand loopt. De agressie en het geweld waar politiemensen vervolgens mee geconfronteerd zijn, is onacceptabel. Als gemeente nemen we dit hoog op. We gaan grondig uitzoeken wat daar is gebeurd. Dan kijken we uiteraard ook of dit consequenties heeft voor de organisatie en/of (de vergunning van) de zaaleigenaar.”

Het optreden van was – volgens een Orkaan-lezer die het uitzocht – een concert van Million Eshetu, die samen met Jared Negu optrad (via een andere lezer kregen we onderstaand affiche). Op de Facebook-pagina van Jared Negu wordt een optreden in Zaandam aangekondigd op 25 december. Daar staat ook een filmpje dat gister is geplaatst en een foto van dat optreden (boven).

De Eritrese superster Million Eshetu trad in juli 2017 op in Sade (een vrouw raakte bewusteloos nadat ze door een stoel was geraakt toen in haar nabijheid een vechtpartij uitbrak).

Eritreeërs zijn na Syriërs de grootste groep asielzoekers in Nederland, de groep groeit vooral dankzij ‘nareizigers’ (gezinshereniging). “Meer dan de helft van de Eritrese asielzoekers en nareizigers is minderjarig” aldus het CBS. Eritrea is totalitair regime zonder persvrijheid, politieke vrijheid en godsdienstvrijheid. Eritreeërs zijn christelijk of islamitisch (soennitisch).

Deel dit artikel:

10 reacties

 • joop tralala

  Als ik het mij goed herinner zijn er daar in het verleden al vaker ongeregeldheden geweest. Toch de vergunning van de eigenaar maar eens opnieuw bekijken? Beetje dom als je het aantal te verwachten bezoekers steeds maar weer verkeerd inschat.

 • Bart

  Het is al jaren gedoe met Sade. Als je daarnaast woont, heb je ieder weekend gedoe,Parkeeroverlast kan ik nog een plekje geven, maar in de nacht de Vurehout gebruiken als racebaan en daarbij schreeuwen en toeteren. alcohol gebruik door onze medelanders. in de ochtend ligt de parkeerplaats vol met lege drankflessen en bekertjes.
  dit zakencentrum past niet in een woonwijk die steeds voller wordt. de gemeente doet er weinig aan en de burgers mogen wel belasting betalen en moeten een parkeervergunning aanschaffen voor parkeerplaatsen die er te weinig zijn. moet er eerst dus een escalatie komen voordat er iets gaat gebeuren.

 • Tinus

  Orkaan ik zou zeggen duik er zelf eens in.

  De meneer van Sade lijkt zijn handen te wassen in onschuld maar het vorige “Eritrees” feestje is toen ook met flink politie optreden beëindigd en met zware mishandeling van een dame door de bezoekers. Dit werd toen ‘onder de pet’ gehouden totdat bewoners massaal vragen gingen stellen de dag erna.

  Als meneer Sade uit de wind moet blijven, waarom heeft hij dan uberhaupt dit feest laten organiseren in ZIJN gelegenheid? Terwijl hij wist welk publiek er ging komen.

  En als het al zou komen door drank, dan is dat wel drank dat in ZIJN gelegenheid rijkelijk vloeit. De kassa rinkelt…

  En als je dan de capaciteit niet hebt qua beveiliging (normaal bij de Turkse bruiloften lopen er zat) dan moet je dit dus niet doen.

  En als je dan een beetje respect hebt voor het feit dat je middenin een woonwijk zit en het notabene Kerst is, dan organiseer je dit niet.

  En zo kan ik de lijst nog veel langer maken. De strijd tussen bewoners en dit centrum loopt al jaren. Talloze nachten worden vergalt, agressie van bezoekers, parkeerproblemen. Gesprekken met gemeente, politie, meneer zelf. Oneindig beloftes op beter maar elke keer weer gewoon zijn zakken vullen. Eén man die een hele buurt in zijn greep houdt. Schandalig.

  Als meneer zich nou écht betrokken voelt, dan stopt hij nu meteen. Niet in mei, of welke onofficiële afspraak er ook is, gewoon nu.

  Burgermeester Hamming, dit is een mooi moment om te laten zien dat je voor de burgers kiest.

  • De Orkaan

   Dank, de eerdere geweldpleging hadden we in een vorig bericht al opgenomen. Maar dat moet dus na het concert van Million Eshetu zijn geweest. Of de politie het “onder de pet” heeft gehouden, is op basis van de gegevens niet vast te stellen. De geweldpleging was op 30 juli rond 4:00, het politiebericht is van de dag erop, 11:00.

   • Tinus

    Klopt, maar die (30 juli) zondagochtend ging daar wel wat aan vooraf. Meerdere bewoners hebben de vroege ochtend daarop contact gezocht met de politie om te vragen wat er aan de hand was. De eerste lezing was toen ‘een vechtpartijtje’. Dit pikten de bewoners niet en hadden videomateriaal waaruit een complete rel op straat bleek waarbij er middels megafoon commandos werden uitgedeeld en charges richting het station. Toen is er ook flink ingegrepen. Pas nadat men dit online dreigde te zetten kwam om 1100 een bericht van de politie met een veel betere omschrijving. En daaruit maakt men op dat dit een gevoelig puntje was.

    Duik eens in de overeenkomsten met Sade, huurcontracten, de deal waarom er ooit is besloten een dergelijk centrum middenin een woonwijk te plaatsen en daar goedkeuring voor te geven, overleg tussen VVE’s, politie, gemeente en de eigenaar zelf. Er is zoveel niet goed aan deze zaak…

    Mag trouwens gezegd worden dat het optreden van de politie wel erg goed was en dat we maar weer blij mogen zijn dat er zoveel mensen paraat voor onze veiligheid staan. En ik denk hun standby hebben moeten opofferen.

    • Erik Esteie

     “de deal waarom er ooit is besloten een dergelijk centrum middenin een woonwijk te plaatsen”

     Midden in een woonwijk lijkt mij iet wat overdreven, aan de rand ok, en dan ook nog eens tegen de spoorlijn aan en niet aan de houtveldweg…

     Dat men soms hinder ondervind van een gelegenheid als Sade snap ik, maar laten we nu aub niet gaan overdrijven

     Er gebeurt overal wel eens wat en moet dit een reden zijn om van Zaandam een slaapstad te maken waar nooit iets georganiseerd kan worden in een partycentrum?

     Of zal dit zijn omdat dit een plek is waar mensen met een kleurtje, of een andere achterkomst dan de Blanke Nederlander een feestje viert

     Begrijp me aub niet verkeerd, als dit uit de hand loopt dan moet/mag er van mij ingegrepen worden

     Maar om nu de boel te gaan sluiten gaat me te ver, het gaat namelijk vaker goed dan dat het mis gaat

     Bovendien schijnt het partycentrum al dicht te gaan in mei 2018

     Mijn 2 centen

 • ger

  Zaanstad gooi dicht die tent om erger te voorkomen

 • Niceau

  Berend, de hardwerkende eigenaar van de Koperen Bel (sinds 1976), wordt alsmaar getreiterd met vergunningen, boetes als er een aangeschoten klant per ongeluk een peuk op steekt (á €1500) en de ambtenaar letterlijk de hele avond om de hoek zit mee te gluren..
  En dan dit enge clubje, dat zwaar wordt gebagatelliseerd door de Politie, keer op keer?? Pak die rommel aan en sluit die criminele zooi eens. Sowieso hoort dat helemaal niet daar midden in een woonwijk die ook nog eens enorm aan het uitbreiden is. 3 strikes you’re out.

  • joop tralala

   Aandeelhouder van de Koperen Bel?? Als je je niet aan de regels houd heb je inderdaad een probleem. En een ambtenaar die om de hoek zit mee te gluren???? Lulkoek beste Niceau!

 • Egbert Visser

  Over een paar maanden wordt die tent überhaupt gesloten, dan gaat die hele hoek plat en komt er woningbouw.
  De eigenaar moet tot dan gewoon geen Eritriers meer toelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *