Partycentrum Sade acht weken dicht

Zalencentrum Sade aan het Mahoniehout in Zaandam moet acht weken dicht op last van burgemeester Hamming.

In de nacht van 25 op 26 december waren er ernstige ongeregeldheden tijdens een Eritrees ‘feest’ in het centrum. Ook eind juli was het bij een soortgelijk feest al uit de hand gelopen.

De gemeente kondigde op 27 december al aan dat de vergunning van Sade onderzocht zou worden na ‘onacceptabel geweld’ bij het feest.

Het is volgens Hamming een “ernstige verstoring van de openbare orde en het woon- en leefklimaat”. De zaal werd ontruimd met een politiemacht van ongeveer 80 man sterk. Agenten werden door ‘feestgangers’ bedreigd, aangevallen en met stenen bekogeld. Hamming:

“De sluiting is een duidelijk signaal dat je als horecaondernemer verantwoordelijk bent voor wat er in jouw zaak gebeurt.

We hebben dit hoog opgenomen. Het mag niet gebeuren dat een feest zo uit de hand loopt. De agressie en het geweld waar politiemensen vervolgens mee geconfronteerd zijn, is onacceptabel.”

Uit het onderzoek blijkt volgens de gemeente dat de eigenaar te weinig heeft gedaan om te achterhalen wie de organisator van het feest was en wat voor publiek hij kon verwachten.

Dat is een bewering die aantoonbaar onjuist is. Bij  het feest eind juli ging het om dezelfde artiest en dus ook om dezelfde doelgroep. Dat kan de eigenaar uiteraard niet ontgaan zijn.

Zaanstad:

“De nalatigheid wordt de eigenaar extra zwaar aangerekend, omdat het bij een soortgelijk feest eerder ook al eens mis was gegaan.

Bovendien was er onvoldoende professionele beveiliging aanwezig. De door de eigenaar ingehuurde beveiligers waren niet in dienst van een gecertificeerd beveiligingsbedrijf en gedroegen zich volgens de politie niet professioneel. Hun gedrag heeft mede voor de escalatie gezorgd.”

De Orkaan heeft Zaanstad om de nieuwe vestigingsplaats van Sade gevraagd – het bedrijf gaat immers volgens de mededelingen van de gemeente verhuizen – maar daarop nog geen antwoord gehad. We zullen het verzoek herhalen.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *