Tweede autobrand van 2023 in Poelenburg

Zondagmorgen – 8 januari 2023 – omstreeks 01.30 uur was het opnieuw raak in Poelenburg in Zaandam. Op een parkeerplaats aan het Geuzenpad is een BMW vermoedelijk in brand gestoken.

De brand sloeg over naar een ernaast geparkeerde Dacia. Beide auto’s hebben door de brand enorme schade opgelopen en zijn total loss.

Buurtbewoners hebben een knal gehoord voorafgaand aan de brand en hebben de huldiensten gealarmeerd. Van enkele bewoners aan de overkant stonden ook auto’s geparkeerd op de parkeerplaats aan het Geuzenpad. Zij vreesden voor hun eigen auto, maar dat viel gelukkig mee. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand is overgeslagen naar andere auto’s.

De brandweer had een flinke klus aan het blussen van de brand. Vooral de brandende Dacia leverde problemen op omdat de benzinetank was gaan lekken, waardoor de benzine de straat op liep. De brand laaide hierdoor op en was lastig te bestrijden. Tijdens het blussen waren er meerdere knallen te horen. De brandweer gaf aan dat dit werd veroorzaakt door magnesium, dat in de verstevigde delen van de auto zit.

De politie gaat uit van brandstichting en heeft de auto’s met lint afgezet. De Forensische Opsporing (FO) gaat onderzoek verrichten. Een speurhond heeft nog wel op het naastgelegen braakliggende terrein gezocht. De ervaring van de politie is dat mensen die brand stichten vaak in de buurt blijven om hun ‘werk’ te kunnen bekijken.

Ondertussen zijn er sinds juli 2022 al meer dan 20 auto’s in Zaandam in vlammen opgegaan. In de hele Zaanstreek gaat het om nog veel meer auto’s. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of het ook nu weer om de Zaan-pyromaan gaat.

Op 1 januari branden er twee auto’s aan de Goethartstraat uit (zie kaartje met alle branden sinds eind juli 2022 onder de foto’s van de recente brand).

Als je iets gezien hebt kun je contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844.

Foto’s: Michel Schermer

Deel dit artikel:

Een reactie

  • hans van rheenen

    Een betreurenswaardige en zéér on-sportieve zaak.

    Teleurstellend dat er geen bruikbare tips of videobeelden komen, terwijl er beslist alles aan gedaan wordt om deze zaak/zaken op te lossen en zowel de politie, de FO en detectives van de gezamenlijke verzekeringsmaatschappijen genoeg kennis over het ziekelijke gedrag van pyromanen zullen hebben.

    Voor een burgerwacht lijkt het werkgebied te groot … dus kan dit nog wel even gaan duren, tenzij er een beloning voor de opsporing die tot aanhouding voert, wordt vastgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *