Twiskemolen: stilte voor de storm (filmpje)

Morgen komt de rietdekker om de laatste fase van de restauratie in te luiden. Hij zal er drie weken aan werken. Daarna wordt de kap op de molen teruggezet.

Gisteren troffen we molenaar Marcel Koop, die aan het werk was in zijn paradijs rond de Twiskemolen. Hij oogstte aardappelen, snoeide bomen en verwende zijn geiten.

In oktober 2016 werd zijn geliefde molen onthoofd door een windhoos. De kap is inmiddels mooi opgebouwd en hij m/v ligt klaar voor het riet.

De molen is in 1974 bij het Twiske geplaatst, hij stond eerst in Bassingerhorn en stamt waarschijnlijk al uit 1578. De molen bemaalt het Twiske maar er kan ook gebruikt gemaakt worden van een elektrisch gemaal onder de molen.

De molen staat niet in Oostzaan maar in Landsmeer. De originele grens tussen de gemeenten liep precies onder de molen maar omdat Oostzaan weigerde mee te betalen aan de molen is via een grenscorrectie de molen geheel op Landsmeer’s terrein terecht gekomen.

Bij het herstel van de molen wordt voor een belangrijk deel gebruik gemaakt van de originele delen, waarvan er enkele tot wel 100 meter werden weggeslingerd bij de orkaan-ramp vorig jaar. De reparatie kost tussen de € 400.000 en € 500.000 en wordt door de verzekering betaald.

Wij maakten een film van een minuut nu alles nog rustig is.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *