Mensen met een laag gezinsinkomen (niet meer dan 110 procent van de bijstandsnorm) kunnen via Zaanstad een ziektekostenverzekering met korting afsluiten met Univé of Zilveren Kruis.

Van die zorgverzekeraars heeft Univé recent een contract met het Zaans Medisch Centrum (ZMC) gesloten. Het Zilveren Kruis heeft nog geen contract wat betekent dat je via die verzekering daar niet terecht kan (of ze moeten zelf bijbetalen).

Zaanstad heeft een collectieve zorgverzekering bij Univé en Zilveren Kruis afgesloten. Wie zich via Zaanstad verzekert, krijgt een korting op de premie. Deze verzekering bestaat uit een basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Mensen kunnen zelf een pakket kiezen. Alle details over de verzekering zijn hier te lezen. De inkomensgrenzen zijn hier te bekijken.

Geen ZMC

Maar bij het ZMC kan je – op dit moment – nog niet terecht met Zilveren Kruis volgens de zorgvergelijker van de Consumentenbond: “Met deze zorgverlener zijn nog geen afspraken gemaakt. De gesprekken lopen nog. Mogelijk moet je daarom een deel van de zorgkosten zelf betalen.”

Uit de gegevens van de Consumentenbond blijkt dat Zilveren Kruis nog onderhandelt met ZMC, maar met het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend zijn die gesprekken al beëindigd: “Met deze zorgverlener zijn geen afspraken gemaakt. Meestal moet je daarom een deel van de zorgkosten zelf betalen.”

Bij andere verzekeringen (die dus niet via Zaanstad lopen) hebben bijvoorbeeld Menzis, CZ en OHRA ook nog geen contract met het ZMC.

Door Piet Bakker en Bas Sommeijer. Bronnen: Consumentenbond, gemeente Zaanstad. Foto: De Orkaan.