Zojuist ontvingen we een persbericht van Zaanstad: ‘Experiment voor gereguleerde cannabis op 17 juni van start in Zaanstad.’ Nu plaatsen we daar al in maart een bericht over. En de inhoud komt prima overeen met het ‘verse’ persbericht.

Vandaar dat we het bericht van maart nog maar even voor je dupliceerde:


Zaanstad is één van de tien gemeenten in het experiment ‘gesloten coffeeshopketen’. Het Rijk heeft bekend gemaakt dat het experiment op 17 juni 2024 van start gaat.

Burgemeester Jan Hamming is blij met het experiment: “De productie en handel van drugs in het criminele circuit, is een aanslag op de leefbaarheid en veiligheid in onze wijken. Als Zaanstad treden we daarom hard op tegen drugscriminaliteit. We rollen regelmatig illegale hennepplantages op, die vaak houtje-touwtje en met illegale stroomaftap zijn ingericht. Levensgevaarlijk. Deze praktijken en de bijbehorende geldstromen moeten uit het criminele circuit. Regulering voor de verkoop en levering van cannabis kan dan een stap in de goede richting zijn. Als het experiment eenmaal start in Zaanstad, zullen we goed monitoren wat de effecten zijn op de leefbaarheid en veiligheid.”

In het experiment doen telers, coffeeshophouders, vervoerders en toezichthouders ervaring op met de levering en verkoop van gereguleerde cannabis en het toezicht hierop, het beveiligd vervoer en het gebruik van het track & trace-systeem. Gemeente Zaanstad staat in nauw contact met de Zaanse coffeeshophouders om de start van het experiment zo goed mogelijk voor te bereiden.

Vanaf 17 juni is er een overgangsperiode van 3 maanden. Hierin kunnen coffeeshops zowel gedoogde als gereguleerde producten verkopen. Vanaf 16 september 2024 start de experimenteerfase, waarin enkel nog gereguleerde producten worden verkocht.

De deelnemende coffeeshops zijn verplicht om hun personeel te scholen in het geven van voorlichting over risico’s en verwijzing bij problematisch gebruik. Daarbij wordt de consument geïnformeerd over effecten en gezondheidsrisico’s van cannabisgebruik door middel van een bijsluiter.

Door Piet Bakker. Bron: persbericht Zaanstad. Foto: Michel Schermer, de illegale wietplantage-die aan de Tienlingstraat in Zaandam werd aangetroffen begin deze maand.