Vanaf vandaag Flickbiken in Zaanstad

Vandaag zijn de eerste Flickbikes geïntroduceerd in Zaanstad. Aanvankelijk zouden de deelfietsen al in juli neergezet worden maar omdat Zaanstad toch vaste parkeerplekken voor de fietsen wilde is de introductie tot twee maal toe uitgesteld.

Bij stations zijn o.a. standplaatsen in Zaandam, Wormerveer, Koog a/d Zaan en Krommenie/Assendelft voor de Flickbike.

In totaal komen ruim 200 fietsen op 20 OV-haltes in Zaanstad. Het pilotproject duurt een jaar. FlickBike, Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam evalueren samen het project.

De start van de pilot was tijdens het congres “Smart Mobility in de MRA: gewoon doen!” Romkje Mathkor tweette vanaf het congres:

Wethouder Mobiliteit Gerard Slegers maakte bekend dat begonnen werd met 100 fietsen. Dat aantal wordt de komende maand uitgebreid naar 200.

De deelfietsen zijn voor iedereen beschikbaar en kunnen geopend worden via de Flickbike app. Met deze app op je smartphone zoek je eerst de dichtstbijzijnde fiets, daarna unlock je de fiets. Het huren van een deelfiets kost 1 euro per 30 minuten.

Flickbike zorgt ervoor dat elke ochtend fietsen op de OV-knooppunten staan. Dit proces wordt voortdurend gemonitord.

Het parkeren van de fietsen kan in principe overal en wordt door middel van gps technisch geregeld. Er zijn zones waar niet uitgecheckt kan worden. Zoals op drukke fietsparkeerplekken als de Gedempte Gracht. Als de fiets daar toch wordt geparkeerd en op slot wordt gezet dan loopt de huur door, tot dat de fiets is afgemeld in een juiste zone.

Foto helemaal boven (Wormerveer) is van Michel Schermer van Facebook Wormerveer, de foto van de plek bij station Zaandam is aangeleverd door de gemeente Zaanstad.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *