Vandalen verstoren bouw Crommenije

‘Het loopt de spuigaten uit. Het is af en toe dweilen met de kraan open,’ verzucht Jos Kouw, de uitvoerder op de bouw van zwembad de Crommenije.  

Toen hij maandagochtend op het werk kwam, waren een elektrische palletwagen en een elektrische stapelaar zodanig vernield dat hij ze als onbruikbaar van het werk heeft moeten laten afvoeren.

Gevolg: het werk lag noodgedwongen een tijd stil. Het net gestorte beton voor het bassin van het zwembad was door het gooien van stenen behoorlijk beschadigd. Acht ruiten die klaar stonden om dinsdag te worden geplaatst, zijn kapot gemaakt. ‘Waarom? Waarom doen ze dit? Waarom hebben ze geen respect voor het werk?’

Jos Kouw noemt het ‘kwajongenswerk’, maar wel jongens die de moeite nemen om over het hek te klimmen en het zware bouwmaterieel aan de praat hebben weten te krijgen. Je hebt het dan over hefvoertuigen die pallets met stenen over het werk vervoeren en op hoogte brengen:

“Die gasten rommelen net zo lang met de knoppen totdat ze de motor op gang hebben gekregen. De elektrische stapelaar lag maandagochtend op zijn kant.”

Ouders moeten bloeden
De aannemer, Bouwbedrijf Lokhorst, doet aangifte van elke vernieling. “Er zijn vanmorgen twee mails naar de wijkagenten gegaan,” zegt Jos Kouw. Dergelijke schades zijn niet of nauwelijks te verzekeren, omdat de premie daarvoor te hoog is. “Als de jongens gevonden worden, zullen de ouders daarvoor moeten bloeden.”

Het is niet de eerste keer dat vandalen het voorzien hebben op de bouw van het zwembad. Is het te voorkomen? “Het terrein door een bouvier laten bewaken,” zegt Jos Kouw ietwat cynisch.

“We vragen mensen die hier de hond uitlaten of buurtbewoners om op te letten en de politie te bellen als ze iets verdachts zien. Maar dit is een plek die veel mogelijkheden biedt om je verschuilen.”

Marielle Boon Fotografie

Extra in de gaten houden
Het wijkteam heeft het probleem meteen onder de aandacht gebracht van het JongerenNetwerkOverleg, de jongerenwerker, de straathoekwerker, de wijkmanager en de jeugdboa’s. Samen met de politie zullen zij de bouwplaats extra in de gaten houden.

De wijkagenten en de wijkmanager hebben op Facebook en Twitter wijkbewoners en passanten opgeroepen om de politie of de wijkagenten te waarschuwen als zij iets verdachts zien of horen. Tips zijn ook welkom. Met de uitvoerder is gesproken over bouwplaatsbeveiliging. “Er ligt uiteraard ook een verantwoordelijkheid bij de bouw.”

Wijkmanager Erik van Druenen heeft op zijn Facebookpagina verwezen naar eerdere vernielingen op de sportvelden van voetbalclub Sporting Krommenie, honkbalclub Cromtigers en korfbalclub Furore. Hij roep ouders op

“om in de gaten te houden wat hun kinderen uitspoken. Al is het maar om te voorkomen dat zij straks de rekening voor de schade krijgen”.

Het is een treurig idee dat het zwembad, dat altijd heel veel jongeren heeft getrokken, het mikpunt is geworden van wat weleens toekomstige bezoekers zouden kunnen zijn.

Marielle Boon Fotografie

De foto’s zijn afkomstig van Marielle Boon. Zij fotografeert de voortgang van de bouw zeer regelmatig.

Door Jaap de Jong.

Deel dit artikel:

22 reacties

 • Siem

  Totaal respect loos. De straffen zij hier veel te laag, dus kan men rustig door gaan met slopen van een ander zijn spullen. Wat is betekend nou een taak straf, “niets” een hesje aan en papier prikken.

  • Hans

   Kletskoek over een rechtssysteem waar je kennelijk geen zier van begrijpt. Bewezen feit: zwaardere straffen hebben 0,0 effect. Ook een bewezen feit: mensen die roepen om zwaardere straffen hebben zelf het meest te verbergen.

   • themx

    Ook een feit, als iemand in de bak zit, kan hij buiten niks slopen

   • Joris Dekker

    Jij spoort niet. Mensen die gevangen zitten, kunnen geen rottigheid uithalen. En hoe meer gajes nooit meer slachtoffers kan maken, hoe beter het is. Maar jij zal zelf wel een draaideurcrimineel zijn en wordt het te heet onder je voeten. KOm eens met die zogenaamde bewijzen? Ik denk dat die uit je grote duim komen.

    • Rob

     Nou, nou, wat een totaal misplaatste reactie door iemand uit te maken voor draaideurcrimineel.
     Hij heeft trouwens wel gelijk: er is nauwelijks een relatie tussen strafmaat en het voorkomen van misdrijven. Beste voorbeeld: de VS, met de hoogste straffen van de westerse wereld, de grootste gevangenispopulatie én de hoogste misdaadcijfers. Die hoge gevangenisstraffen hebben kennelijk geen effect op het dalen van die misdaadcijfers.

  • Rob

   In beginsel zit er natuurlijk iets niet goed in de bovenkamer van degenen die zoiets doen. Normale mensen laten hun doen of laten namelijk niet afhangen van het al of niet strafbaar zijn daarvan. Vernielen doe je niet. Punt.

   Los daarvan: mensen die wel een prikkel nodig hebben om strafbare zaken achterwege te laten, laten zich niet weerhouden door de strafmaat, maar door de pakkans.

 • De Orkaan

  Heren, heren… voordat hier een discussie over zware/lichte straffen uitbreekt: in dit geval lijkt het vooral te gaan om vandalen die denken dat ze dit ongestraft kunnen doen omdat ze er vanuit gaan (terecht tot dusver) dat ze niet gepakt worden. Dat ze vooraf een afweging maken over de straf lijkt ons niet erg voor de hand liggen. Die ‘pakkans’ schatten ze kennelijk zeer laag in.

 • Gerben

  Wellicht iets met camera toezicht te regelen. misschien de accu`s oid loskoppelen en dusdanig opslotzetten dat men hier niet bij kan. te triest voor worden. en dom ook idd. mogelijk toekomstige klanten.
  Dat het leuk is om daar rond te lopen snap ik nog wel. maar dan dingen gaan slopen…..mafkezen.

 • Wil

  Hans, wat een vinnige reactie. Het is duidelijk dat er wat gedaan moet worden aan de straffen hier. Taakstraf in de plantsoenendienst vinden ze alleen maar stoer. Misschien kunnen ze voor straf in de bouw mee werken.goed zwaar werk laten doen. Of iets dergelijks. Ik ben het er mee eens, lang opsluiten helpt meestal niet. Maar er zijn alternatieven die misschien beter werken.

 • Ron van Veen

  Klopt helemaal, het enige wat helpt is dat zij op heterdaad betrapt worden.En als ze dan de rekening gepresenteerd krijgen. Dat betekent dus wel pernamente bewaking of een burgerwacht. Wat het dus wel weer duurder maakt. Maar als de pak kans groot is dan zullen de vernielingen van andermans spullen stoppen. Alleen wat is duurder. Bewaking of …..

 • vaartje197

  i vind dat als iemand publiek eigendom vernielt dat die ook publiekelijk gestraft moeten worden, door ze bijvoorbeeld in te zetten in de plantsoenen dienst of wat dan ook , met een jas aan ( hoe warm of koud ook ) waarop met grote letters staat wat ze gedaan hebben, en dat ze aan iedereen die dat wil en aan hun een vraag stelt waarom ze dat hebben gedaan verplicht zijn te antwoorden.

 • Frank

  Gebrek aan opvoeding is ook een feit!

 • Nico

  Wat jammer dit. Vind het trouwens niet echt een kwajongens streek. Een kwajongen gooit een steen door de ruit van een gebouw wat gesloopt moet worden bijvoorbeeld of steekt een rotje in een drol. Dit is moedwillig vernielen. Taakstraf prima, celstraf te zwaar maar laat de opgepakte kwaadwillende gewoon voor de kosten opdraaien. Niet meer dan redelijk lijkt me.

  Schade aan materiaal, uitruk kosten politie etc etc. Kun je het niet betalen dan volgt er meer taakstraf naar uurloon.

  Lijkt me prima haalbaar 🙂

 • Irma

  Het is toch Gvd toch vreselijk , iedereen wil zo gauw mogelijk gebruik maken van dit mooie zwembad als ik erachter kom wie het was mag 3 minuten met mij vechten stelletje tuig.
  En idd de ouders moeten bloeden voor dit soort dingen
  HOU OP MET DAT KINDERACHTIG GEDRAG!!!!

 • Erik Esteie

  Lijkt me duidelijk….

  https://www.bouwatch.nl/

 • Boon

  Grote woorden maar als het op daden aankomt geeft die groep veelal niet thuis. Het is simpel handhaven en opsluiten kosten veel geld en laten die roepers om meer aktie nu veelal rechts stemmen. Rechts dat vooral koketeert met belastingverlagingen en minder ambtenaren. Minder schoolmeesters,minder agenten,meer taakstraffen en minder schoolmeesters maar owee als de kiezer dat merkt, dan schreeuwtmen weer moord en brand over die “politici” die niet naar het volk luisteren. De politiek ben je zelf en dus haal uw politieke spiegel uit de kast en vraag u af waarom daie figuur in de spiegel ook al weer rechts had gestemd.

  • Hans

   Precies, de VVD die roept om meer veiligheid etc, om vervolgens zwaar te bezuinigen op de groepen die u noemt en die daar juist voor moeten zorgen, nog los van het hoge criminaliteitsgehalte binnen de VVD.

 • Gerrit

  De jeugd van tegenwoordig moet zich zelf opvoeden op straat, en dit is het gevolg daarvan, zouden ze normaal in gezinsverband opgevoed worden zal dit soort onzinnige vernielingen veel minder voorkomen. Daarnaast maken aannemers en bouwbedrijven zich er ook goedkoop vanaf, door zelf niet te investeren in bewaking/toezicht in het verleden was het normaal bij bouwklussen van belang dat daar een bewaker verbleef zo gauw het werk stopte en ging pas weer weg de volgende dag wanneer het werk weer aanving.

 • cor

  Gewoon bouwach kamera nemen staan bijna op alle bouw lokaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *