Het was niet het mooiste gebouw aan de Gedempte Gracht – in tegendeel zelfs – maar wel een van de opvallendste: de betonnen kolos van V&D.

Het bedrijf is definitief failliet, 8000 mensen verliezen hun baan, 63 filialen zijn dicht.

De eigenaren van de panden zijn nu aan het onderhandelen met nieuwe exploitanten. Volgens Dagblad Zaanstreek zijn H&M, Hudson’s Bay en nog een derde partij geïnteresseerd in het pand van de Amsterdamse vastgoedeigenaar Alri.

Op Facebook worden tientallen suggesties gedaan: Zara (heel vaak genoemd), Topshop, Shoeby, Mango, Starbucks, Amazone Internet, Body Shop, Lush, Sephora, The Body Shop, Riviera maison, Maccie, Decathlon, McDonalds, Urban Outfitters, Bershka, Sissy-boy, Yaya (ook ook jongerenwoningen en een dakterras worden genoemd).

Een tocht door het verleden van V&D in Zaandam, in het begin van de vorige eeuw zat de winkel op de plek waar nu de Beatrixbrug zit. Deze ansichtkaart (gemeentearchief) dateert uit 1920.

vroom westzijde ansichtkaart

Hieronder de etage van dezelfde winkel die in 1956 gesloopt werd om plaats te maken voor de Beatrixbrug. (foto Gemeentearchief)

V & D westzijde

In 1970 wordt het nieuwe pand aan de Gedempte Gracht in gebruik genomen, met daarnaast de Rozenhof. (Gemeentearchief)

rozenhof vroom dreesmann

Het pand vanaf de Rozengracht, deze foto en de foto linksboven van het gesloten La Place zijn van het fotoblog Blaze in Space van Erik Esteie.)

rozengracht4jul151_zpsdcjnct6c.jpg~original

Twee maanden voor de sluiting, december 2015.

v en d uitgelicht