Deze maand – februari 2024 – bestaat De Orkaan 10 jaar. Dat vieren we met een feestje en met terugblikken. Een duik in het Orkaan-archief. Zaken die in ons geheugen gegrift staan, nieuws dat we al bijna zijn vergeten en verhalen die we liever nooit meer horen.

Vandaag: het einde van V&D.

Een gapend gat aan de Gedempte Gracht. Een onttakelde winkel. Een faillissement van een instituut.

Eind 2015 werd al uitstel van betaling aangevraagd voor het noodlijdende concern. Op 31 december 2015 ging V&D officieel failliet. De winkels blijven voorlopig open.

In februari 2016 werd duidelijk dat er geen nieuwe eigenaar kon worden gevonden voor een doorstart. Op 16 februari (D-Day voor V&D) waren de winkels dicht, een nieuwe eigenaar kon niet worden gevonden. 8.000 mensen verloren hun baan, 63 filialen gingen dicht: V&D weg, Gat aan Gedempte Gracht

Eind maart 2016 ging een deel van de winkels tijdelijk open voor een laatste uitverkoop. De opbrengst van de verkoop ging naar de schuldeisers die zo’n 100 miljoen euro aan vorderingen hadden, leveranciers zouden maar 20 procent van de inkoopwaarde ontvangen.

In Zaandam was die uitverkoop op 23 maart 2016. De Orkaan was erbij:

“Tientallen, honderden (?), er wordt zelfs gerept over een ‘enorme menigte’, ‘mensen massaal in de rij’ en ’topdrukte’. Alles wat nu nog in de winkel ligt, wordt verkocht en gaat naar schuldeisers. Op 21 april sluiten de deuren definitief. Net gingen de deuren open… Wij waagden het vanmiddag om voor jou (ja JOU) naar binnen te gaan en maakten een filmpje. #helden #trots.”

De ZARA kwam in het pand dat grondig onder handen werd genomen.

La Place op de begane grond
De nieuwe Zara
Zara klaar (maart 2017)

De V&D zat sinds 1970 aan de Gedempte Gracht. Daarvoor zat de winkel aan de Westzijde, op de plek waar de Beatrixbrug moest komen. Het is wel een karakteristiek gebouw, maar mooi is anders, een betonnen monster. Martin Rep schreef in maart 2016 over de opening en de voorgeschiedenis.

Door redactie De Orkaan