Veel corona-besmettingen (%) in Poelenburg, Kogerveld en Zaandam-Zuid

Tussen 24 augustus en 12 september hebben bijna 6.000 inwoners van Zaanstad zich laten testen op corona. In 3 procent (bij 176 mensen) viel die test positief uit (die zijn dus besmet).

In Poelenburg, Kogerveld, Zaandam-Zuid, Hoornseveld en Peldersveld is het percentage 5 of hoger.

De minste besmettingen (1 procent of minder van het aantal testen), zien we in Zaandam West, Westzaan, Oud Zaandijk en Krommenie West.

Dat blijkt uit gegevens van de GGD Zaanstreek Waterland.

De testen (uitgevoerd in de periode 24/8 – 12/9) maken duidelijk dat in Zaandam-Zuid, Nieuw West (Westerwatering) en Assendelft Noord (Saendelft) de meeste testen zijn uitgevoerd. De meeste positieve uitslagen (besmettingen) zijn in Zaandam-Zuid en Nieuw West (Zaandam).

Zeven Zaandamse wijken voeren de ranglijst met de hoogste percentages positieve testen aan. Ook Oud Koog en Krommenie Oost scoren bovengemiddeld.

testenpositief (abs)positief (%)
Poelenburg163106,1%
Kogerveldwijk15495,8%
Zaandam-Zuid498265,2%
Hoornseveld275145,1%
Peldersveld17995,0%
Nieuw West558234,1%
Rosmolenwijk288113,8%
Oud Koog aan de Zaan18573,8%
Krommenie Oost25893,5%
Oude Haven17763,4%
Rooswijk20862,9%
Assendelft Zuid24972,8%
Westerkoog29972,3%
Wormerveer42592,1%
Zaandam Noord25441,6%
Assendelft Noord767111,4%
Zaandam West36341,1%
Westzaan17621,1%
Oud Zaandijk10311,0%
Krommenie West28210,4%
Totaal58611763,0%

De grafiek met alle wijken (klik voor vergroting).

Waar ligt welke wijk in Zaanstad? Kijk hieronder of op de website van Zaanstad.

De gegevens zijn door de GGD naar Zaanstad gestuurd. Daar zijn ze niet openbaar beschikbaar. Zaanstad verwees De Orkaan naar de GGD waar nagedacht zou worden over de vraag of deze cijfers openbaar gemaakt konden worden (inclusief nieuwe cijfers en de cijfers van Oostzaan en Wormerland). Daarop is nog geen antwoord binnen. Zaanstad zou ook de Veiligheidsregio vragen contact op te nemen over openbaarmaking van deze cijfers. Dat is nog niet gebeurd. (Nadat De Orkaan om de gegevens had gevraagd zette Zaanstad de gegevens va de GGD zelf alsnog online.)

Ook hebben we bij Oostzaan en Wormerland om de cijfers gevraagd. Daar zegt men geen cijfers van de GGD te hebben ontvangen over het aantal mensen dat getest is en het percentage positieve testen. Het aantal positieve testen is openbaar beschikbaar via het regionale Dashboard.

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Berry van Halderen

  Leuke cijfers, maar valt veel op af te dingen. Zo is het maar al te afhankelijk hoeveel mensen zich laten testen bij gelijke klachten. Tevens moet je het afzetten tegen het inwonertal (dus per 10000 bewoners bijvoorbeeld).

  Maar op zich is het beeld wel consistent bij eerdere gegevens, vanuit o.a. Amsterdam. Het gedrag van de mensen bepaald voor het grootste gedeelte de besmettingsgraad, en dus hoeveel mensen er besmet worden. Als ik bepaalde groepen van de bevolking er nu met de pet naar gegooid wordt, dan is het niet onlogisch dat als die wijken ook meer getroffen worden. Dit beeld was in maart ook op de ICs te zien. Armoe heeft er weinig mee te maken, opleidingsgraad wel iets, maar ook ondergeschikt want ik andere delen van het land is het niet zo erg.

  Persoonlijk opvallend cijfer vond ik Assendelft-Noord (waar ik nu zit) met veel testen maar weinig infecties, beiden niet direct verwacht. Poelenburg waar ik een tijd heb gewoond; weinig verrassend.

  • Guus Kramer

   Tamelijk nietszeggende cijfers inderdaad. Wat ik er vooral uit afleid is dat de beter gesitueerden zich kennelijk voor ieder wissewasje naar de teststraat spoeden, terwijl de minder gesitueerden (dan wel geïnformeerden) vaker wachten tot ze serieuze klachten ontwikkelen. Maar ik hou me aanbevolen voor een andere interpretatie.

 • Lida Sanders

  Prima initiatief van De Orkaan om achter deze gegevens aan te gaan!

 • Kiki Steegeling

  Dit schema geeft niet aan waar de meeste coronagevallen zijn, maar waar de meeste mensen zich laten testen. Het is onmogelijk dat er in het Hoornseveld meer besmettingen zijn dan in “zusterwijk” Peldersveld, zeker niet als je spreekt net mensen die er wonen of als je er moet zijn: in het Peldersveld laten zich veel minder mensen testen, anders stond het Peldersveld bovenaan. En ook het percentage besmettingen in Poelenburg is om dezelfde redenen relatief laag. Dit is ook de reden waarom veel fietsenwinkels momenteel topdrukte hebben: ik kreeg zaterdag in zo’n zaak, waar ik was voor een reparatie, te horen dat veel mensen om de lakse handhaving vd mondkapjesplicht en het goed dragen ervan in het OV nu toch maar een elektrische fiets kopen om niet meer met de bus te moeten reizen….Dit heeft niets met discriminatie te makrn, kijk in de betreffende wijken rond hoe dicht de mensen om en aan elkaar hangen en je kunt deze cijfers niet geloven…

 • Heiny Geene

  Wonderlijk, dat de wijk het Kalf niet in het rijtje voorkomt.
  Zijn er geenpositief geteste mensen of vergeten te melden

 • eline kleibrink

  Het beeld van de testen is enigszins vertekend. Zo had ik mij verleden week willen laten testen, woon in Wormer en heb geen rijbewijs en auto. Teststraat 11 km hier vandaan, 22 km fietsen is voor mij niet haalbaar. Doorverwezen naar GGD Zaanstreek, die verwezen mij naar huisarts en die mij weer naar GGD, maar ze hadden geen capaciteit voor een thuis “bemonstering”, ik moest echt naar de teststraat komen. Dat kon dus niet, meerijden met iemand mag niet als je klachten hebt, met het OV mag ook niet als je klachten hebt. En ik zal echt niet de enige zijn voor wie de teststraat onbereikbaar was en is. Ik heb mij aan de quarantaineregels gehouden en heb inmiddels geen klachten meer.

 • Kees eerenberg

  Als 6000 mensen getest worden en 3% is positief. 1 op de 33 . Kun je dat getal doortrekken naar de gehele bevolking van zaanstad ?

 • Nick Ryan

  In 3 procent (bij 176 mensen) viel die test positief uit (die zijn dus besmet).

  We moeten het wel goed vertellen en niet onnodig angst zaaien. Graag dus bij de feiten blijven. We weten helemaal niet of deze 176 mensen live besmet zijn want dat kan de test niet zien. Het kunnen RNA restjes zijn van maanden geleden. Ook ziet de test niet of dit Sars Cov 1, 2 of wellicht resten van een bacteriële infectie zijn. De PCR test is zo onbetrouwbaar als een valse hond en zou nooit, en ik herhaal, nooit als leidraad voor beleid mogen zijn.

 • Des te meer mensen besmet zijn geweest is gunstig voor de opbouw van immuniteit. Dat geeft op den duur een goede bescherming tegen het virus en verdere verspreiding. Dat is mogelijk effectiever dan een prik met zijn vele nog onbekende risico’s. Volgens deze gegevens ligt de immuniteit mogelijk al tussen de 10 tot 20%. Ik hoop zelfs hoger want dat geeft een hoge beschermingsgraad, we weten het alleen niet want we testen niet. Hoewel ik ben benieuwd naar de rioolwater onderzoeken.

  • André van Beveren

   Zeker nooit gehoord van een besmetting na eerder ziek geweest te zijn van hetzelfde coronavirus

  • Dennis Constant

   Denk niet dat je erg op de hoogte bent van de imumiteit, sommige mensen zijn na 5 dagen al niet imuum meer en staan gewoon open voir een volgende besmetting.

 • Dirk Dirksen

  De cijfers op het nationale corona dashboard van de overheid zijn helaas nog zorgwekkender, daar staan nl ook de corona waarden gemeten in het rioolwater en blijkt dat Zaanstad, op Amsterdam na, de hoogste concentratie corona waarden van heel Nederland te hebben, wat dus inhoudt dat er nog heel veel mensen zich NIET laten testen in Zaanstad

  • De Orkaan

   De concentratie corona waarden (RNA per ml) is inderdaad behoorlijk hoog bij meetstation Zaandam-Oost met 1.238. Bovendien neemt het toe. Amsterdam, Velsen en Almere zitten nog daarboven. Gemiddeld in de veiligheidsregio is het 700 (landelijk 457). Voor lang niet alle gemeenten zijn er trouwens metingen. Het is (nog) niet mogelijk uit de metingen het aantal besmette mensen af te leiden.

 • Hayo Stam

  Wonderlijk hoe een positief waarde nu wat betreft inhoudelijke betekenis alweer wordt gevoed met en dus besmet.

  Dat betekent dat dus nou juist niet en dus liegen.

 • Berry van Halderen

  Zoals ook gemeld boven, maar wil het nog benadrukken. Veel besmettingen zijn op zich niet het probleem, zolang deze mensen maar niet in het ziekenhuis belanden. Dit wordt veel te vaak vergeten, het is goed als de mensen die er waarschijnlijk wel tegen kunnen besmet worden, zolang ze maar kwetsbare mensen niet aansteken. Het gros van de mensen heeft niet te lijden, de reden is dat we de zorg niet willen overbelasten.

  De reden om wel naar de besmettingen te kijken is omdat een te harde groei van nieuwe besmettingen een voorbode KAN zijn voor een hoos die naar het ziekenhuis komt. En gestage groei van het aantal nieuwe besmettingen per week is prima, zolang het niet exponentiele groei wordt (het R cijfer mag dus oplopen, als het maar heel langzaam gaat).

 • Ron Couwenhoven

  Het Kalf hoort zeker niet bij Zaanstad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *