Veel positieve coronatesten in Poelenburg, Peldersveld, Hoornseveld en Kogerveld

Een kwart van de mensen uit Poelenburg die zich heeft laten testen op corona in de afgelopen maand heeft een positief testresultaat (besmetting met corona). Dat is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 15 procent in Zaanstad.

Ook in Peldersveld en Hoornseveld (20 procent) en Kogerveld (18 procent) zijn relatief hoge besmettingscijfers aangetroffen.

Oud Koog aan de Zaan, Rooswijk, de Rosmolenwijk, Nieuw West (Zaandam) en Westerkoog scoren gemiddeld of net daarboven. Alle andere wijken in Zaanstad hebben een lager percentage. De laagste percentages komen voor in de Oude Haven (Zaandam, 10 procent van de testen positief) en Krommenie Oost (8 procent).

Ook uit Oostzaan wordt een relatief hoog percentage besmettingen gerapporteerd (17 procent), in Wormerland ligt het op 13 procent.

Het gemiddelde in Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland is 14 procent. Het hoogste percentage besmettingen in de regio is in Volendam (26 procent).

Ten opzichte van de vorige periode waarover wijkcijfers bekend zijn (24 augustus – 12 september) zijn de besmettingscijfers sterk gestegen. Toen was Poelenburg ook het hoogste, maar met 6 procent.

Het percentage mensen dat zich per wijk laat testen ontloopt elkaar weinig, het ligt rond de 6,5 procent. In Assendelft Noord laten de meeste mensen zich testen (7,4 procent), in Krommenie is het minder dan 6 procent.

In Poelenburg is 1,5 procent van de inwoners de afgelopen vier weken positief getest. Ook in Peldersveld, Hoornseveld en Kogerveld ligt dat boven de 1 procent.

Vandaag meldde het RIVM 137 besmettingen in de Zaanstreek, twee keer zoveel als gister. Over de afgelopen week zijn 473 mensen per 100.000 besmet, alles boven de 250 wordt als ‘zeer ernstig’ beschouwd.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Roland van Braam

  Wat is de nieuwswaarde van deze statistieken en wat kunnen we er mee?

  • Pieter Heine

   Het plaatsen van artikelen met statistieken heeft ten doel u inzicht te geven in de ernst van de situatie dicht om u heen. Het blijft namelijk voor velen een ongrijpbaar iets of een ver van hun bed show en passen ze maatregelen slecht toe.

  • De Orkaan

   Minstens zo interessant is natuurlijk waarom we dat NIET zouden moeten doen volgens de heer Van Braam. Corona is het meest ingrijpende wat Nederland is overkomen sinds WOII en gedetailleerde informatie over waar de brandhaarden qua besmetting en verspreiding zich bevinden lijkt ons van groot belang: daar moet je niet wezen of extra uitkijken. Of dat nu in Poelenburg of Volendam is maakt ons niet uit. Kennelijk vindt de gemeente dat ook want acterend op deze informatie vond men het vorige week (toen die cijfers er dus al waren) van belang om in Poelenburg de bevolking te waarschuwen met grote matrixborden.

   De Orkaan heeft altijd geprobeerd de cijfers van het RIVM zo gedetailleerd mogelijk weer te geven, dus niet per Veiligheidsregio maar per gemeente en waar mogelijk per wijk, en ook altijd over een langere periode. Dat vinden wij relevante informatie.

   • Roland van Braam

    Voorop gesteld, dat het goed is om dagelijks van het RIVM de cijfers te horen en ook goed om ons bewust te zijn dat het in Zaanstad helemaal niet goed gaat. Maar wat is de nieuwswaarde om met statistieken per wijk het aantal besmettingen aan te tonen? Hijgerig Televaag nieuws.

    Volgende stap, de besmettingen met straat en huisnummer in een statistiek?

    • De Orkaan

     We gaan erover nadenken. We mogen wel weten hoe beroerd de toestand in Zaanstad is maar niet dat het in Poelenburg zeer ernstig is. Waarom niet?

     • Dat Poelenburg een hoog percentage besmettingen heeft is gevolg van kleine behuizing en grotere gezinnen en de noodzaak om veelal buitenshuis werken. Wat mij intrigeert waarom Peldersveld qua wijkprofiel op Poeleburg lijkt en in deze wordt gecombineerd met Hoornseveld. Hoornseveld dat qua ruime huizen en bewonersprofiel heeft qua besmettingen lager is als Peldersveld en dus mogelijk qua % besmettingen gelijk loopt met Poelenburg. Wat is erop tegen om die wijken ook separaat te presenteren?

     • Leo Swartsenburg

      Logisch om naar een analyse te zoeken, toch? ‘Duiding’…

    • Peter Roffel

     Wat is jouw lievelingspositie? Met de kop in het zand, zoals een struisvogel schijnt te doen? Misschien dat andere mensen wel enige belangstelling op kunnen brengen voor duidelijke informatie!

   • Sandra Geerling

    Orkaan, ik ben heel erg blij met deze gedetailleerde cijfers. Ga zo door!

    Meneer Van Braam zing ik graag toe:
    Hé, er zit een knop op je FB
    Die helpt je zo uit de puree

 • Jaap J. Boot

  Hartelijk dank voor het plaatsen van deze statistieken.

 • Marcel van Kampenhout

  Ik maak me grote zorgen over de hoge percentages in sommige wijken. De exacte cijfers zullen elders bekend zijn, maar ik heb de indruk, dat de woningen daar vaak klein zijn. Bovendien wonen daar gemiddeld meer mensen per woning. Onder hen zijn meer dan gemiddeld mensen van Oost-Europese en Turkse afkomst. Krijgen zij de informatie van de Nederlandse overheid überhaupt wel binnen?
  Ik herinner me het straatbeeld in Poelenburg aan het begin van de eerste golf nog goed: de mensen daar leken te leven, alsof er niets aan de hand was. Toen die golf wegebde, kon je daar juist amper mensen op straat zien. Als ze er al liepen, dan droegen ze een gezichtsmasker. De verklaring achteraf was, dat men blijkbaar alleen naar de Turkse tv keek: Aanvankelijk wuifde Erdogan corona weg, er was helemaal geen probleem. Toen de besmettingen in Turkije vertraagd ook enorm opliepen, werden de regels daar strenger dan bij ons. Blijkbaar reageerden de Poelenburgers op de situatie in Turkije.
  De matrixborden zullen hopelijk helpen. Maar ik denk, dat er veel méér nodig is, namelijk informatie – dan maar in hun eigen taal – naar de bewoners via de bestaande structuren daar, zoals buurthuizen, moskeeën, kerken, winkels. We MOETEN met deze bewoners weer contact krijgen, willen we de aantallen besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen omlaag krijgen!

  • Marjon Brouwer.

   Precies! Goed verwoord, ik had het niet beter kunnen doen. Dank!

  • Jaap Meeuwsen

   Ik vind het dan toch ook wel weer apart Marcel dat deze eerste golf in Poelenburg, ondanks dat de maatregelen daar slecht nageleefd werden, ook daar weer wegebde zoals overal.

   • Bep Hogendorp

    Het is een eindig virus, Jaap. De frequentie kan in bepaalde gebieden hoger zijn maar het verloop is ongeveer voor iedereen even lang.

    • Jaap Meeuwsen

     Dat bedoelde ik ook Bep.
     Onze overheid kan nu wel met allerlei maatregelen komen, de minister president met een grote hamer om het virus plat te slaan ( hoe bedenkt zo’n tekstschrijver het ) en zo, maar dit soort noodsprongetjes gaan allemaal niet werken.
     Een virus versla je niet, gaat uiteindelijk zelf indutten.
     Is met alle virussen in het verleden zo geweest en zal ook nu zo gaan.
     Neemt niet weg dat we natuurlijk best wat redelijke maatregelen kunnen nemen om het een beetje draaglijk te houden want het is zonder meer een taaie maar verslaan kunnen we vergeten.
     Het kan even duren maar het oude normaal komt echt terug, ik zeg het nog maar weer even.

     • Tonvanheeswijk

      Na deze geruststellende woorden van dr. Meeuwsen kunnen we weer gerust gaan winkelen.

     • Jaap Meeuwsen

      Hoop dat deze nog geplaatst mag worden maar niet helemaal goed begrepen denk ik Ton.
      Snap me niet verkeerd, als we niet allemaal besmet willen worden zullen we ons verstandig moeten blijven gedragen en rekening moeten houden met elkaar dus winkelen kan prima maar nog even op een andere manier dan we gewend waren.
      Gekke grote feesten is nu natuurlijk taboe voorlopig.
      Echter, paniekkerig gedrag lost niets op.

  • F. Top

   Ik ben afgelopen week verhuisd naar een woning in Poelenburg. Ik heb vijf van mijn nieuwe buren ontmoet, zij zijn allemaal Nederlanders op oudere leeftijd. Bij kennismaking wilden zij allemaal een hand geven. Ik moest een stap achteruit doen en duidelijk aangeven dat ik geen hand gaf wegens Corona. Daar waren ze duidelijk verbaasd over. Ik ben van mening dat ouderen beyer geïnformeerd moeten worden.

 • Tonvanheeswijk

  Ik bedoel het niet persoonlijk Jaap, het lijkt me echter beter als we de informatievoorziening over dit virus overlaten aan de medische autoriteiten. Dat is wel een kwestie van vertrouwen durven hebben.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *