Een kwart van de mensen uit Poelenburg die zich heeft laten testen op corona in de afgelopen maand heeft een positief testresultaat (besmetting met corona). Dat is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 15 procent in Zaanstad.

Ook in Peldersveld en Hoornseveld (20 procent) en Kogerveld (18 procent) zijn relatief hoge besmettingscijfers aangetroffen.

Oud Koog aan de Zaan, Rooswijk, de Rosmolenwijk, Nieuw West (Zaandam) en Westerkoog scoren gemiddeld of net daarboven. Alle andere wijken in Zaanstad hebben een lager percentage. De laagste percentages komen voor in de Oude Haven (Zaandam, 10 procent van de testen positief) en Krommenie Oost (8 procent).

Ook uit Oostzaan wordt een relatief hoog percentage besmettingen gerapporteerd (17 procent), in Wormerland ligt het op 13 procent.

Het gemiddelde in Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland is 14 procent. Het hoogste percentage besmettingen in de regio is in Volendam (26 procent).

Ten opzichte van de vorige periode waarover wijkcijfers bekend zijn (24 augustus – 12 september) zijn de besmettingscijfers sterk gestegen. Toen was Poelenburg ook het hoogste, maar met 6 procent.

Het percentage mensen dat zich per wijk laat testen ontloopt elkaar weinig, het ligt rond de 6,5 procent. In Assendelft Noord laten de meeste mensen zich testen (7,4 procent), in Krommenie is het minder dan 6 procent.

In Poelenburg is 1,5 procent van de inwoners de afgelopen vier weken positief getest. Ook in Peldersveld, Hoornseveld en Kogerveld ligt dat boven de 1 procent.

Vandaag meldde het RIVM 137 besmettingen in de Zaanstreek, twee keer zoveel als gister. Over de afgelopen week zijn 473 mensen per 100.000 besmet, alles boven de 250 wordt als ‘zeer ernstig’ beschouwd.