In verband met de veiligheid van de fietsers en wandelaars aan de Houthavenkade in Zaandam heeft het de gemeente, in samenspraak met Bouwbedrijf ten Brinke, behaagd de fietsers van de rijbaan te halen. Hiervoor is een nieuw fietspad langs het water bedacht en deels aangelegd.

Om het pad te bereiken, moeten fietsers het voetpad kruisen. Hoewel er een aantal weken geleden stippellijnen zijn aangebracht, ontbraken er op plekken nog borden. Deze zijn gisteren -vrijdag 10 mei- geplaatst. Na het filmpje fietsen tikken we door:

Het nieuwe fietspad is spannend te noemen. Als je van de kant van JOWA (het centrum) fietst dan krijg je vleugels door de kippebrug. Die gaat best stijl steil naar beneden waardoor je, zelfs zonder elektrische,- of motorondersteuning, vliegt. Brug af, -en hup!- over de stoep het nieuwe fietspad op. Over de stoep? Ja, over de stoep.

Op dit moment zijn weggebruikers niet gewend aan deze nieuwe situatie. Veel fietsers nemen vanaf de burg de meest logische route rechtdoor over ‘het oude fietspad’ langs het bouwterrein. Zij laten de stoep links liggen. De verwarring is begrijpelijk ook omdat de rode tegels en fiets-symbolen nog niet allemaal verwijderd zijn.

Voor automobilisten die het Zaaneiland op en af willen, is het hierdoor ook extra, éxtra uitkijken. Doordat sommige fietsers het nieuwe fietspad gebruiken en anderen het oude, ontstaan er twee opeenvolgende kruispunten.

De bewoners van de boten langs het pad, dat plots ook fiets-domein is geworden, zijn niet blij. Ze troosten zich met de gedachte dat het slechts tijdelijk is, ‘maar in Zaanstad kan tijdelijk lang duren en zomaar veranderen in permanent’. Doordat de fietsers dat pad van beide kanten bereiken vanaf een kluft bereiken ze vaak hoge snelheden. Een bewoner vertelt niet alleen zichzelf regelmatig rot te schrikken, maar wijst ook op huisdieren die jaren gewend waren dat er niet gefietst werd. Een deel van het pad langs de boten is ’s avonds erg donker. Bouwbedrijf ten Brinke meldt geen verlichting te gaan plaatsen.

Ook als je het fietspad benadert vanaf de Havenstraat moet je over de stoep. Aan die kant is een extra geinig hindernisje toegevoegd. Een verboden te fietsen-bord en een voetgangers-bord. Deze twee staan zo dicht naast elkaar dat je er met rollator, kinderwagen of rolstoel amper tot niet tussendoor kan. Je moet dus uitwijken naar de rijbaan of naar het fietspad.

Even over dat rijden over de stoep: er zal vast een uitzondering voor zijn bedacht, maar volgens ons – en volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens Artikel 5- mag dat niet.

Door: Silva Honig, Ola Kwiatkowska en Kimberley Kat en een klein beetje Merel Kan