Verboden te zwemmen!

Verboden te zwemmen!

Zwemmen in november? Dat waren we niet van plan. Maar waarom schrijven we er dan over? Lees en geniet mee, ambtelijke molens draaien niet zo snel, maar draaien doen ze wel…

Op 17 juli stuurt meneer of mevrouw X een brief aan de gemeenteraad. Van hun woning op de kop van het Zaaneiland zien ze in deze zomermaanden dagelijks gevaarlijke situaties: suppers, surfers en zwemmers komen in het vaarwater van speedboten, sloepen en vrachtschepen. Suggestie: borden plaatsen “verboden te zwemmen ingevolge APV“. Foto’s van zwemmers zijn bijgevoegd (zie onder).

Op 22 juli wordt de brief op het RaadsInformatieSysteem (RIS) gezet.

Op 4 september stuurt de ‘Nautisch adviseur Havens en Vaarwegen’ antwoord: “

“U heeft daar gelijk in en het is een risico nabij varende en manoeuvrerende schepen te zwemmen, wat ook volgens het vaarreglement verboden is. In de praktijk betekend dit dat er niet gezwommen mag worden in de vaargeul.”

Zaanstad heeft bordjes geplaatst.

Het duurt een tijdje voordat de antwoordbrief op het RIS wordt gezet. Dat gebeurde gister (23 november), het gebeurde zelfs twee keer: met terugwerkende kracht ook met de datum van 8 oktober, maar op die dag is niks te vinden in het RIS. Gister dus wel, een brief met een foto (boven).

Niet zwemmen in de Zaan, handig te weten eind november.

Onder deze foto van juli nog twee foto’s uit de jaren ’20 toen er een zwembad op deze plek was.

Zwembad, kop van het Zaaneiland, 1925 (Gemeentearchief Zaanstad)
Duiktoren van het zwembad op de kop van het Zaaneiland, 1920 (Gemeentearchief Zaanstad)

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Jan Keller

  En dat op de plek waar vroeger het zwembad was …

 • Peter den Herder

  Ach die enkele weken dat kids kunnen zwemmen. Ik woon daar en ken de situatie goed. Sommige mensen zeuren om veel en deze zeker vergeten dat ze vroeger zelf jong geweest zijn. Als kids zich gedragen niks stuk maken en lekker spelen wat wil je nog meer. Paar weken mooi weer bootjes spelende kinderen zwemmen….lekker toch….en dat gevaar? Op de punt rechts aan de binnenkant kan je het prima overzien voordat je springt en als je aan komt varen (ja ik heb een boot en kom daar vaak)..kan je het ook prima overzien.Links aan de hoofdvaarweg is idd gevaarlijk (maar daar spelen ze nooit)

 • Frank Blaes

  Na de oorlog was het zwembad er ook nog hoor

 • Dick van den Dobbelsteen

  In dat oude zwembad heb ik nog zwemmen geleerd.
  Alweer ruim 65 jaar geleden. Jawel…..

 • Lucia Blom

  Ik zou graag willen weten wie mevrouw of meneer X is. En kan deze X melden hoe vaak er in de Zaan een ongeluk is gebeurd de afgelopen 50 jaar? Je zou het moeten toejuichen dat er in open water gezwommen kan worden. Het heerlijkste wat er is. Gezond,ik hoef niet naar de sportschool. Ik zie nou alweer uit naar mijn eerste duik volgend jaar. Lucia Blom

 • Marcel van Kampenhout

  Rest mij de vraag, waar je dan wel in de Zaan mag en kunt zwemmen? Je kunt toch moeilijk de hele rivier en haven daarvoor verbieden? Ik zie tenminste nergens bordjes, waar het nadrukkelijk mag.

 • Fred Blijestein

  Mw X maak U eens bekend en geef eens in de Orkaan aan waarop Uw verontrusting is gebaseerd. En geef dan ook aan waarom U een brief naar de gemeenteraad stuurt.Maw waar bemoeit U zich mee

 • Arnold Brinkman

  Zwemmen in de vaargeul lijkt me dan zwemmen aan de kant. Zoals op foto gesitueerd en beschreven? Te water springen is dan weer wat anders….lijkt me vooral goed gebruikers te wijzen op veiligheidsmaatregelen. Nooit alleen, niet springen etcetera

 • Peter den Herder

  De bedoeling van de Xen heeft niks met veiligheid te maken. Want als het om veiligheid (en de borging daarvan als doel ) was gegaan, dan hadden de Xen immers ook niet in de bosjes rechts, op diverse plekken, allemaal stokken spijlen en pennen in de grond gezet (met telefoondraad er omheen notabene). Als een kind daarop valt of verstrikt raakt dan is de kans verdrinking of verwonding nog veel groter. Dus niks onveilige situaties willen voorkomen. Men wil gewoon dat rumoer niet onder hun balkon.Dat snap ik best maar het gaat weer om de wijze waarop!!

 • Ank de Vries

  Wij wonen in de Sarema nu zes jaar de kinderen zwemmen daar altijd. Er is nog nooit wat gebeurd. De mensen met vaartuigen weten dat ze daar zwemmen en houden daar rekening mee. Er wonen hier personen die nooit jong zijn geweest denk ik.

 • Roy Peters

  Wat een kleinburgerlijk gezeur dit. Omdat er toevallig door de combinatie van een hete zomer en corona voor het eerst wat meer mensen hier komen zwemmen. Anders zie je hooguit hier een enkeling in het water. Omdat meneer of mevrouw blijkbaar last heeft van wat kindergejoel en plezier. Ik voel een golf van burgerlijke ongehoorzaamheid aankomen. Benieuwd hoe ze dit willen handhaven.

 • Lian Peeters

  er zou veel meer gelegenheid gecreeerd moeten worden om te zwemmen in de zaan, hoe moeilijk is het om met behulp van afzetting veilige plekken langs de kades te maken met trapjes, dan stimuleer je als gemeente ook het buiten sporten.

 • Rob Vreeken

  Ik duik met je mee, Lucia!

 • Marian van der Woude

  Al jaren zwemmen wij ( met roze badmutsen op) onder aanvoering van onze Lucia in de Zaan, van mei tm oktober!
  Wat een genot en voor geen goud te missen!
  En veiliger kan haast niet, op een meerval en wat zwanen na!
  Laat dat vooral zo blijven familieX!

 • Marjolein Lensink

  Ik zwem sinds begin oktober elke ochtend een stukje in de Zaan, een frisser begin van de dag is er niet. In juli 2012 kwam Maarten van der Weijden met de BigJump naar de Zaan om het openwaterzwemmen te promoten. Achter het Verkadegebouw (Westzijde, Zaandam) was voor de gelegenheid een mooie houten trap in het water gemaakt. Helemaal top! Maar helaas is die de volgende dag weer afgebroken. In het kader van Zaanstad in Beweging zou het juist goed zijn om het zwemmen te promoten en op meer plekken een zwemtrapje te maken.

 • Ria Steenaart

  Als bewoner Sarema las artikel Orkaan dat zwemmen in Voorzaan gevaarlijk is. MevrouwX zou misschien wat ruimer moeten kijken wat echt gevaarlijk is!
  Je ziet en hoort ze in de zomer regelmatig in het water. Je kunt de zwemmers in categerorieen indelen.
  – oudere rondjeszwemmers –> geen gevaar, die letten zelf goed op
  – jongeren in “niet-vaargeulgebied” –> laat de toch, kan geen kwaad
  – de jonge springers vanaf meerpalen en bruggen in gebied vaargeul –> zet
  daar nu verbodsborden bij. Dat is echt gevaarlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *