Vandaag en morgen verhuizen de Oekraïense vluchtelingen van de riviercruiseschepen aan de Havenstraat naar de nieuwe opvanglocatie Saendenborch (voorheen UWV kantoor aan de Rustenburg in Zaandam). Om de bewoners van de Havenbuurt te bedanken voor hun gastvrijheid werd gisteravond een ‘bedankbijeenkomst’ georganiseerd in de lounge van de Cezanne.

Het was een gevarieerd programma dat een handjevol betrokken buurtbewoners, veel vrijwilligers en bewoners van de boten, naast hapjes en drankjes, voorgeschoteld kregen. Speeches van onder andere burgemeester Jan Hamming werden afgewisseld met muziek: een in de kleuren van de Oekraïense vlag gehuld gelegenheidskoor zong liederen, een operazangeres wist, begeleidt door accordeonist, menig gevoelige snaar te raken. Een avond met veel applaus en een regelmatig  ‘Dyakuyu’ (‘Bedankt’ in het Oekraïens)! (tekst gaat verder na de foto’s)

Er zijn vriendschappen ontstaan in de 18 maanden dat de vluchtelingen er waren, aldus vrijwilliger van het eerste uur en overbuurvrouw van de boot Marcella Nieuwenhuizen. Alwaar haar buurvrouw Hilde Douwes de komst van de boten eerst met enige bezorgdheid bekeek, belde Marcella direct het Leger des Heils met de vraag wat zij kon betekenen. Inmiddels is er regelmatig gekookt in haar keuken en geeft ze al een tijdlang taallessen in het Havengebouw. “En dat blijf ik doen. Net als contact houden met de mensen die ik hier heb ontmoet zoals Odai, die hier al anderhalf jaar woont. Ik zie hem niet als vluchteling, wij zijn buren”. De bezorgdheid van de andere overbuurvrouw van de boten, Hilde Douwes, sloeg overigens al heel snel om in eenzelfde betrokkenheid. Ze bracht kleding en heeft voor de afscheidsavond een kaarsje meegenomen voor iemand die het goed kan gebruiken: een Oekraïense vrouw die haar kind heeft verloren. Het kaarsje wordt aangenomen, een innige knuffel volgt. (tekst gaat verder na de foto’s)

Het tafereel past bij de sfeer die heerst bij de bijeenkomst: een warm samenzijn, veel dankbaarheid, maar toch ook een beetje verdriet, vindt ook de Oekraïense Tetiana Lynnyk uit Odessa. “Dit is nu al meer dan een jaar mijn thuis. We hebben hier niet alleen gehuild, er is veel gelachen en gedanst.  We maken er het beste van en blijven positief. We gaan de oorlog winnen, dat weet ik zeker!”. Net als velen is ook zij benieuwd naar de nieuwe locatie. Het enige dat ze zeker weet is dat er geen catering is zoals op de boten, maar dat er zelf gekookt mag worden. En het gerucht gaat dat er met meer mensen op een kamer geslapen zal gaan worden. Maar zeker weten doet ze dat niet. 

Wat wel zeker is, is dat de Oekraïners binnenkort buren zijn van (de werkplek van) burgemeester Jan Hamming. Hij bedankt namens de gemeente alle betrokkenen. Als blijk van waardering voor de buurt en als blijvende herinnering aan de afgelopen periode wordt er namens de Gemeente Zaanstad binnenkort een boom of heester (daar zijn ze nog niet uit) van Oekraïense herkomst in de Havenbuurt geplant. Tetiana weet bijna zeker dat het een ‘Kalyna’ (Viburnum-soort) wordt, een heester met rode bessen,. “Een nationaal symbool dat staat voor de liefde, vaak afgebeeld op onze traditionele kledij”. Op een telefoon wordt het bewijs geleverd. 

Vandaag en morgen wordt er verhuisd. Vrijdag varen de schepen weg. Wanneer de boom geplant wordt is nog niet bekend. 

Door Neeltje Waagmeester