Twee cruiseschepen voor Oekraïners aan de Havenstraat: één jaar later

Het riviercruiseschip Lisabelle is vandaag precies een jaar bewoond. Zusterschip Cezanne arriveerde een kleine maand later aan de Havenstraat in Zaandam.

De gemeente maakte eerder deze week bekend dat de schepen tot en met 30 november 2023 blijven liggen.

Wij vroegen een aantal bewoners van de Havenstraat naar hun mening over de schepen en blikten terug op het afgelopen jaar. 

“Het is wel echt verbeterd”

Verschillende bewoners van de Havenstraat zijn positief over de verbetering rondom de overlast van de schepen. Zo zegt een van hen: “ik hoorde mensen klagen in het begin, maar de gemeente doet zijn best om oplossingen te bedenken”. In het begin stonden de fietsen van de bewoners op het gras naast de weg, daar is nu een ponton voor gekomen. Regelmatig wordt het afval op straat opgeruimd en het openbaar gebruik van alcohol is ook strenger gehandhaafd. 

Een ander probleem is het tekort aan parkeerplekken. Medewerkers en bewoners van de schepen parkeren hun auto’s vaak in de Havenstraat waardoor er weinig plek is voor de bewoners van de Havenstraat zelf. Ook hier is een oplossing voor gekomen, de medewerkers en bewoners van de schepen is gevraagd hun auto te parkeren op de parkeerplaats naast de snackbar. Toch wordt dit niet heel streng gecontroleerd en is het alsnog druk met auto’s in de Havenstraat.

“Ik heb er enorm veel overlast van”

Niet alle bewoners zijn even positief over de verlenging van het verblijf van de Oekraïners. Zo vertelt een bewoner ons dat hij enorm veel overlast ervaart. Middernacht wordt hij vaak meerdere keren wakkergebeld door maaltijdbezorgers die eten komen brengen dat bedoeld is voor de bewoners van de schepen (het schip heeft hetzelfde huisnummer als de bewoner). Ook pakketjes worden niet altijd goed bezorgd. Daarnaast neemt de geluidsoverlast ook toe nu het mooier weer begint te worden. 

De meningen over de blokkering van het uitzicht zijn erg wisselend. Sommige bewoners stoort het enorm terwijl het anderen niet veel uitmaakt. “Normaal gesproken zouden er ook andere boten liggen, het maakt voor mij niet uit of het een schip is met Oekraïners of een andere boot”. 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Danny Prins

    Nou mij inbraak op de houthavenkade heeft er alles mee te maken 😓 ik heb me hele leven op de havenstraat gewoond en vind het net nauerna worden wat een zooite met tank boot en woon schepen het stukje natuur naar de delfse rij op de havenstraat stond in de krant vroeger als mooiste stukje zaandam nu is het 1 zooitje en ook mensen die parkeren op de weg terwijl er parkeer plekken zijn erg ik me vreselijk aan het is oke maar als je achteraan woont moet je altijd wachten op verkeer asociaal ik kan de spiegels er wel vanaf trappen maar zo ben ik niet het is zonde hoe dat havenstraat er nu bij staat terwijl ik er de mooiste jaren heb gehad als kind die je je maar kan voorstellen 🫣

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *