Wethouder Harrie van der Laan (POV) gaat vanavond via een op het laatste moment ingelaste mededeling de gemeenteraad bijpraten over verkamering naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank.

Die uitspraak dateert al van 18 april 2023 maar Van der Laan deelde die tot dusver niet met de raad. Dat ondanks het feit dat de uitspraak een bom legt onder de verkamerings-vergunningen van Zaanstad, een speerpunt in het huisvestingsbeleid van de gemeente.

In twee verschillende uitspraken vernietigde de rechtbank de weigering om op 10 adressen in Zaanstad een woning om te zetten in kamers die apart verhuurd zouden gaan worden. De rechtbank gaf ook aan dat de regeling door Zaanstad ingetrokken zou moeten worden omdat die onrechtmatig was. Zaanstad heeft dat nog niet gedaan.

UPDATE: Van der Laan over verkamering: eerst de advocaat, dan de raad

Volgens de rechtbank heeft Zaanstad wel aangetoond dat er schaarste op de woningmarkt is, maar niet dat die bestreden kan worden door verkamering (deels) te verbieden. In Poelenburg, Peldersveld, Zaandam-Zuid en de Russische Buurt mogen helemaal geen omzettingsvergunningen verleend worden, in andere wijken wordt die geweigerd als binnen een afstand van 100 meter al een pand verkamerd is.

De Orkaan heeft vanmorgen al om commentaar van de wethouder gevraagd, maar volgens zijn woordvoerder slaagde de ambtelijke staf en de wethouder er niet in dat vandaag nog te doen omdat iedereen in overleg zat. Kennelijk is er wel tijd gevonden om een mededeling voor de raad te maken. Peter van Haasen (PVV) wilde vanavond actualiteitsvragen stellen over het onderwerp, maar dat recht werd hem door de griffie ontzegd.

Lees ook: Rechter vernietigt ‘anti-verkamerings-regeling’ Zaanstad

Meekijken? Dat kan hier (er is eerst een inspreker, we schatten dat Van der Laan om 19:10 het toneel betreedt):

Foto: Flip Hoedemaeker (vest: Tessa Berghouwer, drager: Harrie van der Laan)