De 16 partijen die meedoen aan de verkiezingen in Zaanstad voor de gemeenteraad op 21 maart, hebben in totaal 269 kandidaten in stelling gebracht.

D66 mag als grootste bij de vorige verkiezingen onder lijstnummer 1 aan de verkiezingen meedoen. De PvdA krijgt nummer 2, VVD nummer 3 en SP 4. DZ en POV zijn 5 en 6, ROSA wordt lijst 7.

CDA, GroenLinks, ZVI (vroeger ZOG), CU en ZIP krijgen de nummers 8 t/m 12. Voor de CU was 11 een verrassing, ze hadden eerder van het stembureau begrepen dat ze nummer 10 zouden krijgen en al affiches met dat nummer laten drukken.

De nieuwkomers DENK, PVV, de Volkstem (ex-SP’er Maikel Kat) en PvdD moesten loten en kregen 13 t/m 16. De VDP die aangekondigd had mee te doen heeft niets van zich laten horen. (Onder stembureaulid René Tuijn met de kokers met namen.)

Zeven partijen hebben een vrouwelijke lijsttrekker: D66 (Sanna Munnikendam), Pvda (Songül Mutluer), DZ (Juliëtte Rot), CU (Rita Visscher), ZIP (Joke Havik), DENK (Şebnem Pancar) en de PvdD (Judit Raa).

Van de kandidaten is een derde (93) vrouw. De lijst van de Partij voor de Dieren bestaat voor twee derde uit vrouwen, de Volkstem en DENK hebben een 50/50-verdeling. De PVV heeft als enige geen enkele vrouw op de lijst.

ROSA en Groenlinks hebben de meeste kandidaten, DENK en de Volkstem de minste.

De helft van de kandidaten komt uit Zaandam, 12 procent uit Assendelft, 11 procent uit Wormerveer. GroenLinks heeft in alle zeven voormalige Zaangemeenten kandidaten weten te strikken, VVD, DZ ROSA en CDA uit zes.