Verloren Kalifaatkinderen verdwijnen niet als je wegkijkt

Het laatste bolwerk van IS slinkt, maar de terugtocht van de Amerikanen onder Trump is in gang gezet.

De zorgen over de kinderen van zo’n dertig Nederlandse vrouwen in kampen in Noord-Syrië nemen toe. De vrouwen komen uit IS-gebied en worden verdacht.

Nederland, met minister Grapperhaus van Justitie onderzoekt, praat, wikt, worstelt en weegt, maar lijkt vooralsnog niet te handelen. De klok tikt door en de kinderen groeien op in een kamp.

Vrijdagochtend bezochten we ‘Opa Houssein’ in Assendelft. Hij verloor zijn halve familie aan de ‘verleiding’ van het kalifaat. En waarschuwt waar mogelijk tegen radicalisering, terwijl hij tegelijkertijd zijn kleinkinderen probeert te redden.

Housseins dochter Meryem radicaliseerde, en reisde naar Syrië. Zijn ex-vrouw volgde met Housseins zoon Ilyas. Ilyas sneuvelde op zijn vijftiende, toen hij met vijf andere jongens (allen jonger dan twintig jaar) gebombardeerd werd tijdens het bewaken van een wapendepot.

Meryem zit gevangen in een kamp van de Koerden in Noord-Syrië. De Koerden schreeuwen om internationale hulp, want zij kunnen het niet aan. Meryem en haar twee dochtertjes zijn Nederlands. Na het filmpje tikken we verder:

Na ons gesprek in Assendelft vertrekt hij naar de opname van het programma De Nieuwe Maan. Hij zit daar aan tafel met ‘Els’. Zij kiest ervoor haar echte naam niet te laten zien en zich te laten vermommen. Houssein zit er onder zijn eigen naam, zonder plaksnor, terwijl hij inmiddels heeft ondervonden wat er op je afkomt als je zichtbaar bent als ouder/opa/familielid van een geradicaliseerde Moslim: de Zaanse PVV bombardeerde hem tot ronselaar voor IS.

De situatie in de kampen verslechtert snel. Kinderen hebben een ernstig gebrek aan voedsel en vitaminen. Daardoor valt hun haar uit, en ze hebben last van aambeien door harde, ontregelde ontlasting. Ze ondergaan een minimaal ‘bestaan’ en er wordt gevreesd voor hun leven.

Een verloren generatie moeten we voorkomen, stelt Houssein. Deze kinderen hebben rechten, in Nederland en ze verdwijnen niet zomaar. Verlies ze, en ze zijn los van de maatschappij. Het maakt echter niet dat ze weg zijn. Het zou mooi zijn als voorkomen wordt dat ze verloren raken: haal ze terug.

De muziek is van De Kift.

Kijk hier de documentaire Verloren kinderen van het Kalifaat terug.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • hans van loo

  Laten we de gruwelijkheden van IS en aanhang maar niet vergeten…..al zijn die kinderen (maar dan ook uitdrukkelijk alleen zij) daar niet schuldig aan.

 • john visser

  blijkbaar zijn we vergeten hoe kinderen werden/worden gehersenspoeld
  door de IS (meestal met goed keuring van de ouders). Ook zijn we blijkbaar de filmpjes vergeten waarin kinderen werden/worden opgevoed tot meedogenloze kindsoldaten die zelfs zonder blikken of bloezen krijgsgevangen dood schoten. En nu willen ze deze “kinderen” terug halen. het lijkt mijn dat je deze “kinderen” en hun ouders eerst moet heropvoeden voor dat je ze terug laat komen.
  zelfs nu nog in de vluchtelingenkampen, waar de IS het voor het zeggen heeft, gaat dit gewoon door.

  • Merel Kan

   @John Het feit dat jij het woord ‘kinderen’ (in dit geval twee meiden van 4 en 5 jaar) tussen aanhalingstekens zet, maakt dat ik jouw denkbeelden aan de enge kant vind.
   IS-daden zijn ziek, en hoe je er door bovenstaand verhaal bijkomt dat dit ‘blijkbaar’ vergeten is, snap ik niet helemaal.
   Als je stelt dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met deze mensen, dan geef ik je groot gelijk (en ook Houssein onderstreept dat). Heropvoeden in een Koerdisch kamp of in Syrië lijkt geen slim plan. De moeder van deze kinderen wordt berecht, de familie woont in Nederland. Opvang, onder toezicht en met kennis van de achtergrond, is geregeld.

 • Willemsen

  Ik kan haast geen woorden vinden om uit te drukken hoe verbaasd ik ben over het artikel. Zoveel aandacht voor wat die vader is overkomen doch geen enkel woord over wat onder de vlag van die islamitische organisatie allemaal voor een verschrikkelijke misdaden hebben plaatsgevonden. En daar hebben die gasten zich aan gecommitteerd. De redactie is daar toch van op de hoogte?
  En nu ons druk maken over het terughalen van die gasten plus kinderen. Je kunt ze als verloren beschouwen en terecht. Hier hebben zij helemaal niets meer te zoeken. Zij hebben bewust gekozen voor die organisatie. En die kinderen hebben in een geheel verkeerd milieu geleefd. En voor degenen die denken dat ze in Nederland wel weer heropgevoed kunnen worden wil ik vragen of zij kunnen weten hoe die kinderen als zij straks groter zijn gaan, reageren als zij van anderen te horen krijgen dat zijn/haar ouders moordenaars waren. Ben bang dat daar niet veel goeds uit voortvloeit. Neen. Laat de ouders en kinderen in godesnaam daar. De (groot)vader kan altijd kijken of hij daar in de buurt kan wonen om zijn kinderen etc te zien.

  • Merel Kan

   Ik kan haast geen woorden vinden om uit te drukken hoe verbaasd ik ben over deze beperkte reactie. De kinderen zijn er, ze bestaan. Vergeten worden ze niet, en er staat (gelukkig) geen muur om ons land.
   Dat de kinderen in een verkeerd milieu hebben geleefd staat als een paal boven water en daar is iedereen zich van bewust. Deze meisjes zijn 4 en 5 jaar oud, en in Nederland staat er een (gescreend) gezin klaar om ze op te nemen. De moeder wordt (nogmaals, zie mijn reactie op John) berecht. Niemand bestrijdt dat dat nodig is, en niemand in dit artikel praat goed wat IS doet en gedaan heeft.
   De suggestie om de grootvader (vader is dood) daar in de buurt te laten wonen is net zo gek als mij naar Ramsbottom te laten verkassen: Houssein woont in Assendelft.

  • Rob

   Wat een bekrompen reactie. Kinderen hebben nooit schuld aan de misdaden van de ouders. En Nederland heeft zowel een juridische als morele plicht kinderen terug te halen en een plaats in de maatschappij te geven. Begeleid uiteraard. Dat deden we na de oorlog ook met kinderen van NSB ouders. Niet altijd succesvol, maar van de fouten die toen gemaakt zijn kunnen we nu leren.

   https://www.ad.nl/binnenland/nsb-kinderen-maak-niet-dezelfde-fouten-met-kalifaatkinderen~aef18988/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *