De Vermaning ligt verborgen in de luwte van het Geboortecentrum aan de Westzijde 185.

Vanuit historisch oogpunt is het de perfecte plek. Doopsgezinden werden ooit verketterd en vervolgd. Opvallen was uit den boze: Katholieke pauwenveren betekenden de dood, schutkleuren waren het leven.

Tijden veranderen. De vijand schuilt nu juist in de onzichtbaarheid. De deur van de Vermaning lijkt niet echt historisch verantwoord en een likje verf zou het hout goed doen.

Het gebouw stond jarenlang in Wormer achter Dorpsstraat 302. Toen de Wormer en Jisper Doopsgezinden ‘samen’gingen (Wormer zat aan de ene kant van de Vermaning, Jisp aan de ander kant), was er behoefte aan een beter gebouw. In 1851 werd deze Vermaning als bouwpakket verkocht en naar de huidige plek in Zaandam overgebracht.

Bescheiden podium
Daar leidde het een onopvallend bestaan dat eindigde in de warme omarming van de besnorde mannen van het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor in 2001. Toch beseffen niet veel mensen dat de planken, achter het simpele rijtje arbeiderswoningen aan de Westzijde, doordrenkt zijn met een geschiedenis die ons naar Wormer, en 350 jaar terugvoert. Dat de nerven een verhaal belichamen dat uitgeschreeuwd mag worden.

Gelukkig zal vanaf 2017 de geschiedenis een podium krijgen op de Zaanse Schans. Jaarlijks zullen bijna 2-miljoen bezoekers aan het gebouwtje voorbijtrekken. De Vermaning wordt verplaatst naar het Zonnewijzerspad. Maar, als het aan voorzitter Maarten Voster ligt, gebeurt dat bescheiden:

‘Een Vermaning ligt iets inverdan. De ambitie is om er een rij kleine arbeiderswoningen voor te zetten. We hebben ons oog laten vallen op Het Blauwe Hof in Wormerveer. Het gaat dan om het voorste (inmiddels gesloopte) rijtje waarvan wij gedetailleerde beschrijvingen hebben.’

Net als het Wevershuis, zal De Vermaning geadopteerd worden door Het Zaans Museum. Voster houdt nog wel een slag om de arm: ‘Financieel moet er nog wat water door De Zaan.’