Vernietigend ‘Boomrapport’ over Peperstraat-sloop

In oktober moet de gemeenteraad van Zaanstad de plannen voor sloop en nieuwbouw van de Peperstraat goedkeuren.

Om de stemming onder de bewoners te peilen liet Zaanstad Petra Boom van onderzoeksbureau Bijboom een rapport opstellen op grond van gesprekken met bewoners.

Het rapport is ronduit vernietigend voor de gemeente en ontwikkelaar Accres. Bewoners ervaren geen enkele steun van Zaanstad, ze zien de sloop als beklonken en hebben niet het gevoel dat ze geholpen worden bij het zoeken naar een andere woning.

Ze hebben niet het idee dat hun bezwaren gehoord worden door Accres en Zaanstad. De termijn waarbinnen ze moeten vertrekken is onduidelijk, ze leven al twee jaar in onzekerheid, besluitvorming wordt voortdurend uitgesteld.

De participatie is een wassen neus volgens hen, of ze kunnen terugkeren is zeer dubieus. Accres zou via tijdelijke contracten een soort uitrookbeleid voeten en ondervindt daarbij geen enkele tegenkracht van de gemeente.

Boom sprak met 20 huishoudens waarbij zware tegenstanders van de sloop ondervertegenwoordigd waren omdat door actieve bewoners opgeroepen was niet mee te doen aan haar onderzoek omdat ze niet onafhankelijk zou zijn.

Lees hier het hele rapport.

En luister hier naar: Krieger kiest voor sloop Peperstraat: ‘Als een boer met kiespijn’ (RadioOrkaan)

Deel dit artikel:

13 reacties

 • John Marsh

  Achterstallig wijk wordt vernieuwd ….mee eens

  • A. de Jong

   Is het de schuld van de bewoners dat er niet genoeg is geïnvesteerd in hun buurt? En door wanbeleid moeten ze hun huis uit zodat duurdere, kleinere en totaal niet volgens de behoefte van de Zaankanter te bouwen woningen.
   Schandelijk hoe er om wordt gegaan met de behoefte van de Zaankanter en in dit geval de bewoners van de Peperstraat.

  • Ingrd ploeger

   Jij woont er zeker niet?

 • Suzanne Bruins

  Zaanstad sloopt liever alle goedkopere sociale huurwoningen om er duurdere vrije sector en koop voor terug te bouwen (o ja en zonder parkeerplek want Zaanstad wil de 1e autoloze gemeente worden) TE zot voor woorden dit. Willen ze alleen maar yuppen aantrekken of een levendige stad blijven met alle lagen van de bevolking?

  • Vervoerloze gemeente misschien. Voor autoloze gemeente investeren ze echt niet genoeg in fietsvoorzieningen.

  • Fred Jansen

   De in het recente verleden geplaatste opmerkingen van Soeters over de huidige Peperstraatbebouwing (“zijnde gelijk aan slechte DDR architectuur….” ), hebben destijds hun doel getroffen. De Gemeente Zaanstad is zich steeds meer als een ondernemende marktpartij gaan gedragen en maakt kosten-batenanalyses ook daar waar die niet gepast zijn. In dit geval zou nl uiterste zorgvuldigheid wel het minste zijn richting de huidige bewoners. Maar hedentendage is het besturen van een stad iets wat men graag op afstand doet, communicatiestrategieen worden gehanteerd als rookgordijn, om vooral geen vuile handen te maken en de verantwoordelijken zo lang mogelijk uit de wind te houden. De Gemeente Zaanstad mag zeker meegaan in de vaart der volkeren, ook persoonlijk ben ik niet onder de indruk van dit stukje bebouwing, maar dat geeft politiek en bestuur niet het recht zo makkelijk over deze woonproblematiek heen te stappen, en daar lijkt het nu al op. Net als in Den Haag wordt op technocratische bestuursstijl met de bijl gehakt, zorgvuldigheid en rechtsbeginselen worden naar eigen belang door Zaanstad wel en niet toegepast. Dit soort machtspolitiek is wellicht stoer en geeft status onder de hoofdelijke betrokkenen, die waarschijnlijk geen van allen zelf op de Pepetstraat hun woonadres hebben. Soeters heeft een steen in de vijver gegooid en op het stadhuis is men voor hem en zijn wereldvisie gevallen. Als burgers heeft men recht op behoorlijk bestuur ipv populisme en vooral maar mee te blaten met het kapitaal. De Gemeente Zaanstad heeft een zorgplicht dit ingrijpende veranderingstraject uitermate zorgvuldig te laten verlopen. Wil zij de regie in handen hebben laat ze dan vooral haar betrouwbaarheid aantonen. Het nieuwe plan heeft in zich dat het ook een win-win situatie kan opleveren, maar net zo goed kan het wederom een casus van falend openbaar bestuur worden. Ik hoop van harte dat de eerste optie het zal worden. Wordt vervolgd!!!

   • A. de Jong

    Een goede analyse Fred.
    Ik zie dat de gemeente haar betrouwbaarheid al heeft getoond in verschillende dossiers.
    Geheimhouding wordt veelvuldig gebruikt om de gemaakte (inschatttings)fouten te verbergen. Communicatie komt pas op gang bij kritiek en dan nog is het vooral zenden. Bewoners en belanghebbende worden naar de mond gepraat totdat er besluiten worden genomen.

    We moeten solidair staan met deze bewoners van de Peperstraat. En laten we dat doen door vooral bij de aankomende verkiezingen de nu zittende college weg te stemmen.

    Het college heeft laten zien dat ze de oplossingen voor de woningcrisis niet op de juiste manier oplossen. Ze gaan akkoord met het bouwen van woningen die niet voldoen aan het daadwerkelijk oplossen van de crisis zoals betaalbare woningen bouwen, zorgen voor doorstroming, zorgen voor woningen die woon carrière bestendig zijn.
    Openbare ruimte wordt onjuist ingevuld, vraagstukken die leven onder de samenleving worden weggedacht en niet erkend in de bouwplannen. En in de kosten en baten analyse heeft winstoptimalisatie prioriteit (laten we niet vergeten dat hoe meer kleine dure woningen worden gebouwd, hoe meer woz en andere belastingen geheven kunnen worden)

    En nu zie je in de Peperstraat dat kwetsbare bewoners worden getroffen door de tunnelvisie en korte termijn denken. Zij worden overgeleverd aan de grillen van de al zieke woningmarkt. Het is toch om te huilen!

    Ook voor de toekomstige bewoners ziet het er niet goudkleurig uit: hoge woonlasten in een woonruimte die niet bestendig is voor wooncarriere. Momenteel kopen mensen vanwege wanhoop de te dure en kleine woningen. Hun koopkracht gaat achteruit en sparen voor de duurdere gegronde woningen voor uitbreiding gezin of behoefte is niet mogelijk omdat ze niet kunnen sparen. En die paar die het lukt: er zijn geen grotere woningen (grondgebonden, kindvriendelijk, of hoogbouw met veel groen en ruimte voor de kinderen) om naar toe te verhuizen.
    Nogmaals schande deze korte termijn visie!

 • K Pootijzer

  Als nieuwe bewoner van Zaandam vind ik een goede ontwikkeling dat deze buurt (achterstandswijk) gesloopt worden. Het centrum van Zaandam heeft een belangrijke make-over nodig om naast Amsterdam mee te kunnen groeien.

  Aan de bewoners van Peperstraat. Hoe eerder je doorgang geeft aan de gemeente/project ontwikkelaars. Hoe eerder voor jullie een vervangende woning gevonden wordt. Gezien de staat van deze huizen zul je vast en zeker niet achteruit gaan.

  Gr. Nieuwe 4x modale Zaandammer (ex-Amsterdammer)

  • Jacob Cabida

   Hallo mr. Pootijzer,

   Dank over uw openheid over uw inkomen. Dat is namelijk precies waar de huidige bewoners van de Peperstraat tegenaan lopen. De meerderheid van de nieuwe woningen zullen onbetaalbaar zijn voor ze. Dan zullen er waarschijnlijk rijke Amsterdammers gaan wonen. Dat is natuurlijk oneerlijk voor de Zaankanters. Zo maken die geen kans meer…

  • Jan Mulder

   Hahaha alsof je überhaupt aan de beurt komt voor die enkele sociale huurwoning. Mocht u het nieuws gevolgd hebben mevr Bruins dan ziet u dat zelfs de mensen met de meest hoogste urgentie amper een woning kunnen vinden, laat staan dat deze mensen ook maar in de verste verte in de buurt komen.

   Dat het er niet zo mooi uit ziet ben ik met u eens maar daar zou de gemeente over de brug (ja wel de brug bij de Peperstraat ;-)) over moeten komen om de wijk leefbaarder te maken. Dat hoeven bewoners toch niet op te hoesten? Zeker in een gemeente waar de gemeente belastingen 1 van de hoogste van Nederland is!

  • ron bouw

   Dus u bent gevlucht uit Amsterdam, dat blijkt wel. Waarom moet Zaandam groeien naast Amsterdam?, sorry maar voor mij hoeft dit niet.
   Ik heb de Peperstraat gebouwd zien worden, zag er destijds prachtig uit, was van Delta Lloyd Vastgoed, verkocht aan Robbie Grifhorst( de bouwvakker) en betaald met Heineken ontvoeringsgeld : 6 miljoen gulden voor 3 flats.Toen liep Thomas van der Bijl( vermoord door Holleeder) er als klusser, later verkocht aan de eigenaar van Magna Plaza tijdens een deal in YapYum , een Zweedse belegger en daarna ben ik het zicht kwijt geraakt. Allemaal Amsterdammers die er zich hebben verrijkt.
   Zaanstad had veel eerder moeten ingrijpen, maar deed niks en nu niks voor de bewoners: grote schande.

 • Tessa Berghouwer

  Zo lang in onzekerheid te moeten leven over je woning, je thuis… Heel naar. Dat doet wat met een mens. Als je dit rapport leest, doet dat ook wat met je denk ik.

  • Mark van wanten

   Peperstraat is zwaar verwaarloosd douchen met een geiser enkel glas rotte kozijnen gevaarlijke groepenkasten en veel achterstallig onderhoud.het is wachten op ongelukken.vieze trappenhuizen en troep op de galerij…
   Heb er zelf 10 jaar geleden gewoond maar al snel weggevlucht …
   Renoveren kan maar dat zal niet gebeuren .alle bewoners zullen moeten verkassen .en hier komen dure appartementen voor terug..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *