Verzet in Wormerveer tegen tijdelijke Zaanbrug (filmpje)

Bewoners en ondernemers van de Zaanweg, de Dubbelebuurt en Zuideinde in Wormerveer blijven zich verzetten tegen de plek voor een tijdelijke noodbrug tussen de Lassiestraat in Wormer en de Zaanweg ter hoogte van Stelling in Wormerveer.

Ze vrezen een verkeerschaos en vinden ook dat alternatieven onvoldoende zijn onderzocht.

Het is op de route Zaanweg – Dubbelebuurt – Zuideinde nu al erg druk volgens bewoners, tijdens de zomermaanden is dat door brugopeningen nog erger en bovendien worden er drie bouwprojecten op de route uitgevoerd (Parel van Zuid, Mercurius en Zaanweg 14).

De bewoners wijzen erop dat “verkeersonderzoek laat zien dat een autobrug op de locatie Lassiestraat-Zaanweg, wordt afgeraden.” Al eerder was vastgesteld dat “alle verkeer over de tijdelijke brug onmogelijk was omdat het zowel in Wormer als Wormerveer zou vastlopen.”

Chaos

Het besluit om toch alle verkeer over de tijdelijke Zaanbrug te laten gaan, vinden de bewoners onbegrijpelijk:

“De Provincie heeft in overleg met Zaanstad en Wormerland besloten dat – alle verkeer toch wel over de tijdelijke brug kan rijden zodat niemand hoeft om te rijden. Daarbij twee problemen negerend: (1) het onderzoek uit 2011 waarin vastlopend verkeer en chaos op de Zaanweg en in Wormer wordt voorspeld, en (2) als die chaos ontstaat, wordt er toch omgereden via de Prins Clausbrug waardoor er meer stikstof wordt uitgestoten.”

De bewoners van Dubbelebuurt en Zuideinde – waar toename verkeersdruk wordt verwacht – zijn volgens de organisatoren van het verzet niet geïnformeerd over de plannen.

De bewoners stellen als alternatief een brug voor tussen de Veerdijk in Wormer (bedrijventerrein, ter hoogte van Conijn) en Zuideinde 40-42 in Wormerveer. (Al eerder werd het alternatief om het verlengde van Prinses Irene Brigadeweg te gebruiken losgelaten – in het Mobiliteitsplan van Zaanstad is daar overigens wel een brug gepland.)

Renovatie

Ren Plan B. is ook een optie volgens de bewoners:

“De Zaanbrug staat niet op instorten maar door het bewuste minimale onderhoud van de afgelopen jaren zou er wel onderhoud gepleegd moeten worden. Door een renovatie van zo’n 6 miljoen euro kan de Zaanbrug nog dertig jaar dienst doen.”

De initiatiefnemers zetten ook een filmpje op YouTube om hun ideeën verder te verduidelijken:

Foto boven (vanaf Lassie, ©DeOrkaan), rechts de Zaanweg, naast de lege plek (bouwplaats) is Stelling waar de brug moet uitkomen, de alternatieven zijn hoger gesitueerd, voordat de Zaan de bocht maakt.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Peter Blokker

  ik snap dit allemaal niet, waarom maken ze er niet alleen een fiets en voetgangersbrug van? de auto’s kunnen toch wel omrijden? zo erg is dat toch niet?

 • Vandaag is de oplossing gevonden. DE VAART IS UIT DE ZAAN!!!!
  Rijkswaterstaat heeft na de storing eerder deze week bepaald dat de Coenburg prioriteit krijgt voor het wegverkeer en de scheepvaart geen openingen meer krijgt, dus daarna is het probleem Zaanbrug opgelost, want als de Coenburg niet meer open kan is met recht DE VAART UIT DE ZAAN.
  Dus het is over met de mooie transporten van tanks van ’t Zand naar België en dergelijke.

  • Johan van Vliet

   De tanks komen er toch wel. En waar de Coenbrug het meeste voor draait dat zijn de zeilbootjes. De meeste binnenvaart vaart gewoon onder de Coenbrug door.

 • Hen Vleeshakker

  Dit kan nog steeds via het noordhollands kanaal. Via purmerend en amsterdam noord. Soms begrijp ik al dat gezijk niet. Vernieuwingvhou je niet tegen. En een bredere doorgang is belangrijk voor de toekomst. Een beetje file is er nu en straks bij vervanging ook. Dat hoort bin nieuwe plannen dus stop met zeiken.

 • Rik Romijn

  De zaanbrug had al 10 jaar klaar kunnen zijn zonder dit gejammer en gejank. En anders helemaal geen noodbrug. Lekker iedereen over de Clausbrug. Geen discussies meer en bouwen maar.

 • Herman Meijer

  Ze hebben helemaal gelijk in Wormerveer.een tijdelijke brug is duur en overbodig!
  Een nieuw aquaduct op de geplande plek van de tijdelijke brug is veel handiger.
  Die staat straks nooit open, en gedurende de bouwtijd kan de bestaande brug gewoon nog gebruikt worden.

  • john de best

   dat zou ook een oplossing zijn een aquaduct je zou er ook voor kunnen kiezen om inplaats van tijdelijk de nieuwe brug op die locatie te bouwen dan kan de oude gewoon gesloopt worden als de nieuwe klaar is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *