Verzetsstraten in Gouwpark

De straten in de nieuwe wijk Gouwpark (op de plaats van het voormalige ZMC langs de Gouw in Zaandam) krijgen de namen van verzetsmensen.

De namen zijn Albert Huismanpad, Josephus Swolfsstraat, Jacob Willlemszoonstraat, Cornelis Zwartbrug, Gerardus Docterstraat, Pieter Adrianus Smitstraat, Cornelis van Vugtstraat en Machiel van Marlepad.

Het is allemaal nog niet definitief omdat het bestemmingsplan nog niet is goedgekeurd. Na de zomer wordt het voor behandeling aangeboden.

De namen komen uit de lijst van de Contactgroep Voormalig Verzet Zaanstreek-Waterland 1940-1945 en zijn vernoemd naar Albert Huisman (1918-1944), Josephus Swolfs (1915-1944), Jacob Willemszoon (1894-1945), Cornelis Zwart (1895-1945), Gerardus Docter (1917-1944), Pieter Adrianus Smit (1913-1943), Cornelis van Vugt (1905-1944) en Machiel van Marle (1915-1945).


Wie waren die acht verzetsmannen? Lees het hier.


De straatnamen Th.A. van Loosbroekweg en A.P. Buijsweg zijn ingetrokken omdat die straten er niet komen.

Hieronder het stratenplan met de namen van de 8 straten (klik voor vergroting).

Deel dit artikel:

11 reacties op Verzetsstraten in Gouwpark

 1. Elly schreef:

  Wat ontzettend bijzonder. Albert Huisman is mijn oudoom en ik wist dat hij op de nominatie voor een straatnaam stond voor zijn werk voor het verzet. Maar dat het nu lijkt door te gaan is wel een heel mooi eerbetoon.

 2. M. Mos Huisman schreef:

  Hallo wat een eer voor mijn oom Albert Huisman, oud verzetstrijder, ik zou graag bij de onthulling van het nieuwe naambord samen met mijn zuster aanwezig willen zijn.
  Hopelijk krijg ik hier voor een uitnodiging van de gemeente.
  Hoogachtend,
  Margriet Mos-Huisman
  Marga Klut-Huisman
  Kinderen van de heer Cornelis Albert Huisman, broer van Albert Huisman

 3. Sjef swolfs schreef:

  Fantastish, na jaren van inspanning,door wethouders Burgemeesters en alle verzetscommissies, eindelijk na dat er weer gebouwd ,eer aan de zaanse verzetstrijders,namens Sjef swofs,zoon van 82 jaar

 4. Netty Meijer-Huisman schreef:

  Wat geweldig ik ben helemaal in de war eindelijk gerechtigheid

 5. Cees Zwart schreef:

  Fijn te horen en te lezen dat het toch gaat gebeuren. Cees Zwart kleinzoon van Cornelis Zwart

  • J.swolfs schreef:

   Zou U zo vriendelijk willen zijn om te reageren..ivm Gouwpark straat namen te Zaandam….075 6167861

   Vr groet J.Swolfs…
   Zoon van J.Swolfs..verzetsheld

 6. Egbert Visser schreef:

  Heel mooi eerbetoon voor deze helden die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, zo worden deze mensen nooit vergeten !

 7. Marco Smit schreef:

  Wat een prachtig gebaar. Mijn vader, Jacobus Smit (de broer van Pieter Adrianus Smit) zou erg trots geweest zijn, helaas is hij enige jaren geleden overleden. Hij was altijd erg begaan met het lot van zijn broer.

 8. Hans van Vugt schreef:

  Via een kennis vernam ik dat er nu toch een straat wordt vernoemd naar míjn vader. De familie vindt het heel eervol en is hier blij mee. Ook lof over de geleverde informatie. DANK

 9. Wendy Kind schreef:

  Prachtige reacties van kinderen en kleinkinderen hierboven. Echt ontroerend. Laat zien hoe belangrijk het doorvertellen is en blijft…

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.