Tijdens het LINDA. Festival dat op 14 en 15 mei voor de eerste keer plaatsvindt op het Hembrugterrein in Zaandam kan je via #BigArtRide met virtual reality-bril op, fietsen tegen een tegenstander die tegelijkertijd in Wenen op de fiets zit.

De #BigArtRide tourt tot en met juni door Europa. Steeds worden twee deelnemers in verschillende steden uitgenodigd op een stationaire fiets met virtual reality-technologie te stappen.

Zij fietsen vervolgens samen door een stad, waar decennia van Europese kunst in de vorm van gebouwen, wegen en bomen voorbij komen. Iedereen mag plaatsnemen op de fiets en ook voorbijgangers kunnen meedoen.

#BigArtRide is een initiatief van Europeana, Nederlands ontwerpbureau DROPSTUFF.nl, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Ambassades. De #BigArtRide tour is onderdeel van de Europeana280 campagne waarmee in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, de Europeana Art History Collections worden gelanceerd.

Zo zeg het eruit in Rome en Nijmegen (tijdens de Giro).

Europeana280 is een grensoverschrijdende campagne om mensen te interesseren in Europa’s kunsterfgoed, door innovatieve manieren te vinden om de verschillende indrukwekkende kunstwerken te delen en te vieren.

Europeana is Europa’s digitale platform voor cultureel erfgoed; door middel van het verzamelen en het verstrekken van online toegang tot miljoenen gedigitaliseerde items van ruim 3500 bibliotheken, archieven, audiovisuele collecties en musea in Europa. De collectie bestaat uit onder meer boeken, foto’s en kunst maar ook uit televisie-uitzendingen en 3D-voorwerpen.