Voetbalveldje in Westerkoog bedreigd?

Valt het voetbalveldje naast de voormalige Sprong in Westerkoog ten prooi aan bouwplannen?

Zeker is dat allerminst, maar in de buurt heerst onrust over de plannen voor het terrein van de afgebrande sporthal.

De Orkaan schreef over de bouwplannen nadat bewoners werden geïnformeerd waarbij het ook over imposante hoogbouw (tot 11 verdiepingen) zou gaan.

Daarna schreven we over de details (175 woningen) en de rol die de buurt bij de ontwikkeling van de plannen zou kunnen spelen.

Orkaan-lezeres Corine Gorter schrok van de plannen, niet zozeer van het bebouwen van het Sprong-terrein, als wel van de ideeën voor het daarnaast gelegen voetbalveld.

Volgens Gorter wordt het veld gebruikt door de scholen, “die toch al te maken hebben met minder gymlessen nu de sportzaal weg is.” En het is niet de enige aderlating: “Bieb weg, sportzaal weg, voetbalveld weg. En maar klagen over overlast van jongeren.”

Haar oproep kreeg bijval (“start een petitie!” “Schakel de krant in!” “Op de barricade”), maar ook werd haar de suggestie gegeven om zich aan te sluiten bij het buurtinitiatief dat betrokken is bij de plannen. Wat er komt is allerminst zeker (“zeker 5 scenario’s zijn besproken”) en de buurt kan daarover meepraten.

(Je kan natuurlijk ook beide doen: een petitie starten en meepraten.)

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jaap

  Laten we toch hopen dat dit kleine beetje speelgelegenheid voor de kinderen blijft. Er is al zo weinig over.
  Er zal toch bij de gemeente Zaanstad wel iemand zijn die hier een goede oplossing voor bedenken kan ?

  • Boon

   Nee, daarvoor moeten klagers eerst bij zichzelf te rade gaan. Zij hebben ooit gekozen voor het niet bebouwen van polderland maar binnenstedelijk. Dus groen de wijk uit en flats erin. Ja en nu Zaandam bijna vol is komt de ring daarbuiten en zeker rond de stations aan de beurt.

   • Jaap

    Nee, niet ” ze hebben gekozen voor ” maar ” er zijn mensen die hebben gekozen voor “, wat niet wil zeggen dat 100 % van de burgers het daar ook mee eens zou zijn. Ook de keuze voor het niet bebouwen van polderland wil niet automatisch zeggen dat de hele gemeente maar volgestampt wordt met beton, er zijn ongetwijfeld ook nog tussenoplossingen.
    De burger overal de verantwoordelijkheid van in de schoenen schuiven omdat je nu eenmaal op een bepaalde partij gestemd hebt is niet reeël aangezien het in de politiek tegenwoordig nu eenmaal zelden voorkomt dat de partijen zich ook aan hun programmabeloftes houden.

   • Jaap

    Ik ben trouwens nog nooit exact “niet bebouwen van polderland maar binnenstedelijk, dus groen de wijk uit en flats erin ” in wat voor verkiezingsprogramma dan ook tegengekomen. Zwart wit zien is ook een vak. Dat je nog een beetje natuur wilt behouden buiten de gemeente houdt niet automatisch in dat je de leefbaarheid in de gemeente overboord zet hoor.

    • Boon

     Ja dat betekent het wel. Dat vele kiezers dat niet willen zien is hun goed recht. Maar dan komt het binnenstedelijke en dat betekent alle groen de stad uit en dat is bijna het geval rond station Zaandam . Dus nu het volgende station en laat in Westerkoog nu net een sporthal opgebrand zijn ! Mooie plek voor een flat.

     • Jaap

      Tja meneer Boon, en zo kunnen we eeuwig doorgaan als iedereen zonder redelijke argumenten zijn gelijk wil halen en niet open wil staan voor de meningen van anderen. Maar dat zijn we ondertussen van de gemeente Zaanstad ook wel gewend ( Zaanstad ? Als stad bestaat het niet eens, het is geen stad ).

     • Jaap

      Ga ik toch zomaar twijfelen aan de oorzaak brand sporthal zeg. Kwam Zaanstad wel heel goed uit dan.

     • Het gaat hier helemaal niet over de afgebrande Sprong. Dat stuk grond ligt naast het voetbalveldje waar het hier over gaat. Het stuk grond van De Sprong mag wat mij betreft bebouwd worden, prima zelfs. Er hangen daar altijd veel jongeren, dus is er eindelijk ook een beetje toezicht. Maar het voetbalveldje wordt, zoals je op de foto kan zien, goed gebruikt, vooral door de naastgelegen scholen.
      Behalve dat is het belachelijk om voor te stellen om iéder stuk groen vol te bouwen omdat bewoners gestemd zouden hebben voor binnenstedelijk bouwen. Binnenstedelijk bouwen staat dus niet gelijk aan ieder stuk groen de stad uit. Dat zou onredelijk zijn en complete waanzin. Dat wil geen enkele partij, ook niet de partijen die voor het binnenstedelijk bouwen zijn. Als we werkelijk zo waanzinnig zouden zijn, zouden we kunnen volstaan met het bouwen van één knots van een wolkenkrabber, en hebben we daarmee aan alle bouwplannen voldaan. Probleem opgelost. Maar zo simpel ligt het niet. Gelukkig maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *