Volgende fase collegevorming: Gerard Ram schuift aan…

Zeven partijen mogen voorlopig meepraten over een nieuw te vormen college voor Zaanstad: de huidige coalitiepartners VVD, PvdA, D66 en CDA aangevuld met oppositiepartij GroenLinks (het Cultuurcluster-blok) en POV en/of ROSA.

Samen hebben de zeven een riante meerderheid (26 van de 39 zetels), maar zelfs met alleen POV of ROSA gaat dat met 22 zetels lukken.

In de volgende fase wordt verder gepraat, maar moeten er ook zaken gedaan worden. Daarom schuift Gerard Ram, fractievoorzitter van de grootste partij van Zaanstad en kandidaat wethouder, aan bij de besprekingen.

Het is daarbij vooral belangrijk dat “de betekenis van hetgeen is gezegd over en door POV en ROSA nader dient te worden onderzocht. Dit om de mogelijkheid tot samenwerken met de andere vijf partijen tot stand te brengen” aldus Gerard Ram.

Ruud Pauw van ROSA heeft VVD-leider Gerard Ram gevraagd bij de vervolggesprekken aanwezig te zijn, Ram wil dat doen “om de nuances mee te krijgen” en “om de twijfel die bestaat verder te kunnen duiden”.

Het woord ‘cultuurcluster’ viel nergens, maar binnenskamers zal dat een belangrijk thema worden. Het kan een compromis worden (alternatieven en kosten van niet-doorgaan onderzoeken) of men kan het lot van de coalitie bij de burger leggen: de uitslag van het referendum respecteren.

Op de foto de nieuwe raad – voorlopig dan, want uit deze raad zullen nieuwe wethouders komen waardoor hun open plekken moeten worden opgevuld. Wie zijn de raadsleden? Bekijk het hier.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *