Verkenners Zaanstad gaan voor ‘grote coalitie’

Vijf partijen moeten ’the lead’ nemen bij de komende coalitieonderhandelingen: winnaar VVD en de huidige coalitiepartners PvdA, D66 en CDA (“verbindende partijen”) aangevuld met GroenLinks (het Cultuurcoalitie-blok).

Die hebben samen 18 zetels en dus geen meerderheid. Daarom zijn er twee (‘winnende’) partijen uitgenodigd die tot dit illustere gezelschap mogen toetreden: POV en ROSA (allebei 4 zetels). Minstens één van hen moet overigens toetreden om een meerderheid te realiseren.

De POV kreeg van de verkenners (en van de collega’s) wel een schrobbering: de partij moet zich tijdens vergaderingen en op sociale media gaan gedragen, en Harrie van der Laan schijnt dat volgens het verslag ook beloofd te hebben.

De nieuwkomers PVV, DENK en PvdD mogen vanwege hun gebrek aan ervaring nog niet meespelen. Verliezers DZ en SP zijn ook even buitenspel gezet (en hebben kennelijk niet zoals Harrie beloofd zich voortaan keurig te gedragen), CU is qua zetelaantal te onbelangrijk.

De sfeer in de raad was onwezenlijk, ‘peace, love and understanding‘ (‘klef’?), zelfs de partijen die niet niet mee mochten spelen hadden het over een ‘warm bad’, een ‘open, fijne en transparante’ sfeer, ‘prettige’ gesprekken (“dat hebben we wel eens anders meegemaakt”) met veel bereidheid tot samenwerking en overleg. (De Orkaan stopt ermee als dat zo blijft, dan is er voor ons echt niks meer aan.)

Over de inhoud werd nog niet echt gesproken, per ongeluk zei een raadslid ‘cultuurcluster’ waarop de rest keek of iemand een keiharde scheet had gelaten…

De VVD vond wel een geinig idee als de verkenners Gerritsen en Boom gewoon lekker door formeerden, alhoewel fractieleider Gerard Ram wat zuinig keek bij het idee dat mevrouw Boom opnieuw een gepeperde declaratie in zou dienen…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *