Zaanstad gaat ‘duiden’, POV aan zet

“De kiezer heeft gesproken.”

Wij denken dat dit zinnetje wel langs zal komen tijdens het ‘duidingsdebat’ van lijsttrekkers dat vanavond in de raadszaal van Zaanstad wordt gehouden.

“De kiezer heeft gesproken.” Maar wat heeft de kiezer eigenlijk gezegd?

De kiezer heeft één grote winnaar opgeleverd: de POV ging van 4 naar 6 zetels. Lijsttrekker Harrie van der Laan moet als eerste een coalitie proberen samen te stellen. Hij heeft er geen geheim van gemaakt dat hij best wethouder wil worden, en in de wandelgangen wordt hem een stevige portefeuille toegewenst. Oppositieleider Van der Laan heeft de afgelopen 4 jaar de coalitie bestookt met kritiek, ‘lekker makkelijk vanaf de oppositiebanken’ aldus de coalitie. Tijdens de uitslagenavond werd verwezen naar de mega-overwinning van ZOG in 2002. In de coalitie leed die partij al snel schipbreuk en spatte uit elkaar. De POV zit overigens steviger in elkaar dan ZOG destijds.

De POV hoeft maar drie andere partijen te vinden om met 20 zetels een meerderheid te hebben: VVD, PvdA aangevuld met ROSA of DZ. Of ROSA dat wil is de vraag, ze vormen dan een linkse minderheid in de coalitie. De liefde van DZ voor de POV is behoorlijk bekoeld nadat Van der Laan van positie wisselde in het Hemkade-debat.

Maar er zijn zat opties zonder ROSA of DZ (als VVD en PvdA wel willen). Dan zijn er 2 partijen nodig. Het CDA wil graag in de coalitie, dus één extra partij is genoeg.

Maar het kan ook zonder de POV. De huidige coalitie (VVD, PvdA, ROSA, GL, D66, CDA en CU) heeft zelfs 22 zetels: een ruime meerderheid. Ook zonder CU kan de club door. Zijn ze ook van het gezeur over de zevende wethouder af.

Maar voordat die optie in beeld komt, moet Van der Laan eerst stranden.


Het openbare ‘duidingsdebat’ begint om 19.00 uur en is ook online te volgen.

Foto boven: vier leden van de POV-fractie achter DENK bij de vaststelling van de definitieve uitslag afgelopen maandag.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *