Zeven ‘nieuwe’ raadsleden in Zaanstad

Nu het college in Zaanstad zo goed als rond is, schuiven de raadsleden die wethouder worden door naar de collegebankjes. Ze maken plaats voor zes nieuwe raadsleden van POV, GL, PvdA, CDA, VVD en ROSA. Omdat Tjeerd Pietersma PvdA-wethouder in Wormerland wordt, krijgt de PvdA zelfs twee nieuwe raadsleden.

Zowel de raad als het college krijgt een mannen-meerderheid. Dat was bij de eerste versie van de raad en het vorige college omgekeerd.

Bij de VVD wordt lijsttrekker en fractievoorzitter Stephanie Onclin wethouder. Haar eerste termijn in deze functie. Steunfractielid Casper Davelaar (Assendelft) schuift op naar de VVD-fractiebank.

POV-kandidaat Alex Folla (Krommenie) keert terug in de raad. Hij stond 7e op de lijst en neemt de plaats in van lijsttrekker Harrie van der Laan die wethouder wordt.

De PvdA krijgt twee nieuwe raad Geert Rijken (Zaandam) keert terug in de raad, hij werd bij de verkiezingen gepasseerd door Marieke Visser via voorkeursstemmen. Nieuw is partijvoorzitter Hans Stokebrand (Zaandam). Tjeerd Pietersma wordt PvdA-wethouder in Wormerland, fractieleider René Tuijn debuteert in Zaanstad als wethouder.

Krista van Dalen (Zaandam) mag voor ROSA terugkeren, ook zij was eerder raadslid maar trad wegens gezondheidsproblemen na corona terug. Zij neemt de plaats in van Natasja Groothuismink die terugkeert als wethouder.

Bij GroenLinks schuift Jonathan van der Sluis (Zaandijk) op omdat Wessel Breunesse weer wethouder wordt, ook Van der Sluis zat eerder in de raad. Natascha Stroo werd op 24 mei al ‘nieuw’ raadslid omdat Suzan Abozyid tijdelijk terugtrad. Als die weer in de raad terugkeert, zal Van der Sluis waarschijnlijk weer een stapje terug doen.

Ook Marc Wit keert terug. Hij viste achter het net toen hij gepasseerd werd door Julie van ’t Veer die via voorkeurstemmen in de raad kwam, maar neemt nu zijn plek weer in omdat lijsttrekker Gerard Slegers terugkeert als wethouder (goed nieuws voor De Orkaan – wat is Zaanstad zonder Slegers?).

Meer mannen

In de ‘nieuwe raad’ krijgen mannen opnieuw de meerderheid door de verschuivingen. In de eerste raad die in maart werd geïnstalleerd was de verhouding 20-19 in het voordeel van de vrouwen, nu is dat omgekeerd.

Het oude college bestond uit vier vrouwen en drie mannen. Het nieuwe college bestaat uit vier mannen en twee vrouwen. 

Het college is overigens nog niet officieel geïnstalleerd. En als dat gebeurt worden de raadsleden gevraagd omdat ze op de volgende verkiesbare plek staan, ze moeten zelf wel willen.

Op afbeelding boven: Rijken en Stokebrand boven, rechts onder Davelaar, in het vierkantje links onder Van der Sluis, Van Dalen (boven), Wit en Folla (onder).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jacob Cabida

  Wat ik niet helemaal begrijp hieraan; DZ wordt niet genoemd, terwijl ze een zetel erbij kregen. Ik neem aan dat zij toch wel in de Raad komen? Hoe zit dit nou?

  • Henk Terol

   Dit gaat over de partijen die plaats nemen in het College. Vandaar dat DZ niet wordt genoemd. Daarover is al eerder gepubliceerd.

 • Jan de Vries

  Harrie van der Laan (POV) gaat liever samen met de partijen waar hij al jaren tegenaan heeft geschopt. Democratisch Zaanstad is toch echt een lokale partij, maar deze partij staat gewoon buitenspel. Wat mij betreft stem ik nooit meer op de POV omdat we nu toch weer gewoon met de vorige meuk zitten.

  • Mari de Boer

   En nu zit de heer van der Laan in het college. En krijgen we het Z. O. G. effect.Baas weg, partij weg. Hij moet gaan oefenen als ja-knikker. Maar ik vrees dat dit een weinig
   tactische olifant in de Zaanse porceleinkast gaat worden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *