Volgende week Wevershuis Zaanse Schans open

Vanaf volgende week heeft Zaanstad er weer een museum bij. Op de Zaanse Schans wordt dan het Wevershuisje uit Assendelft officieel opengesteld voor het publiek.

Het Wevershuis is tussen 1722 en 1730 gebouwd aan de Dorpsstraat 861-863 in Assendelft en heeft tot het begin van de twintigste eeuw dienst gedaan als thuisweverij.

Het is een dubbel woonhuis, met in het achterste deel ruimte voor vijf weefgetouwen. Het pand is karakteristiek voor de weverijnijverheid uit Assendelft en Krommenie, die floreerde dankzij honderden thuiswevers.

Het Zaans Museum demonstreert vanaf 24 maart 2016 het thuisweven. Er is dan van alles te ontdekken over het oud-Hollandse ambacht zeil- en molendoek weven.

In samenwerking met de stichting Zaanse Schans heeft Stadsherstel Zaanstreek/Amsterdam in 2011 het huisje gered van de sloop. Het werd eerst opgeslagen omdat er nog geen haalbaar plan klaar lag. In 2015 is de herbouw begonnen.

In 1973 zag het huisje er zo uit:

wevershuisje 1973

Het huisje is dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur te bezoeken.

De foto links boven is van het Zaans Museum / Arthur van Beveren. De historische foto komt van de Flickr-pagina van Stadsherstel Amsterdam waar nog veel meer foto’s te zien zijn.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *