Het is mogelijk om op relatief eenvoudige wijze voor te dringen bij de corona-vaccinatie als je aangeeft een medische indicatie te hebben. Omdat deze verklaring vrijwel nooit wordt gecontroleerd kunnen ook mensen die nog niet aan de beurt zijn meteen gevaccineerd worden.

Vooral jongeren zouden van deze mogelijkheid gebruik maken. Ook bij de GGD-priklocatie in de Topsporthal in Koog aan de Zaan zou dit voorkomen.

Dit meldt de Volkskrant vandaag (artikel achter paywall) op basis van gesprekken met jongeren die zeggen tientallen gevallen te kennen. De tips over het voordringen worden gedeeld via WhatsApp-groepen (‘Hebben jullie nog geen vaccinatie? Is supersimpel te regelen’). De Volkskrant:

“De GGD bevestigt de gang van zaken en noemt deze onfatsoenlijk, maar wil de werkwijze niet aanpassen, omdat het systeem laagdrempelig moet blijven. Het voordringen gebeurt in elk geval bij de vaccinatiestraten in Amsterdam, Schiphol, Koog aan de Zaan, Rotterdam, Groningen en Huizen.”

Studenten maken onder meer gebruik van deze methode omdat ze op deze manier toch naar het buitenland kunnen zonder gebruik te maken van een (betaalde) particuliere test.

Volgens de Volkskrant krijgen GGD-medewerkers “de komende dagen nogmaals de instructie naar papieren te vragen.”