Voordringen bij de vaccinatie

Het is mogelijk om op relatief eenvoudige wijze voor te dringen bij de corona-vaccinatie als je aangeeft een medische indicatie te hebben. Omdat deze verklaring vrijwel nooit wordt gecontroleerd kunnen ook mensen die nog niet aan de beurt zijn meteen gevaccineerd worden.

Vooral jongeren zouden van deze mogelijkheid gebruik maken. Ook bij de GGD-priklocatie in de Topsporthal in Koog aan de Zaan zou dit voorkomen.

Dit meldt de Volkskrant vandaag (artikel achter paywall) op basis van gesprekken met jongeren die zeggen tientallen gevallen te kennen. De tips over het voordringen worden gedeeld via WhatsApp-groepen (‘Hebben jullie nog geen vaccinatie? Is supersimpel te regelen’). De Volkskrant:

“De GGD bevestigt de gang van zaken en noemt deze onfatsoenlijk, maar wil de werkwijze niet aanpassen, omdat het systeem laagdrempelig moet blijven. Het voordringen gebeurt in elk geval bij de vaccinatiestraten in Amsterdam, Schiphol, Koog aan de Zaan, Rotterdam, Groningen en Huizen.”

Studenten maken onder meer gebruik van deze methode omdat ze op deze manier toch naar het buitenland kunnen zonder gebruik te maken van een (betaalde) particuliere test.

Volgens de Volkskrant krijgen GGD-medewerkers “de komende dagen nogmaals de instructie naar papieren te vragen.”

Deel dit artikel:

9 reacties

  • Henk Brunt

    Als je voordringt en een medische indicatie hebt, kan ik er best begrip voor hebben. Als je echter een medische indicatie aanwendt omdat je naar het buitenland wilt, ben je héél verkeerd bezig en benadeel je mensen die het echt nodig hebben.

  • Peter Blokker

    mocht men er achter komen dat je bent voorgedrongen zonder medische indicatie, ze alsnog een boete van bijvoorbeeld 500 euro geven, ik denk dat ze het dan wel zullen laten.

  • J.H. van Zaane

    wij vinden het wellicht nog asociaal, maar dat zal ze niet boeien. Kennelijk loont het helaas steeds meer in onze maatschappij om je zo te gedragen.

  • P. Hoogkamer

    Wel makkelijk om jongeren zo te bejegenen in Uw commentaren. Je zal de voordringende senioren de kost moeten geven.. daar hoor je niemand over.

  • Peter Roffel

    Ik ben het met de heer Hoogkamer eens dat ook ouderen voordringen. Heb dat jaren meegemaakt b.v. op de markt én bij winkels waar je op jouw beurt moest wachten.
    Maar de stelling dat ouderen voordringen om een vaccinatie te krijgen gaat er bij mij toch niet in. Ten eerste hebben de meeste ouderen al een vaccinatie gehad en anders zijn zij snel aan de beurt qua leeftijd. Het voordringen om met goedkoop met vakantie te kunnen, heeft m.i. alleen enig nut als je nog lang niet aan de beurt bent!!

  • Anja van Straalen

    Leuk dat de GGD gaat vragen naar de papieren maar hoe kan een niet-medisch opgeleid persoon nu beoordelen of iemand daadwerkelijk een chronische aandoening heeft of niet?

    Bovendien zijn er ook ontelbare ‘ouderen’ die graag eerder geprikt willen worden en dat ook gewoon vragen omdat de datum van hun tweede vaccinatie net valt in hun vakantie die ze net geboekt hebben. Ook zij denken recht te hebben op voorrang omdat ze al zo lang niet op vakantie hebben gekund en het ook zo hard nodig hebben.

    We zijn een verwend volkje geworden dat vooral zichzelf op de eerste plek zet. Want er is nou eenmaal niks belangrijkers in het leven dan op vakantie gaan en op een terras zitten. Daar moet alles voor wijken.

    Trieste bedoening.

  • Piet Davon

    Is toch simpel op te lossen. Bij constatering van voordringen “oud of jong”, €2.500 boete en een strafblad. Is het meteen opgelost. Asociaal gedrag, gek wordt je ervan. Niemand vindt een pandemie leuk, maar soms moet je even geduld hebben.

  • Marcel van Tol

    Ik heb een afspraak staan vanwege mijn leeftijd, maar ik zou graag mijn zoon op mijn plek willen laten gaan omdat hij naar het buitenland wil en ik niet.
    Ik weet niet of dat kan, maar is dat dan ook voordringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *