Voorlopig geen Zaans Ondernemersfonds

Het Zaanse ondernemersfonds komt in ieder geval niet op 1 januari 2016 zoals de initiatiefnemers gehoopt hadden. Het college van B&W van Zaanstad heeft “een goed gevoel bij de basiscontouren, maar ziet ook aandachtspunten die om nadere uitwerking vragen.” Uitstel dus.

Het ondernemersfonds wordt gefinancierd door de Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor bedrijven te verhogen. Omdat een belastingverordening in het najaar vastgesteld moet worden en nog een aantal punten uitgewerkt moeten worden, is de ingangsdatum van 1 januari 2016 niet haalbaar.

De initiatiefnemers gaan het voorstel begin 2016 opnieuw voorleggen aan het college. Met een ondernemersfonds zou volgens de initiatiefnemers de lokale en regionale economie van Zaanstad versterkt moeten worden en wordt samenwerking tussen ondernemers, zorg, cultuur, sport en onderwijs gestimuleerd.

Volgens het college is in het voorstel bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk wat het fonds kan betekenen voor ondernemingen in de cultuur-, onderwijs-, sport-, zorg en agrarische sector. Nagegaan moet worden wat de wensen en de kansen zijn van het fonds voor deze specifieke groep.

Het onderzoek is uitgevoerd op initiatief van vertegenwoordigers van o.a. ZON, Stipaza, en bedrijvenverenigingen zoals Zaandelta, BVNM en BIA en winkeliersvereniging SBZ. Het Zaans Ondernemers Netwerk (ZON) onder voorzitterschap van Jan Folkerts was penvoerder.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Gerard

    Wie zit er nu te wachten op nog een subsidie clubje die geld gaat rondpompen. Als er zo een behoefte is aan een ondernemersfonds zorg dan dat je voldoende VRIJE baten krijgt uit je doelgroep. Het verhogen van de OZB voor niet woningen is een asociale belastingverhoging voor een speeltje van wat lui die graag mooi weer spelen met een ander zijn centen. Als je dit via belastingen wil afdwingen heb je kennelijk 0,0 bestaansrecht. Ga fondsen werven en bouw bestaansrecht op. Mocht dit doorgang vinden zal ik mijn OZB aanslag aanvechten want ik heb ik geen enkele baat bij dit clubje als particulier met een stukje opslagruimte. Dat de VVD achter deze plannen staat lijkt me in strijd met de doelstellingen van de VVD. Lagere lasten en minder overheid lijkt verder weg dan ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *