De motie van ROSA om het afsluiten van de Dam in Zaandam voor fietsers meteen te staken werd verworpen in de raad van Zaanstad.

En er werd een onverwachte draai aan de zaak gegeven: POV, SP, PVV en VVD wilden eigenlijk de Dam permanent afsluiten: het hele jaar door. Een dan ook een overdekt winterterras op de Dam.

Menno de Haas van ROSA betoogde dat de terrassen het grootste gedeelte van de afsluitingstijd (tussen 12.00 en 06.00 uur) helemaal niet in gebruik waren, dat de forenzen- en scholierenstroom weer op gang kwam en dat de hekken de toegankelijkheid voor hulpdiensten beperkte.

De meeste andere partijen hadden daar totaal geen boodschap aan. Wethouder Hans Krieger vond dat de “fietser een heel klein beetje moest inschikken” ten behoeve van de horeca. En hij kreeg veel steun, de maatregel was nodig zodat de horeca “het hoofd boven water kon houden” en “een heel klein stukje omrijden of lopen was toch geen probleem”.

POV’s Harrie van der Laan (“de meest horeca-onvriendelijke motie die ik ooit heb gezien”) bedacht ter plekke een alternatief: winterterrassen met een permanente afsluiting van de Dam voor fietsers en brommers.

Dit plan leek meer steun te krijgen dan de motie om de afsluiting te staken.