Vredesweek 2022 afgesloten met ‘Walk of Peace’

Hoe brengen wij de vrede dichterbij?’ De vraag werd gesteld door Mirjam Sloots (voorzitter van Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek, SSPZ) in het slotwoord dat ze vanmiddag na de Walk of Peace uitsprak. We plaatsen haar toespraak 1:1 aan het eind van dit artikel, en daarin geeft ze gelukkig zelf antwoord op haar vraag.

Heel misschien is het aan je voorbij gegaan, maar de afgelopen week stond in het teken van vrede: SSPZ organiseerde vredesdiensten, een vredesconcert en een ontmoetingsavond. De week werd afgesloten met een vredesloop.

Het thema was ‘het samenbrengen van generaties die in actie willen komen voor vrede, over grenzen en verschillen in huidskleur, gender en klasse heen.’

De loop ging vandaag door het centrum van Zaandam. Er werd stilgestaan en gesproken bij verschillende monumenten en de lopers werden muzikaal voorgegaan door de Zaanse muziekgroep Hailander.

Foto’s

Het slotwoord kwam van predikant Mirjam Sloots:

Slotwoord Walk of Peace 

Lieve mensen, 

Ik ben Mirjam Sloots, als voorzitter van Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek mag ik deze Walk of Peace afsluiten, waaraan de landelijke vredesorganisatie PAX het thema ‘Generatie vrede’ heeft gegeven. 

Het vorige weekend stond in het teken van de Dam tot Damloop. 

Vandaag een Walk of Peace, een Loop voor Vrede, een Vredesloop, zoals die op talloze plekken in Nederland in deze vredesweek gehouden wordt.

Generatie Vrede verenigt burgers die in actie willen komen voor vrede, over grenzen en dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. Van de generatie die zich nog herinnert hoe mensen massaal de straat op gingen tegen kernwapens, tot een nieuwe generatie jongeren die zich steeds meer zorgen maken over hún toekomst. De vredesbeweging anno 2022 verbindt jong en oud in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld.

We zijn begonnen bij het Verzetsmonument, hebben stilgestaan bij het monument van de Februaristaking, waar we het gedicht van stadsdichter Lisa van Tongeren hoorden. Vrede kan dicht bij jezelf beginnen. Vrede hebben met jezelf en de ander. Het mag beginnen in stilte als een fluistergesprek om ruimte te maken voor de wereldvragen of misschien eerst de vragen op de hoek. Vrede als een kunst waarvoor je leren moet. Bij de Synagoge hoorden we twee indrukwekkende gedichten over struikelstenen met namen van weggevoerde joden uit Zaandam en het in ere herstellen van de tekst op de Synagoge. Hoopvolle tekenen, herinnering aan de generaties voor ons die in tijden van oorlog in verzet kwamen, voor onze vrijheid gevochten hebben. Vrijheid als een mensenrecht. Hoe kunnen we hier in Zaanstad de onderlinge vrede bewaren en de ander in de ogen kijken als een waardevol medemens. Hoe brengen wij de vrede dichterbij? Door de vragen op de hoek van je buurtgenoten serieus te nemen. Samen zijn wij Zaanstad. Wij zijn generatie vrede. Hoe breng jij de vrede dichterbij? Elk moment van aandachtig luisteren naar de ander, in die ander iets moois ontdekken als medemens, zonder oordeel. Zo eenvoudig kan het zijn. Vrede begint bij jezelf, generatie vrede zijn we samen! 

Dank aan de Hailanders, die onze Walk of Peace, onze Vredesloop muzikaal hebben begeleid. Muziek verbindt. Dank aan de dichters voor hun inspiratie voor onderweg. Dank aan u allen voor uw aanwezigheid! Welthuis en voor U allen Vrede en alle goeds!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *