Rob Karst, voormalig raadslid voor D66 in de gemeenteraad van Zaanstad, benaderde ruim 60 Zaanse winkeliers in Krommenie en Assendelft met de vraag hoe hun nieuwe energiecontracten eruit zien. Wat betekent de energiecrisis voor de bakker, de slager en de schoenenwinkel?

Vooral bedrijven die veel energie consumeren gaan het in 2023 heel zwaar krijgen. Karst kreeg te horen dat 20 van de 44 winkeliers die al een nieuw contract hadden, verwachten in 2023 in de financiële problemen te komen. Vijf winkeliers zeiden zelfs waarschijnlijk te gaan stoppen. In één geval ging de energierekening van € 2.900,- per maand naar € 17.400,-.

Karst:

“bij bakkerijen, slagers en winkels waar producten verkocht worden die koel bewaard moeten worden vallen de grootste klappen. Hier gaat de maandrekening 3 tot 5 keer zoveel bedragen.”

Kappers, de sportwinkel en winkels in schoenen of kleding hebben nieuwe contracten met een verhoging van tussen de 75 en 100%. Ook hier forse verhogingen:

“Ze zijn daar uiteraard niet blij mee, maar voor de meesten is de verhoging niet onoverkomelijk. Ook een dakdekkersbedrijf in Assendelft meldde een verhoging van 100%.”

Bij 18 winkels valt pas op 1 januari 2024 het nieuwe contract in de bus, daar “wordt met grote zorgen naar de toekomst gekeken.”

Kosten omhoog

Karst hoorde van winkeliers dat ze niet alleen met oplopende energieprijzen te maken hebben, bij alle winkeliers zijn de kosten van inkoop van hun producten en verpakkingsmaterialen ook vaak fors gestegen. Het lukt de meesten niet om deze verhogingen in de verkoop van hun producten of diensten door te berekenen. De omzet bij 35 respondenten begint de laatste twee maanden terug te lopen aldus Karst.

Veel winkeliers maken zich ook zorgen over de nieuwe cao’s waardoor sprake is van hogere salarissen voor medewerkers.

Ongeveer de helft van de winkeliers heeft de laatste maanden wel geïnvesteerd in duurzaamheid. Met name LED verlichting en de aanschaf van elektrische kachels werd meerdere keren genoemd.

Dorpshuis Krommeniedijk

Karst sprak ook met Bab Meijns van het Dorpshuis in Krommeniedijk, die kreeg afgelopen week de nieuwe maandtermijn voor energie. De rekening met € 500,- omhoog naar € 1.800,- per maand. Volgens Meijns is het niet meer mogelijk het Dorpshuis open te houden.

Huishoudens krijgen per 1 januari steun via een ‘energie-plafond’ waarvoor ze een gegarandeerde lage prijs gaan betalen. Hoe de steunmaatregelen voor ondernemers er uit gaan zien is nog niet bekend.

Saenz

Ruim 100 bedrijven, gevestigd op de bedrijventerreinen van de Achtersluispolder, Zuiderhout, Westerspoor, Molletjesveer en Noorderveld zijn contractant van de Zaanse energie-aanbieder SAENZ.

De leden van SAENZ hebben reeds begin dit jaar vernomen dat hun huidige contract afloopt per 1-1-2023 en dat rekening gehouden moet worden met fors hogere energieprijzen. De leden moeten rekening houden met een verhoging van vier tot vijf maal van de huidige maandtermijn.