Niet iedereen maakt makkelijk vrienden, daarom is het handig dat je ze kan kopen.

De Orkaan doet af en toe een suggestie. Daar zijn vrienden voor.

Vandaag: Stichting LOS

Een meisje dat op haar blote voeten door de stad zwerft probeert zwavelstokjes te verkopen maar het lukt niet erg. Door de ramen ziet ze dat iedereen het gezellig maakt rond de kerstboom. Als je goed kijkt zie je op de foto’s op Facebook nog net het neusje van het meisje tegen het raam geplakt. Ze staat buiten en mag er niet zijn.

Het wordt kouder, het meisje steekt een zwavelstokje aan. Bij het licht fantaseert ze over een thuis dat ze niet heeft, ze ziet ze haar overleden grootmoeder in een land ver weg. Als het meisje haar laatste stokje afstrijkt sluit ze haar ogen en is ze voor altijd warm.

Als het aan vriend LOS ligt gebeurt dit niet: hij komt op voor mensen die er niet mogen zijn.

LOS krijgt geen subsidie, maar baseert zich op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (artikel 25). Op grond van dit artikel heeft ieder mens recht op eten, kleding en onderdak.

Als je vriend wordt van LOS, dat kost je 20 euro per jaar, dan zorg je voor deze basisrechten: voor dat extra zwavelstokje waarmee het meisje de nacht door had kunnen komen.

Zoals LOS zelf zegt: Moeder en kind hebben recht op bijzondere zorg en bijstand. Alle kinderen, al dan niet wettig, zullen dezelfde sociale bescherming genieten.