De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Jaap de Jong

Met mijn bijdragen aan de Orkaan maak ik de cirkel rond. Nu houd ik Krommenie in de gaten op nieuwswaardige ontwikkelingen. Ik ben mijn loopbaan omstreeks 1965 begonnen als correspondent – nu zou je zeggen freelancer of zzp’er – van de Typhoon voor Krommenie. Ik schreef voor de streekredactie van Klaas Pot, voor de jongerenpagina JONG die Wim J.F. Zandvoort had bedacht en deed wekelijks verslag van het eerste van voetbalvereniging Blauw Wit, hoewel ik toen al een bloedhekel aan voetballen had. Een keer verhoogde Piet Brand, chef sport, de financiële vergoeding van vijf gulden naar zeven gulden vijftig. Ik had niet genoeg aan twintig regels om uit te leggen waarom de Blauw Witters het gebod van Christelijke naastenliefde hadden veronachtzaamd toen zij de scheidsrechter op zijn fouten wezen.

Oerbehoefte aan nieuws
In die tijd had De Typhoon, dagblad voor de Zaanstreek, in elke Zaanse gemeente een correspondent die het nieuws volgde. Zo kwam de krant tegemoet aan wat de lezers graag wilden: precies weten wat er allemaal om de hoek van de straat gebeurde. De nieuwsconsument heeft tegenwoordig een grote variatie aan media tot zijn beschikking, maar volgens mij is de behoefte aan nieuws van dichtbij onveranderd groot gebleven. Misschien wel een oerbehoefte. Dat spreekt mij aan in de Orkaan: die zit dicht op wat er allemaal gebeurt in het Zaanse en biedt ruimte voor ‘klein’ menselijk nieuws en grote ontwikkelingen en alles wat zich tussen die uitersten afspeelt. Zij doet dat niet met een full time redactie maar met vrijwilligers die – hun kracht – geloven in het bestaansrecht van een medium als de Orkaan

Bijzondere toegevoegde waarde
De Typhoon had het bij het voorzien in die behoefte iets makkelijker dan de Orkaan: de concurrentie betstond toen  uit één dagblad, De Zaanlander, en rond de nieuwsbronnen stond nog geen ‘Berlijnse muur’ van voorlichters en communicatieadviseurs met een voorkeur voor roze wolken. De Orkaan past met zijn manier van werken bij mijn overtuiging en stelling die ik bazen voorhoud: je moet juist blij zijn met kritische medewerkers omdat die tenminste nadenken over hun werk en wat zij doen. De Zaanse gemeenschap moet zijn voordeel doen met een medium dat alles kritisch volgt.
Wat ik een bijzondere toegevoegde waarde van de Orkaan vind, is de mogelijkheid om te reageren op de inhoud en het gebruik van deze mogelijkheid. Niet vanwege de amusementswaarde. De reacties – goed doordacht, ongenuanceerd, emotioneel, bevooroordeeld, dommig – zijn een niet te onderschatten bron voor iedereen die iets in de Zaanse melk te brokkelen. Want hier lees je wat onder Zaankanters leeft.

Als de Orkaan de licentie krijgt
Wat er meer zou kunnen als de Orkaan de licentie krijgt, dat staat toch allemaal in het resultaat van de mislukte poging om tot een fusie te komen met Zaan TV. (Als ik tenminste veilig kan afgaan op wat hierover is gepubliceerd door de Orkaan en dagblad voor de Zaanstreek.) Het platform zien te worden dat de nieuwsvoorziening voor de Zaanstreek nog professioneler en met een gecoördineerde inzet van verschillende media gaat verzorgen. Dat moet wel een goed concept zijn, waarin zowel de Orkaan als Zaan TV heeft geloofd, want anders zou het proces om tot een fusie te komen toch niet zo lang hebben gelopen? Een win-winsituatie, waarin – denk ik – de winst naar kortzichtigheid is gegaan.