VVD-coalitie-oliemannetjes (m/v): Arjen Gerritsen en Petra Boom

De VVD Zaanstad heeft twee verkenners gevraagd om de mogelijkheden van een coalitie in Zaanstad te onderzoeken: de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen en bestuurskundige Petra Boom.

De VVD neemt het voortouw omdat de partij de grootste werd bij de verkiezingen van 21 maart, de partij ging van 5 naar 6 zetels.

Alle politieke partijen gaven tijdens een eerste ronde op 23 maart aan dat de VVD het initiatief moest gaan nemen bij de formatie. Met dertien partijen zal dat niet eenvoudig zijn, voor een coalitie zijn minstens vijf partijen nodig om een meerderheid te hebben.

De verkenners gaan vanaf dinsdag 3 april met alle dertien partijen in gesprek en brengen vrijdag 13 april verslag uit aan alle partijen tijdens een openbare bijeenkomst in de raadzaal.

De VVD website:

“Arjen Gerritsen is burgemeester van Almelo. Voordien was hij burgemeester van achtereenvolgens de gemeente Haren en de gemeente De Bilt en wethouder in de gemeente Wierden. Naast zijn werk als burgemeester is Gerritsen momenteel voorzitter van de VVD Bestuurdersvereniging. In 2015 trad hij namens de VVD op als informateur en formateur van het college van gedeputeerde staten van Utrecht. Gemeente Almelo is net als Zaanstad een gemeente met een industriële historie. Almelo kent een diverse bevolkingssamenstelling, waarbij de typering ‘doe maar gewoon’ ook breed gedragen wordt. De gemeenteraad van Almelo (35 zetels) had in de voorgaande periode 14 fracties.”

Petra Boom heeft 15 jaar ervaring in het openbaar bestuur als gespreksleider en onderzoeker. In de gemeente Zaanstad evalueerde zij het project Maak.Zaanstad.

Bij de raadsvergadering van 23 maart gaven meerdere partijen overigens aan dat formateurs van buiten niet de voorkeur verdienden, zoals dat in 2014 met de D66’ers Patrick Poelmann en Boele Staal gebeurde. Maar Gerritsen en Boom zijn natuurlijk slechts ‘verkenners’.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *