We hebben er even over nagedacht maar na rijp beraad (± 0,1 seconden naar boven afgerond) er toch vanaf gezien: wij willen niet de nieuwe voorzitter van de VVD in Zaanstad worden.

Maar wie dan wel?

Het moet een politiek zwaargewicht zijn in aanloop van de verkiezingen voor de Tweede-Kamer van 2021 en de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. De huidige voorzitter, Ingrid Jahn-Van Binsbergen, stopt ermee: “deze jas is voor mij te groot” schrijft ze aan de leden.

Het bestuur vindt dat de nieuwe voorzitter over voldoende politieke kennis moet beschikken om in de aanloop van de beide verkiezingen de VVD in Zaanstad te kunnen leiden. “Dit laatste is bij mij niet het geval en heb ik ook nooit dusdanig beweerd. Dit is direct bij mijn aantreden in 2018 aan de leden medegedeeld.”

Omdat eerder ook bestuursleden Rick van der Made en Nico Muller uit het bestuur gingen, is er behoefte aan politieke zwaargewichten in het bestuur. Kandidaten kunnen zich tot 1 december melden. Jahn zegt wel aan te willen blijven als ‘algemeen bestuurslid’.

Uitdagingen

In de brief aan de leden schrijft de scheidend voorzitter dat de tijd na de verkiezingen van 2018 voor “vele uitdagingen” zorgde en “een enerverende periode” was. De VVD werd de grootste partij in 2018, en drukte met twee wethouders een belangrijke stempel op het beleid van B&W, maar de discussie rond Gerard Ram zorgde ervoor dat deze wethouder aftrad, de coalitie haar meerderheid verloor, de partij in tweeën scheurde en de VVD nog maar één wethouder (en 4 van de 6 zetels) overhield.

Ingrid Jahn kan het de komende maanden rustiger aandoen. In oktober stapte ze ook op als secretaris van de commissie Dorpscontact in Westzaan. Omdat ook haar zoon Jerry Jahn zich terugtrok als voorzitter, was dat het einde van de commissie.

Feestverlichting

Aanleiding was een conflict over de feestverlichting met het bestuur van de overkoepelende Vereniging Westzaanse Gemeenschap. Daar wilde men verlichting in het hele dorp, de familie Jahn gaf de voorkeur aan de ‘dorpskern’ (Kerkbuurt). Tussen vereniging en commissie was kennelijk meer wrevel geweest, maar de feestverlichting “was de druppel die de emmer deed overlopen” waarbij “onze grenzen ver zijn overschreden” aldus moeder en zoon Jahn bij RTV Zaanstreek. (hier de video)

Werkloos zal Ingrid Jahn niet worden, volgens haar linkedin-profiel is ze ook nog voorzitter van de Tarot Beroepsvereniging Nederland.

Foto van de Facebook-pagina van de VVD.