Burgemeester Hamming, waar gaat u wonen?

Beste meneer Jan Hamming. In het najaar, op 27 september, wordt u onze burgervader, en we hopen dat u er ondanks het gedonder rond uw kandidaatstelling nog een beetje zin in heeft.

Wij kijken ernaar uit en we zijn blij dat u heeft aangegeven zo spoedig mogelijk naar Zaanstad te willen verhuizen. 

Maar waar gaat u wonen?

Omdat u een hoop aan uw hoofd heeft, hebben we wat opties op een rij gezet. We starten de zoektocht in:

Assendelft

Helaas is de burgemeesterswoning rechts op de foto (1940-1945) al gesloopt.

Wij zijn niet voor een gat te vangen. Aan de Gouwsingel op nummer 13 woonde ook ooit een burgemeester. Deze woning is vrij recent verkocht. Maar…. op nummer 5 vinden we nog een pareltje! Onderhoudsvriendelijk, want u heeft natuurlijk straks geen tijd  om aan uw huis te timmeren:

Westzaan

In Westzaan hebben we direct geluk! De voormalige burgemeesterswoning aan de Kerkbuurt 7 staat te koop! Voor € 525.000,- mag u het de uwe noemen en van ons krijgt u er een vaartocht op de boot van Willem bij cadeau.

Vooruitblik op het vaartochtje:

Krommenie

Eerst maar even het slechte nieuws. De echte burgemeesterswoning in Krommenie is niet beschikbaar. Wij weten uit betrouwbare bron dat u er welkom bent voor een bakkie, maar het is het huis van Sinterklaas en die is gehecht aan de huidige bewoners. Hier een foto van 100 jaar geleden:

We vonden een mooie optie verderop. De boel dient grondig opgeknapt te worden, maar ZNSTD beschikt over een hoop bouwers/brekers, schilders, behangers, loodgieters, tegelzetters en interieurstylisten die u graag een handje helpen. Top aan de woning aan de Hugo de Grootstraat 2, is dat u door al het groen beschermd wordt tegen de nieuwsgierige blikken van Zaankanters.

Wormerveer

Wormerveer is prachtig! Het heeft mooie woningen die uitermate geschikt zijn voor een heer van stand. Maar, het spijt ons dit te moeten melden, het kan hem niet worden voor u. Wormerveer beschikt al over een Hamming, en wij vrezen dat een tweede exemplaar teveel van het goede zou zijn…

Zaandijk

Ze zeggen niet voor niks Z’ndaik mot Z’ndaik blaive! Tegenover de prachtige beeldentuin en het Weefhuis woonde burgemeester Hellema ooit. Het huis staat helaas niet te koop, maar het hoekje is een bezoekje waard.

Aan Langepad 31, in de zeer gewilde karakteristieke buurt “De Domineestuin” vinden we een optie voor de typisch Zaanse beleving. Wel kan het zijn dat u hier en daar moet bukken om uw hoofd te ontzien.

Koog aan de Zaan

In koog aan de Zaan is er natuurlijk maar één optie: Museumlaan 18. Het is een prachtig pand en het staat nog niet op Funda. Maar wij hebben horen fluisteren dat het Molenmuseum plannen heeft om te vertrekken naar de Zaanse Schans.

Vervelend is natuurlijk wel dat u hier op korte termijn niet mee geholpen bent, maar… Koog aan de Zaan biedt ook een overbruggingsoplossing iets verderop. Aan de Lagedijk 33 -schuin tegenover De Waakzaamheid- staat Ons Huis. Recent is het aangekocht door de krakers die het ooit onder de slopershamer weg wisten te trekken. Zij bieden soms ruimte aan tijdelijk daklozen en we denken dat ze u welkom zullen heten.

Zaandam

Op uw dagelijkse werkplek wordt u ondergedompeld in het neo-Zaanse geweld dat ons de laatste jaren overspoelde. Wij raden u daarom aan om uw woning in een ander hoek te zoeken. Wat denkt u van een beetje eenvoudig? Volgens het archief is dit de Peperdwarsstraat 8, de achterwoning van de burgemeesterswoning.

Als u toch zoekt naar iets meer cachet dan is dit wellicht iets voor u?

Beste toekomstige burgemeester, wij wensen u veel succes met het doorhakken van de knoop en we vernemen graag wat het wordt.

Heeft u trouwens alle brieven aan u al gelezen?

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *