Waar kan Zaanstad preventief fouilleren?

Sinds dinsdag 25 juli mag de politie in Zaanstad preventief fouilleren en dat gaat zonder aanziens des persoons. Iedereen die in de politiefuik loopt of rijdt is de klos. Normaal gesproken moet de politie een ‘redelijke verdenking’ hebben maar bij preventief fouilleren is dat niet nodig: “De politie mag iedereen controleren die zich tijdens de actie in een aangewezen gebied bevindt.”

De politie mag alleen preventief fouilleren in veiligheidsrisicogebieden. “Dit zijn gebieden met een hoog aantal wapenincidenten en/of een ernstige mate van (vuur)wapengebruik. In deze gebieden geldt ook een messenverbod.”

Volgens Zaanstad geldt dat voor vier gebieden in Zaandam: Poelenburg, Centrum, Rosmolenbuurt en Burgemeestersbuurt. In de eerste twee gebieden kan er al sinds eind 2018 preventief worden gefouilleerd. Rosmolenbuurt en Burgemeestersbuurt zijn toegevoegd vanwege de hoeveelheid wapenincident in de afgelopen 12 maanden: 13 in de Burgemeestersbuurt en 14 in de Rosmolenbuurt.

Uit de evaluatie over die periode blijkt dat “van de 13 wapenincidenten in de Burgemeestersbuurt er 8 buiten het veiligheidsrisicogebied hebben plaatsgevonden. Voor de Rosmolenbuurt geldt dat van de 14 wapenincidenten er 13 buiten het veiligheidsrisicogebied hebben plaatsgevonden.” Daaruit kan worden afgeleid dat de toevoeging van de Rosmolenbuurt te verdedigen is maar dat het bij de Burgemeestersbuurt ingewikkelder ligt (in Hoornseveld zijn meer geweldsincidenten geregistreerd: 8).

Het besluit zelf is achteraf bekend gemaakt door Zaanstad. Dat gebeurde op 27 juli, met terugwerkende kracht vanaf 25 juli. Er is ook een bezwaartermijn van 6 weken, maar dat lijkt zinloos, het besluit is immers al in werking.

Wat is het centrum? Dat is inclusief de Russische Buurt en de Peperstraat. In het noorden wordt het begrensd door het Papenpad, de Burcht valt er ook onder, het Zaaneiland niet (de Orkaan-redactie trouwens wel).

Waar in Poelenburg? Tussen Twiskeweg, Zuidervaart en M.L. Kingweg.

De Burgemeestersbuurt ligt tussen Peperstraat, Gerhardstraat, de Gouw, de Hanenpadsloot en de Zaan.

De Rosmolenbuurt wordt begrensd door de Prins Bernardweg, de Gouw, de Peperstraat en de Zaan.

De gebieden Centrum, Burgemeestersbuurt en Rosmolenbuurt sluiten op elkaar aan. In feite omvat dat bijna heel oud-Zaandam.

Door Piet Bakker. Bronnen, aanwijzingsbesluit Zaanstad, Evaluatie aanwijzing veiligheidsrisicogebied 1 juli 2022 t/m 30 juni 2023, website politie. Foto: fouilleeractie bij Bullekerk (De Orkaan).

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Rens Kamminga

    Het positieve nieuws hierin is dat ik (hoogst waarschijnlijk maar niet met zekerheid vast te stellen) meer blauw in mijn wijk ga tegenkomen. Ook al is het maar incidenteel, alle beetjes helpen. En als ze er dan toch staan te wachten op de eerste beste passant met een scherp voorwerp op zak, dan meteen ook maar al die andere overtredingen en ergernissen aanpakken. Alvast dank voor al uw inzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *