Kerst is er deze maand overal in de Zaanstreek. Eerder schreven we al over de kerstmarkten waar we helemaal in de kerststemming kunnen komen. Maar er is natuurlijk meer. Wie van kerstmuziek houdt kan zijn hart de komende tijd ophalen. Er zijn traditiegetrouw weer veel kerstconcerten te bezoeken.

Op de redactie van de Orkaan telden we er maar liefst 26! (Missen we er eentje? mail ze naar agenda@deorkaan.nl.)

Vrijdag 15 december

 • Harmoniecorps Tuindorp zet de traditie voort en geeft o.l.v. dirigent Bert Willemsen een kerstconcert in de Maria Magdalenakerk. Met kerstmuziek in verrassende arrangementen, maar ook prachtige concertwerken, zoals Compostela en een gepassioneerde tango. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis (deurcollecte na afloop). Locatie: Kalf 162, Zaandam. (foto boven)
 • Jeugdharmonie NUEVO geeft een kerstconcert in de Kogerkerk. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 10,00 (€ 5,00 voor kinderen tot 14 jaar. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Zaterdag 16 december

 • Kerstconcert door A-capellakoor Cantabile o.l.v. dirigent Margreeth van Vlierden-Ofman. Organist Bas Westerhof en de vocale solisten van het trio ‘Tri Voci’ zorgen voor een afwisseling in de Kerstsfeer. Het Kerstconcert in de Kogerkerk begint om 16.00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
Kogerkerk
 • Concerten bij Kaarslicht kersteditie met blaasensemble Amsterdam Wind Quintet in de kerk van Jisp.. Het quintet brengt de kerstsfeer in de Jisperkerk met het programma Klinkende Kerst Kado’s. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn per e-mail te reserveren. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Kerstconcert bij kaarslicht door folkband Arthur and Friends in de Zuidervermaning. Naast Keltische muziek laat de band ook Scandinavische, Franse en andere folkmuziekstijlen horen, wat tot een veelzijdig repertoire leidt. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Arthur and Friends
 • The Christmas Experience, het Nederlandse kerstorkest bij uitstek, bij theater De KunstGreep. De kerstshow begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Fanfareorkest Onderling Genoegen en pop- en jazzkoor Go4Singing! uit Krommenie geven een kerstconcert in de Nicolaaskerk in Krommenie. De middagvoorstelling begint om 16.00 uur en de avondvoorstelling om 20.00 uur. Kaarten kosten € 12,00 en kunnen gereserveerd worden op de website van Onderling Genoegen. Locatie: Kerkplein 1, Krommenie.
 • Carols from Scratch-dag bij FluXus. Een gezellige dag vol (kerst)sfeer en zingen voor mensen mét maar ook zonder koor ervaring. Deelname aan de scratchdag start om 10.00 uur en de eindpresentatie is van 16.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 32,50. De eindpresentatie bezoeken is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Het Ontroerend Goed Koor geeft een kerstconcert in de Stoomhal. Het koor wordt begeleid door accordeonisten: Leny van Vuure, Bertie Buis en Anja van de Reep en dit alles onder leiding van dirigente Gerda van Eerde. Het muzikale trio Saen Amare verleent haar medewerking aan het concert. De middagvoorstelling begint om 15.00 uur en het avondconcert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten €17,50 (incl. 1 consumptie). Reserveren kan door een e-mail (info@ontroerendgoedkoor.nl) te sturen. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.
Ontroerend Goed Koor
 • Volkskerstzang 2023 ‘Licht in de Nacht’ in de Oostzijderkerk. Een kerstviering in eigentijdse sfeer, om even stil te staan bij de essentie van kerst. De begeleiding van de samenzang is in handen van Dick van Bezooijen. Muzikale medewerking wordt verleent door Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor uit Zaandam, de swingende Amsterdam Westband en de Zaanse trompettisten Anne-Roel de Boer en Jelle Haansta. De kersttoespraak wordt verzorgd door Mark Veurink met als thema ‘Licht in de nacht’. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 • Kerstfeest voor (on)gelovigen met het Zaans Zilverkoor onder leiding van Daphne Groot in de Kooger Vermaning. Om 14.00 uur begint het kerstconcert, daarna vertelt Henriette van Dunné een kerstverhaal. Na de pauze met chocolademelk en kerstkransjes is er nog een kerst-sing-a-long met het koor. Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.

Zondag 17 december

 • Kamerkoor Amphion zingt o.l.v. Tijmen van Tol klassieke koormuziek en kerstliederen in de Kalverkerk. Met muzikale werken van o.a. Tallis, Part, Gjeilo, Macmillan, Whitacre, Brahms en Reinberger. Het concert begint om 14.00 uur en de toegang is gratis (met deurcollecte na afloop). Locatie: Kalf 162, Zaandam.
Kamerkoor Amphion
 • Harpiste Kirsten van de Hogen geeft een kerstconcert in de Zuidervermaning. Ook is er de opening van een nieuwe tentoonstelling met het thema ‘winter’ van de Zaanse Schilderskring. De middag is van 12.00 – 16.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage voor de muziek welkom). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Kirsten van den Hogen
 • Kerstconcert met Trio Saen Amare en zangeres Carmen Jansen in het kerkje van Krommeniedijk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Reserveren kan door een e-mail (kerkvankrommeniedijk@live.nl) te sturen. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.

Maandag 18 december

 • Kerstconcert vanaf 19.00 uur in de Vermaning Krommenie. Kaarten kosten € 4,00 en zijn alleen aan de deur te koop. Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • Collegium Vocale Zaandam en organist Jan Hage geven een Carols concert in de Oostzijderkerk. Met het concert ‘Festival of Lessons and Carols’ wordt het bestaan als cantatekoor helaas afgesloten. Het allerlaatste concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 17,50 aan de deur) en gratis voor kinderen t/m 16 jaar. Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.

Woensdag 20 december

 • Kerstconcert in de Pasveerzaal bij FluXus-locatie Muziekschool. De avond start om 18.30 uur met het kinderconcert. Daarna volgt de rest van het programma en de entree is vrij (collecte na afloop). Locatie: Westzijde 148, Zaandam.

Donderdag 21 december

 • Kerst(koor) voor de deur van de Wormerveerse Vermaning. Het Koor aan de Zaan en Shantykoor Zilt zingen vanaf 20.00 uur a capella een setje met (kerst)nummers en meezingen mag. Er is glühwein en warme choco en de toegang is gratis. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer. 

Vrijdag 22 december

 • Flux op locatie met een sfeervol concert met Wintersongs door The Lasses in de Wormerveerse Vermaning. Speciaal voor de kerstperiode hebben The Lasses een programma samengesteld met winterse liedjes uit de folktraditie. Het concert begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Popup Choir Singalong ‘Christmas Singalong’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 14,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Christmas Singalong
 • Concert in Kerstsfeer met Bel Canto bij theater De KunstGreep. Het Seniorenkoor, het Popkoor en het Jeugdkoor zingen vandaag en morgen vanaf 20.00 uur een afwisselend repertoire in kerstsfeer. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het jaarlijkse kerstconcert uitgevoerd door drie zangkoren onder leiding van Jolanda van Boxtel in de Noorderkerk. Er worden bekende klassieke- en populaire kerstliederen gezongen. Het concert begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 11,50. Locatie: Heijermansstraat 127, Zaandam.

Zaterdag 23 december

 • Concert in Kerstsfeer met Bel Canto bij theater De KunstGreep. Het Seniorenkoor, het Popkoor en het Jeugdkoor zingen vanaf 20.00 uur een afwisselend repertoire in kerstsfeer. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Nieuwe Huys Concerten kerstconcert ‘Pleidooi voor het Wonder’ door het blokfluitkwartet Brisk samen met acteur Hans Thissen in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Een concert, met muziek uit lang vervlogen tijden maar ook van nu, waarin oude Gregoriaanse melodieën een belangrijk element vormen. Het kerstconcert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Blokfluitkwartet Brisk
 • Theatermijn verzorgt een een Kerstvoorstelling in de Zuidervermaning. Tien jongeren tussen de 14 en de 19 jaar beleven een bijzonder Kerstfeest. En iedereen mag daarbij zijn! Met een gastoptreden van Kelly Johannes, een klassiek gitariste uit Estland. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Zondag 24 december

 • Kerstverhaal in de Kogerkerk verlicht door kaarsenkronen. Met medewerking van vocaal kwintet ‘Full House’, die christmascarols ten gehore brengen. Verder veel bekende kerstliederen om mee te zingen. Na afloop glühwein. De avond begint om 22.00 uur. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • De Westzaanse Gemeenschap organiseert ‘Kerstavond in Westzaan’ in de sfeervol verlichte Grote Kerk van Westzaan. Dit jaar verlenen het Westzaans Dameskoor, Louis van Dijk en Harmonie Apollo o.l.v. Rolf Hoogenberg hun medewerking. Joost Rijken is de organist van de avond. De voordracht zal worden gehouden door Ria Koekenbier. Vanaf 19.30 uur kun je genieten van mooie kerstliederen en samenzang met organist en orkest. De toegang is gratis (na afloop is een bijdrage voor gemaakte onkosten mogelijk). Locatie: Kerkbuurt 37, Westzaan.

Tekst: De Orkaan Redactie, bronnen en afbeeldingen: verschillende organisatoren kerstconcerten, foto boven: Orkaan Archief.