Waarheen? Kerstman in de Jordaan, kerstlichtjestochten, The Bruceband…

Dit weekend o.a.: ‘Als de kerstman komt in de Jordaan!’ (foto), kerstlichtjestochten, The Bruceband, Zaanse Regenboogborrel, Vuur & Licht, ‘Farewell Night’ van Whale City Sound, ‘Aanraken’ in de Wormerveerse Vermaning, 30-jarig podiumjubileum Ruben Hoeke, Top2000 quiz, Wintereditie Darwinparkfestival, kerstmusical Zaanse Nachtmerrie, Revue Blanche en exposities in Zaansgroen en Weefhuis

Verderop deze week: Kerstlichtjestocht in ’t Kalf en workshop kerstukjes maken in buurtcentrum de Vuister.


Kerstmarkten, Kerstconcerten, het Kerstverhaal, Winterfestival, Kerst op Zee, workshops kerststukken maken, herdenkingsbijeenkomsten, Kinderkerst Wandelviering en Winter-lichtjes-wandeling… In de decembermaand is de kerst over te vinden en te beleven. Wij maakten daarom een apart overzicht van de kersmarkten en kerstconcerten.

Vrijdag 16 december

 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon), ook op 17 en 18 december in Theater Dorpshuis De Kwaker en van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis. Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan (Dorpshuis De Kwaker) / Zonneplein 30, Amsterdam-Noord (Het Zonnehuis)
 • Debora & Nol treden op met Christmas, Jazz, Famliy and Friends in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf plaats. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.
 • Kerstlichtjestocht Oostzaan op 16, 17, 18, 23 en 24 december. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • The Bruceband speelt songs van Springsteen bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,00 in de voorverkoop en € 24,00 aan de deur (excl. € 1,80 reserveringskosten). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • De laatste Zaanse Regenboogborrel in 2022 wordt gehouden in buurtcentrum De Lorzie. De borrel wordt gehouden van 15.00 tot 17.00 uur. Locatie: Marktplein 3, Wormerveer.
 • Christmas Bubbelicious Party bij jongerenwerk SCWO. De party van 19.30 – 21.00 uur is voor kinderen van 10 tot 14 jaar en de drescode is Christmas. Locatie: Fuutstraat 9, Wormer.

Zaterdag 17 december

 • Vuur & Licht! Voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Hemlab. Kerst en Oudjaar zijn de feesten van licht en vuur. Deze middag kunnen kinderen van 15.00 – 17.00 uur proefjes doen zoals ijzer laten vonken en kaars in een blikje voor thuis gieten. Deelname kost € 12,00. Locatie: Barndegat 6-8, Zaandam.
 • Het laatste weekend 2de Kans Kunst, waarbij kunst voor kleine prijsjes wordt aangeboden bij Zaansgroen. Werk van Zaanse kunstenaars als Chris Jansen, Ru van Rossem en Arnold de Lange, maar ook van kunstenaars als Jan Wolkers en Klaas Gubbels. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 18 december. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • (Verkoop)expositie Zaans Grijs bij het Weefhuis. De expositie bestaat vooral uit werk van Gerrit Jan de Geus (1908 – 1975), maar ook van kunstenaars zoals Adriaan Bosboom en Peter Teeling. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Peter Teeling
 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon), ook nog op 18 december in Theater Dorpshuis De Kwaker en van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis. Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan (Dorpshuis De Kwaker) / Zonneplein 30, Amsterdam-Noord (Het Zonnehuis).
 • Met kraampjes, verlichting, versiering en een levende kerststal is de Heemtuin in kerstsfeer gebracht. In samenwerking met de Noorderkerk is een speurtocht voor kinderen uitgezet. Daarnaast kunnen er kerststukjes worden gemaakt, broodjes gebakken en is er o.a. warme chocolademelk. Het traditionele kerstverhaal wordt drie keer verteld (en uitgebeeld) door Jacob Passander. Hij treedt om 16.30, 17.30 en 18.30 uur op als verhalenverteller. Er zal aansluitend nog muziek zijn van de Hailander Band. Entree is gratis, voor activiteiten / consumpties wordt een vergoeding gevraagd. Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam.
Kerst in de Heemtuin
 • Wintermarkt bij buurthuis de Bres in Oostzaan. Van 16.00 – 21.00 uur is er o.a. live muziek door Excelsior, zijn er workshops voor kinderen (gratis0 en is er een tombola. Locatie: Dr. Snijderstraat 2a, Oostzaan.
 • Het barbershopkoor ‘Whale City Sound’ stopt na 38 jaar en geeft een ‘Farewell Night’ in de Maria Magdalenakerk. Het optreden begint om 20.15 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan via  bbswhalecitysound@gmail.com. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.
 • Kerstlichtjestocht Oostzaan op 17, 18, 23 en 24 december. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • De voorstelling ‘Aanraken’ met Sylvia Hubers, Carola Vossen en Julia Henneman in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 13,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Sylvia Hubers, Carola Vossen en Julia Henneman
 • Gitarist Ruben Hoeke viert samen met zijn band en speciale gasten zijn 30-jarig podiumjubileum bij Podium de FLux. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,00 in de voorverkoop en € 24,00 aan de deur (excl. € 1,80 reserveringskosten). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Mix Up @ PLAY room: een avond (van 19.00 – 22.00 uur) voor alle kleuren van de regenboog bij PLAY room. Onder het dansen kun je kijken naar de expositie ‘Spot on Zaandam. Locatie: Westzijde 99, Zaandam. 
 • Een top2000 quiz in de Grote Kerk. Onder het genot van een hapje, drankje, uitsluitend muziek uit de top2000 en quizmaster Pascalle kunnen teams meedoen. Inschrijven kan voor teams van 3 tot 5 personen en is gratis. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Winter-Lichtjes-Wandeling in Krommeniedijk. Tijdens de lichtjeswandeling treden in het kerkje van Krommeniedijk zangkoor De Dijkers en Trio Wave (gitaar, fluit en zang) op. Kaarten kosten € 10,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Er zijn verschillende aanvangstijden. Kijk voor meer informatie en reserveren op www.kerkvankrommeniedijk.nl. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommeniedijk.
 • Het kerstverhaal uitgestald in de Bonifatiuskerk. Kerststallen, kerstgroepen en andere kerstversieringen zijn te bewonderen tussen 13.00 – 16.30 uur. De toegang is vrij. Locatie: Oostzijde 12, Zaandam.
 • Wintereditie Darwinparkfestival met o.a. een open podium, een (food)markt met kraampjes met lekker eten uit diverse windstreken en leuke producten, workshops, verschillende kinderactiviteiten en optredens van bands. Het festival is van 13.00 – 22.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: De Weer 82, Zaandam.
 • De FluXus Musical Academy speelt de kerstmusical ‘Zaanse Nachtmerrie’ bij de Verkadefabriek. Een griezelige Kerstcomedy voor de hele familie met een vleugje ‘grumor’ (griezelen én humor). De voorstelling begint om 18.30 en 20.30 uur. Kaarten kosten € 7,50 en zijn te reserveren via klantenservice@fluxus.nl. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Nieuwe Huys Concerten ‘MISIA!’ in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Vlaams ensemble Revue Blanche eert het leven van pianiste Misia Sert, de Koninging der Parijse salons. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Revue Blanche met Lore Binon (zang), Kris Hellemans (altviool), Anouk Sturtewagen (harp) en Carline Peeters (fluit)

Zondag 18 december

 • Lezing door Hans Luiten op de zondagmorgen van 11.00 – 12.45 uur in buurtcentrum De Vuister. De lezing gaat over “Wie is de Boeddha uit het tuincentrum?”. Deelname kost € 8,00 en aanmelden kan via info@devuister.nl. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Het laatste weekend 2de Kans Kunst, waarbij kunst voor kleine prijsjes wordt aangeboden bij Zaansgroen. Werk van Zaanse kunstenaars als Rein van Briemen en Peter Louman, maar ook van kunstenaars als Henk van Vessem en Nic Jonk. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • (Verkoop)expositie Zaans Grijs bij het Weefhuis. De expositie bestaat vooral uit werk van Gerrit Jan de Geus (1908 – 1975), maar ook van kunstenaars zoals Adriaan Bosboom en Peter Teeling. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” in Theater Dorpshuis De Kwaker. Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon). Ook van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis. Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan (Dorpshuis De Kwaker) / Zonneplein 30, Amsterdam-Noord (Het Zonnehuis),
 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.
 • Kerstlichtjestocht Oostzaan. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Ook volgend weekend op 23 en 24 december. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Kinderkerst Wandelviering in Westzaan. De start van de mini-kerstwandeling is bij de poort van het Kerkhof. Tussen 17.00 en 17.45 kunnen kinderen aan de wandeling beginnen. Onderweg zijn een wijze, een herder, een engel, de herbergier en een levende kerststal.
 • De Zuidervermaning staat van 12.00 – 16.00 uur in het teken van natuur en klimaat(verandering). Antonet Warger en Emilie ten Klei exposeren foto’s van de noord- en zuidpool. Daarop zijn klimaatveranderingen te zien zijn. Ook zijn er kunstwerken van vilt over deze thema’s. Roselien Brondy leest gedichten voor en muzikale omlijsting wordt verzorgd door Rene Schmohl. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • De FluXus Musical Academy speelt de kerstmusical ‘Zaanse Nachtmerrie’ bij de Verkadefabriek. Een griezelige Kerstcomedy voor de hele familie met een vleugje ‘grumor’ (griezelen én humor). De voorstelling begint om 17.00 en 19.00 uur. Kaarten kosten € 7,50 en zijn te reserveren via klantenservice@fluxus.nl. Locatie: Westzijde 168, Zaandam
 • Tijdens het laatste MuziekHaven concert van dit jaar spelen Maria en Nathalia Milstein werken van Beethoven, Stravinsky & Richard Strauss. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12-13, Zaandam.
 • Fossielendag bij natuurmuseum E. Heijmans. Binnen en buiten is er vanalles te doen, van het op zoek gaan naar verschillende soorten fossielen tot het graven naar botten. De activiteiten zijn van 11.00 – 16.00 uur en deelname kost € 3,50 per activiteit. Toegang tot het museum kost € 4,00 voor kinderen vanaf 3 jaar (volwassen begeleiders gratis). Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • Candlelight dienst ‘Stromen van Licht’ o.l.v. Harm Jager in het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente Wormerveer. De dienst begint om 19.00 uur. Locatie: Hennepad 2, Wormerveer.

Verderop deze week:

Maandag 19 december

 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.

Dinsdag 20 december

 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.
 • Workshop kerstukjes maken van 10.00 – 12.00 uur in buurtcentrum de Vuister. Er is volop materiaal aanwezig, maar je moet wel zelf een bloempot of mandje meenemen. Deelname kost € 15,00 en opgeven kan vooraf bij Hedy Mekx (06-11000064). Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
Workshop kerststukken maken

Woensdag 21 december

 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.

Donderdag 22 december

 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.

Vrijdag 23 december

 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Vandaag is het de laatste dag waarop er op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien zijn. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.
 • Het laatste weekend van de Kerstlichtjestocht Oostzaan. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan vandaag en morgen tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Zaterdag 24 december

 • In de Bullekerk kruipt acteur en regisseur Bruun Kuijt in de rol van verteller, Scrooge, Marley en nog meer heerlijke figuren uit het beroemde ‘A Christmas Carol’. De middagvoorstelling begint om 15.00 uur en de avondvoorstelling om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Een kerstnachtdienst in de Kogerkerk. Voorganger ds Van Dorssen, Willem Tip bespeelt het romantische Kogerkerkorgel in onder andere de bekende Kerstsuite van Jan Zwart. De dienst begint om 22:00 uur en toegang is gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Traditionele Kerstavond viering in de Doosgezinde Vermaning van Koog aan de Zaan. In de kerstavondviering zijn de carols vervangen door de vertrouwde Nederlandse kerstliederen, zodat iedereen ze kan meezingen. De viering begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. Na afloop kan er nog wat met elkaar gedronken worden. Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.
 • Het laatste weekend van de Kerstlichtjestocht Oostzaan. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Kerstmusical Scrooge in Dorpshuis Oostnollendam. Er worden op kerstavond 2 voorstelling gegeven. De eerste is van 18.30 – 19.30 uur en de tweede van 21.00 – 22.00 uur. De toegang is gratis. Plekken kunnen gereserveerd worden via novavitaoostknollendam@gmai.com. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Het muzikaal theatrale duo Esther Apituley en Hans Dagelet geven de voorstelling ‘Klokgelui’ in de Vermaning Krommenie. De voorstelling begint om 19.00 uur. De entree is vrij (er wordt wel een vrijwillige bijdrage aan het eind van de avond verwacht). Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.  
 • De Zaanse Schilderskring geeft een kerstexpositie in het Weefhuis. Voor deze expositie maakten de schilders werk naar een eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. De expositie is op 24, 25 en 26 december van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Fakkeloptocht tegen discriminatie in Wormerveer en Krommenie. De fakkeloptocht begint om 19.30 uur met als begin- en eindpunt de Groote Weiver. Fakkels zijn ter plekke aanwezig. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zondag 25 december

 • De Zaanse Schilderskring geeft een kerstexpositie in het Weefhuis. Voor deze expositie maakten de schilders werk naar een eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Quirine Melssen brengt haar concert “REVEAL“ ten gehore in de Vermaning Krommenie. Het concert wordt van 16.00 – 17.30 uur gegeven. Kaarten kosten € 25,00 (incl. hapje en drankje). Je kunt ook blijven voor het kerstdiner. Een kaart incl. diner (van 18.00 – 20.00 uur) kosten € 37,50. Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • De Kerstdienst in de Kogerkerk wordt opgeluisterd met trompetmuziek door Ernst van Rheenen. Voorganger pastor Van Steen. De dienst begint om 10:00 uur en toegang is gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
Kogerkerk – Koog aan de Zaan

Maandag 26 december

 • De Zaanse Schilderskring geeft een kerstexpositie in het Weefhuis. Voor deze expositie maakten de schilders werk naar een eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Vrijdag 30 december

 • Chill avond met Stanley van 19.00 – 21.00 uur bij jongerenwerk SCWO. De avond is voor jongeren vanaf 14 jaar. Locatie: Fuutstraat 9, Wormer.

Zaterdag 31 december

 • Groot Oudjaarsfeest in de Bullekerk, compleet met drankjes, hapjes, oliebollen, glitters, discobal en coverband The Telephones. De toegangsprijs is € 37,50 (incl. een glas bubbels rond de jaarwisseling). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

2023

Zondag 1 januari

 • Zaanstad wenst elkaar… met Hastalavista in de Bullekerk. Vanaf 17.00 uur is iedereen welkom om elkaar op het voorplein van de Bullekerk een goed Nieuw Jaar te wensen. Vanaf 17.00 uur treedt de Zaanse coverband Hastalavista op. En om 17.30 uur zal burgemeester Jan Hamming een nieuwjaarstoespraak houden. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 6 januari

 • Drukwerk geeft een nieuwjaarsconcert in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (excl. € 1,50 servicekosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 7 januari

 • Nieuwe Huys Concerten ‘PENTA’ in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Strijkkwartet Penta speelt een nieuwjaarsconcert op historische instrumenten.   Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Diederick Ensink geeft de muzikale One-Man-Show ‘Diederick’s Debuut’ bij Stichting Podium Oostknollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.

Zondag 8 januari

 • Jazz Inverdan Nieuwjaarsconcert met een optreden van Trompettist Eric Vloeimans / Fugimundi. Het optreden begint om 16.00 uur. Kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.

Maandag 9 januari

 • Herman Pleij vertelt…. in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Zaterdag 14 januari

 • Kees van Amstel geeft de voorstelling ‘Vluchtweg altijd vrijhouden’ bij Stichting Podium Oostknollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Roberto Jacketti & The scooters treedt op in de Bullekerk (i.s.m. podium de Flux). Het optreden begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 25,00 (excl. € 1,50 servicekosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Erik Esteie geeft een fototentoonstelling bij Zaans Groen. De tentoonstelling is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De entree is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 15 januari

 • Erik Esteie geeft een fototentoonstelling bij Zaans Groen. De tentoonstelling is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De entree is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Ruud Luttikhuizen en het Zaanse muziektrio Saen Amare treden op in de Maria Magdalenakerk. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Popup Choir Singalong – Beatles ‘Let it Be’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

29 & 30 mei

 • Pinksterzaan, Zaanse schans

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Vanaf 1 december t/m eind januari: lichtroute met tien meer dan levensgrote lichtobjecten door het centrum van Zaandam.

Foto Fred Wolf

Van 8 december t/m 15 januari krijgt de lichtroute door de binnenstad van Zaandam er een attractie bij. Naast de lichtobjecten zijn ook sommige etalages van kunst voorzien. Tijdens de Kerstvakantie (24 december t/m 8 januari) is er een puzzeltocht langs alle 20 locaties. Gedurende deze tocht krijgen bezoekers een 10-tal vragen die onderweg moeten worden beantwoord. Beginpunt is De Koffiezaak in de Hermitage vlakbij Station NS. Op zondagmiddag 22 januari tijdens de slotceremonie in de PLAY room volgt de prijzenloterij uit alle goed beantwoordde vragenformulieren. Prijzen zijn te winnen van lokale winkeliers. Het volledige programma vind je op http://www.stadshartzaandam.nl/lichtroute.

Van 8 oktober tot 24 december is de 12e editie van de jaarlijkse expositie ‘Natuurlijk Natuur’ te bezichtigen in Kunstgalerie en Lijstenmakerij Staphorsius. De galerie toont een uitgebreide collectie van beelden, tekeningen en schilderijen, allemaal geïnspireerd op de natuur, het landschap en het boerenleven. De expositie is vrij toegankelijk op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287B, Westzaan.

Tot en met 31 december is de expositie van Hans Veldhuis in Chocolaterie De Cacaoboom te bezoeken. De expositie is vrij toegankelijk van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142, Zaandijk.

Tot 4 januari 2023: In de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Museum zijn de originele kunstwerken uit Verkade-album ‘Paddenstoelen’ uit 1929 te zien. De informatie over de groeiwijze, de verschillen tussen de soorten en de moeilijke Latijnse namen, wisselt auteur Jac. P. Thijsse af met grappige of opmerkelijke verhalen uit zijn eigen herinnering. Een kaartje voor het Zaans Museum kost € 12,50 voor volwassen, € 6,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar) en gratis voor kinderen t/m 3 jaar. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Van 12 november tot en met 8 januari 2023 is de expositie Human – Nature te bezoeken. In de expositie toont Artzaanstad tekeningen van Sandra Kruisbrink en schilderijen van Sam Drukker. Artzaanstad is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam (Hembrugterrein).

Expositie Human – Nature

Van 10 december t/m de tweede week van januari 2023 is de expositie van Henk van der Pluijm te bezichtigen in Het Pand. Locatie: Zuiddijk 7, Zaandam

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *