Waarheen? Bel Canto, Luiten, Hoeke, wandelen…

Dit weekend o.a.: exposities in ZaansGroen en Weefhuis, operette van Bel Canto, Hans Luiten over België, Ruben Hoeke in de Bullekerk, Westside Jazzband in Krommeniedijk (foto) en Wandelen in Zaandijk…

Verderop deze week: Marinus den Oudsten met ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens (dinsdag), Wouter Harbers geeft zijn tweede koffieconcert in de Bullekerk (woensdag), First E en Echosounder bij De Groote Weiver (vrijdag).

Zondag 27 november

 • Lezing door Hans Luiten over België. (Nederlanders hebben de neiging nogal lacherig te doen over België maar dat is onterecht). De lezing is van 11.00 tot 12.45 uur en de kosten zijn € 8,00. Aanmelden kan via: info@devuister.nl. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Gitarist Ruben Hoeke komt met zijn live band de nieuwe lichting gitaartalenten presenteren tijdens ‘Rocken in de Kerk!’ bij de Bullekerk. Begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam
 • Angèle van den Thillart, Alan de Geus, Marsha Metselaar, Laura van Dijk, Nicole van der Heijden, Jansje Dane met ‘Fragmenten’ in Het Weefhuis. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Natuurlijk keramiek en textiel – Mariken Windhouwer + Marion Zeilstra bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De Westside Jazzband geeft een jazzconcert in de Kerk van Krommeniedijk. Het repertoire bestaat o.a. uit jazzmuziek vanaf 1910 tot eind jaren 50. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Reserveren kan via kerkvankrommeniedijk@live.nl. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Westside Jazzband
 • Bel Canto Oostzaan speelt de operette Boccaccio bij theater de KunstGreep. Een operette van Franz von Suppé die in een Nederlandse vertaling wordt opgevoerd. Het optreden begint om 14.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Bezoekers kunnen worden rondgeleid door Sam Drukker vanaf 13.30 uur op de expositie HUMAN – NATURE bij Artzaanstad. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, om die reden is aanmelden verplicht via deze link of door te mailen naar info@artzaanstad.nl. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.
 • Historische Vereniging Wormerveer organiseert i.s.m. Heden en Verleden een 2-daagse schoolfotokijkdag in de Noorddam. Er worden films vertoond over het 100-jarig bestaan van de Theo Thijssenschool en 50-jarig bestaan van de Noorddam. De tentoonstelling is van 11.00 – 16.00 uur geopend. Locatie: Piet Kuiperlaan 2, Westknollendam.
 • Opening om 14.00 uur in PLAY room in Zaandam van 1000 self-portraits boek van David de Lange. De expositie is van 27 november t/m 11 december op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur in PLAY room, Westzijde 99, Zaandam.
 • Wandelen door doopsgezind Zaandijk. Het aandeel van de doopsgezinden in de ontwikkeling van de Zaanstreek tot een van Europa’s eerste grote industriegebieden was groot. Honig, Verkade, Laan, Van Gelder, Duyvis, Kaars Sijpesteijn en Bruynzeel zijn bijna allemaal doopsgezinde families. Ook de vroegere bewoners van het Honig Breethuis, de witpapierfabrikanten Honig en Breet, waren doopsgezind. De wandeling voert langs een deel van de Lagedijk dat lange tijd de Mennonietenbocht werd genoemd vanwege het groot aantal doopsgezinden dat hier woonde. Zij werden ook wel mennonieten, wederdopers of dopers genoemd. Start om 13.30 uur bij Honig BreetHuis. Kosten: volwassene € 10,00; museumkaart € 6,00; kind t/m 12 jaar gratis (incl. entree museum en een consumptie). Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.

Verderop deze week:

Dinsdag 29 november

 • Marinus den Oudsten met ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens (1843), na het geboorteverhaal van Jezus het bekendste kerstverhaal. Marinus den Oudsten hij laat het verhaal tot leven komen. In de Stolp (naast de Kogerkerk), Kerkstraat 12, Koog aan de Zaan, van 14.00 – 16.00 uur.

Woensdag 30 november

 • Pianist Wouter Harbers geeft zijn tweede koffieconcert in de Bullekerk. Vanaf 10.30 uur is iedereen welkom voor koffie en om 11.00 uur start het concert met het thema ‘Rozengeur en Maneschijn’. De toegang is gratis (collecte na afloop). Het koffieconcert wordt elke laatste woensdagochtend van de maand gegeven. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Wouter Habers

Donderdag 1 december

 • Voorstelling De zachte kracht van Zaankanter Simon Heijmans in Het Motorblok, Oostzijde Zaandam

Vanaf 1 december t/m eind januari: lichtroute door Centrum Zaandam

Foto Fred Wolf

Vrijdag 2 december

 • Een dubbelconcert met de Zaanse indie popband First E en Echosounder bij De Groote Weiver. Het concert begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 6,00. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zaterdag 3 december

 • Ferry Heijnen van de Kift presenteert ‘Van Knollendam tot Klauwershoek’ (met o.a. beelden van Ons Huis in Koog aan de Zaan) in Filmtheater de Fabriek in Zaandam. Kaartjes zijn te reserveren via de website van het Filmtheater onder het kopje ’Specials’.
 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Werk van de Zaanse kunstenaars als Chris Jansen, Ru van Rossem, Arnold de Lange, Rein van Briemen, Peter Louman, maar ook van kunstenaars als Jan Wolkers, Klaas Gubbels, Henk van Vessem en Nic Jonk. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur – vrij entree – ook op 4, 10, 11, 17, 18 december
 • The Wieners play The Everly Brothers in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Conceptstore Pear Tree organiseert een Kerstcadeaumarkt in de Wormerveerse Vermaning. Er staan verschillende ondernemers en je kunt workshops ketting maken en kaarsen maken volgen. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Zondag 4 december

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Zaanse kunst van Chris Jansen, Ru van Rossem, Arnold de Lange, Rein van Briemen, Peter Louman, maar ook van kunstenaars als Jan Wolkers, Klaas Gubbels, Henk van Vessem en Nic Jonk. Zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur – vrij entree – ook op 10, 11, 17, 18 december.
 • Popup Choir Singalong – BLØF – Alles is Liefde, 14.00 uur
 • Jazz Inverdan met een optreden van Orquesta Del Tiempo Perida. Het optreden begint om 16.00 uur. Kaarten kosten € 18,00 (t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar 12,00). Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Conceptstore Pear Tree organiseert een Kerstcadeaumarkt in de Wormerveerse Vermaning. Er staan verschillende ondernemers en je kunt workshops ketting maken en kaarsen maken volgen. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • ZaanFolk Sessie vanaf 16.30 uur in Café de Melterij. Folkmuzikanten verzamelen zich, waarbij iedereen mag aanschuiven een meezingen. Rond 18.00 uur is tijdens de soepsessie een optreden van zanger-liedschrijver Vincent van der Voort, De toegang is gratis. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.

Dinsdag 6 december

 • Het Zaanse koor ‘Wereldvrouwen Zingen Samen’ organiseert i.s.m. de koren ‘Koro’ en ‘Zangrila’ een meezing-evenement met Wereldmuziek in de Bullekerk. De avond is van 20.00 – 22.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 en zijn te bestellen via www.bullekerk.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Wereldvrouwen in de weer

Winter Wonderland: Van vrijdag 9 t/m vrijdag 16 december komt er een kerstmarkt bij de Bullekerk. Op het voorplein van de kerk komt een grote kerstboom te staan met kersthuisjes.

Vrijdag 9 december

 • Symposium van Stichting Zorg en Zelfdoding ‘Ondraaglijk en toch verder’ voor nabestaanden van zelfdoding, naasten, anders belangstellenden en professionals. Van 12.30 tot 17.00 uur in Filmhuis De Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam. Informatie op de website
 • Hans Sibbel (Lebbis) en Mattijs Verhallen in het kerkje van Markenbinnen om hun volledige programma ‘Het toeval wil’ in de try-out versie te laten meebeleven. De entree is vrij, er wordt een bijdrage gevraagd t.b.v. het bekostigen van deze voorstelling en de instandhouding van het kerkje. Reserveren: secretariaat@kerkjemarkenbinnen.nl. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kerkje is open vanaf 19.30 uur.

Zaterdag 10 december

 • Roots aan de Zaan: Altan (Pasveerzaal/Fluxus, Westzijde 148, Zaandam)
 • Lichtjes in de Vermaning Krommenie, vanaf 18.00 uur.
 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Werk van de Zaanse kunstenaars als Chris Jansen, Ru van Rossem, Arnold de Lange, Rein van Briemen, Peter Louman, maar ook van kunstenaars als Jan Wolkers, Klaas Gubbels, Henk van Vessem en Nic Jonk. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur – vrij entree – ook op 11, 17, 18 december.
 • 10 t/m 20 december: Zaanse Dickens Kerstmarkt op het terrein van de oude Verkadefabriek in Zaandam,georganiseerd door evenementenbureau dtevents en restaurant JP1886. Doordeweeks zal de kerstmarkt geopend zijn tussen 16:00 & 21:00. Op de weekenddagen is de markt geopend tussen 12:00 – 22:00.
 • Mensenrechtenfestival Recht voor Z’n Raap in Zaandam, Fluxus, Westzijde 168, 13.00-17.00. Tijdens het festival wordt er opgetreden op twee podia bij Fluxus, één voor Singer/songwriters en één voor bands.

zondag 11 december

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), voor kleine prijsjes bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Werk van Zaanse kunstenaars als Chris Jansen, Ru van Rossem, Arnold de Lange, Rein van Briemen, Peter Louman, maar ook van Jan Wolkers, Klaas Gubbels, Henk van Vessem en Nic Jonk. Zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur – vrij entree – ook op 17, 18 december.
 • Kerstconcert door Enjoy o.l.v. Njola Ritzen, Pinktheater, Boschjestraat 22, Koog aan de Zaan. Gratis entree, 14.00 uur.
 • De Pokémon ruildag bij Enjoy, Boschjesstraat 22 te Koog aan de Zaan, van 14.00 tot 15.30 uur.
 • Noorderkerk, Zaandam: Wereldlichtjesdag voor de Zaanstreek, herdenkingsbijeenkomst voor ouders en familie van overleden kinderen die jaarlijks, en wereldwijd wordt gehouden op de 2de zondag van december. Tijdens deze bijeenkomst wordt er voor ieder overleden kind een kaarsje aan gestoken, de namen worden opgenoemd, en de bijeenkomst wordt verder omlijst met live muziek, gedichten e.d.
 • Bariton Emmanuel Franco en pianiste Mirsa Adami treden op in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden is van 15.00 – 17.00 uur. Kaarten kosten € 20,00 (t/m 12 jaar € 5,00 en 13 – 25 jaar € 11,00). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Maandag 12 december

 • Hans Pielkenrood vertelt over de geschiedenis van de Pielkenroodondernemingen in Zaandijk en Assendelft. De lezing begint om 20.00 uur in de Wormerveerse Vermaning. Kaarten kosten € 7,50 (voor leden van ’t Nut gratis). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Woensdag 14 december

 • Zaans Celluloid filmavond in het Weefhuis in Zaandijk, oude filmbeelden uit de Zaanse historie gepresenteerd door Frans Hoving, 20.00

Donderdag 15 december

 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon), ook op 16 t/m 18 december in Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127, Westzaan en van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis, Zonneplein 30, Amsterdam-Noord, Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl

Vrijdag 16 december

 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon), ook op 17 en 18 december in Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127, Westzaan en van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis, Zonneplein 30, Amsterdam-Noord. Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl

Zaterdag 17 december

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Werk van de Zaanse kunstenaars als Chris Jansen, Ru van Rossem, Arnold de Lange, Rein van Briemen, Peter Louman, maar ook van kunstenaars als Jan Wolkers, Klaas Gubbels, Henk van Vessem en Nic Jonk. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur – vrij entree – ook op 18 december
 • De voorstelling ‘Aanraken’ met Sylvia Hubers, Carola Vossen en Julia Henneman in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 13,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon), ook op 18 december in Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127, Westzaan en van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis, Zonneplein 30, Amsterdam-Noord. Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl

Zondag 18 december

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Werk van de Zaanse kunstenaars als Chris Jansen, Ru van Rossem, Arnold de Lange, Rein van Briemen, Peter Louman, maar ook van kunstenaars als Jan Wolkers, Klaas Gubbels, Henk van Vessem en Nic Jonk. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur – vrij entree
 • Jos van Beest trio met Mariëlle Koeman – Christmas time is here in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon), ook op 18 december in Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127, Westzaan en van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis, Zonneplein 30, Amsterdam-Noord. Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 27 november t/m 11 december op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur in PLAY room, Westzijde 99, Zaandam: 1000 self-portraits van David de Lange.

Expositie Hans Veldhuis, t/m 31-12-2022 in Chocolaterie De Cacaoboom, Zaandijk, dinsdag t/m zaterdag 10.30 uur – 16.30 uur

Van 12 november tot en met 8 januari is de expositie Human – Nature te bezoeken. In de expositie toont Artzaanstad tekeningen van Sandra Kruisbrink en schilderijen van Sam Drukker. Artzaanstad is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam (Hembrugterrein).

Expositie Human – Nature

Tot 4 januari 2023: In de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Museum zijn de originele kunstwerken uit Verkade-album ‘Paddenstoelen’ uit 1929 te zien. De informatie over de groeiwijze, de verschillen tussen de soorten en de moeilijke Latijnse namen, wisselt auteur Jac. P. Thijsse af met grappige of opmerkelijke verhalen uit zijn eigen herinnering. Een kaartje voor het Zaans Museum kost € 12,50 voor volwassen, € 6,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar) en gratis voor kinderen t/m 3 jaar. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

De 12e editie van de jaarlijkse expositie ‘Natuurlijk Natuur’ is van 8 oktober tot 24 december te bezichtigen in Kunstgalerie en Lijstenmakerij Staphorsius. De galerie toont een uitgebreide collectie van beelden, tekeningen en schilderijen, allemaal geïnspireerd op de natuur, het landschap en het boerenleven. De expositie is vrij toegankelijk op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287B, Westzaan.

Expositie in Chocolaterie De Cacaoboom: Schilderskring Zaanstreek Noord geeft van 12 oktober t/m 19 november een expositie in Chocolaterie De Cacaoboom. Van 15 leden van de Schilderskring hangt er werk. De diversiteit van werken is groot: er is gebruik gemaakt van potlood tot olie-, plakkaat- en aquarelverf en ze variëren van abstract tot realistisch en van modern tot traditioneel. Kortom: een bezoekje waard! De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

‘Haaldersbroek’ Ine Wolthuis

Expositie Kunstgreep Oostzaan: de expositie ‘De natuur’ van Jan Kleijn en Tine Pauwels bestaat uit drie verschillende genres (fotografie, keramiek en schilderkunst) en is te bezoeken van 19 oktober tot 28 november. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

2023

29 & 30 mei

 • Pinksterzaan, Zaanse schans
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *