Waarheen? Kunst in de tuin, Narratio Quartet, Midzomerfeest…

Dit weekend o.a.: BIND, Atelierweekend, Midzomerfeestje, Marjo Dames, Narratio Quartet (foto), 5 jaar De Zaanse Regenboog, Zomerfeest Groote Weiver, Muziek op de Gracht, Buiten Film Festival, Opentuinendag, Prutrace Westzaan, Maria & Nathalia Milstein, Kinderboekenfestival, Veiligheidsdag, Golden Pennies, Zaansgroen en het Weefhuis…

Verderop deze week: Henna versieringen bij Het Sociale Winkeltje, Historisch Café bij buurtcentrum De Bovenkruier, Fabrieksklassiekers bij De Fabriek, expositie ‘Zomerhuisjes in Egmond’ in het stadhuis, Sing-in Zaans Interkerkelijk Mannenkoor, Zaanse Zomertoer, orgelconcert Joost van Beek.

Vrijdag 23 juni

 • Een avond over hiphop met optredens, discussie en meer bij BIND. De hiphop huiskamersessie is van 20.00 – 23.00 uur en is voor iedereen met liefde voor de muziek en hiphopcultuur. Kaarten kosten € 4,20. Locatie: Middenweg 107, Zaandam (Hembrugterrein).
 • Talentenconcert bij FluXus vanaf 19.00 uur. Luisteren en kijken naar muzikaal talent? Je bent deze avond van harte welkom, de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • Café De Clown bestaat vandaag officieel 30 jaar. ‘Flugel Friday on Stage’ bij Café De Clown wordt het een groot feest met een optreden van Wolter Kroes. De avond begint om 22.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Dam 8, Zaandam.

Zaterdag 24 juni

 • Hemlab – Zo Goed Textiel! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Zijn jouw kleren gemaakt van planten, dieren of aardolie? Ontdek het zelf met de brandproef en een microscoop. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 13,00 en een t-shirt € 5,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • De Oostzaanse kunstenaars zoeken elkaar aan het eind van de exposities in de Kunstgreep en het Bartel Jacob centrum op. Gezamenlijk sluiten ze de exposities af met ‘Kunst in de tuin’. De kunstenaars exposeren van 13.00 – 17.00 uur bij elkaar in een zestal tuinen en zijn zelf aanwezig. Locaties: Kerkbuurt 41, 42 en 43, Dahliasingel 67, Dromerstraat 8 en Burg. Swartstraat 2, Oostzaan.
 • De negende editie van het Landelijk Atelierweekend. Bezoekers krijgen vandaag en morgen tussen 12.00 – 17.00 uur de kans om binnen te kijken in de werkplaats van een kunstenaar en meer te weten te komen over hun werkwijze en inspiratiebronnen. Deelnemende ateliers: Atelier Marijke (Hogendijk 21, Zaandam), Cora Korssen (Heintje Davidspad 53, Zaandam) en Kim Peereboom (Krommeniedijk 95, Krommeniedijk). Meer informatie op de website Landelijk Aterlierweekend.
 • De allereerste Silent Disco Party in Wilhelminapark Wormerveer wordt Midzomerfeest. Helaas gaat de Silent Disco niet door, maar er komt evengoed een feestje. Muziek, dansen, zingen, bier, wijn. Het Midzomerfeest begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Marjo Dames geeft de voorstelling ‘Hansje Brinker’ in de Zuidervermaning. De muzikale vertelvoorstelling (vanaf 6 jaar) gaat over de legende van het jongetje met zijn vinger in de dijk. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • De tentoonstelling over de bijzondere wielertocht ’50 keer een rondje om het Ijsselmeer’ in het Raadhuis. Van 11.00 – 18.00 uur kun je (na)genieten van foto’s, video interviews, films en allerlei groot en klein materiaal die Stichting Ijsselmeerronde Assendelft ter beschikking heeft gesteld aan het Historisch Genootschap Assendelft. Locatie: Dorpsstraat 370, Assendelft.
 • Nieuwe Huys Concerten met het Narratio Quartet (Johannes Leertouwer, Franc Polman, Dorothea Vogel en Viola de Hoog) in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam. (foto boven)
 • Feest: 5 Jaar De Zaanse Regenboog! Dit wordt van 14.30 – 17.30 uur gevierd in Het Zaanse Hoekje met een optreden van Dionis Kelm – Sofia Rotaru Tribute Show. Locatie: De Watering 1, Zaandam.
 • Het jaarlijkse Zomerfeest in de Groote Weiver. Het seizoen wordt feestelijk afgesloten met muziek, cocktails, activiteiten voor jong en oud, eten en diverse bieren op de fles en tap. Het feest begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Harmonie Soli Do Gloria Zaandam organiseert i.s.m. Stichting Binnenstadmanagement Zaandam en FluXus het jaarlijkse muzikale evenement ‘Muziek op de Gracht’ tijdens de amateurkunstmaand IktoondeZaanstreek. Tussen 11.00 – 17.00 uur treden verschillende muziekverenigingen op in de muziekkoepel. De toegang is gratis. Locatie: Gedempte Gracht, Zaandam.
 • Marie-Thérèse Mentink en Marilou van Vlaardingen exposeren dit weekend in het Weefhuis. De expositie ‘Oergrond – oorsprong in beeld’ is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Marie-Thérèse Mentink en Marilou van Vlaardingen
 • De Bullekerk en Lab-44 slaan onder de titel Zaans Ket hun handen ineen voor een Buiten Film Festival op twee locaties. Het eerste onderdeel van het Zomer Filmfestival is ‘Midsummer Dining Moving Night – The Menu’ in de Bullekerk. Op het terras van de Bullekerk wordt de film “The Menu” (16+) vertoond. De film begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Tijdens de film worden gerechten uit de film geserveerd. Reserveren kan via de website van de Bullekerk (beperkt aantal plaatsen beschikbaar). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Kees te Kolsté zit 50 jaar in het vak en exposeert zijn werk bij Zaansgroen. Kees is Boeddhist en voor hem is schilderen als mediteren. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kees te Kolsté
 • Open Dag bij Tuinvereniging Zaandijk. De tuinen zijn open van 10.00 – 16.00 uur. Er is een tuinmarkt met plantjes en boeketten, er is een kinderactiviteit en de imker geeft om 13.00 uur informatie over hoe bijen leven en hoe nuttig deze insecten zijn voor de mens en natuur. Locatie: Oud Heinstraat, Zaandijk.
 • Opentuinendag Westzaan. Van 11.00 – 17.00 uur stellen tien dorpsbewoners door heel Westzaan hun tuinen open voor publiek. Starten kan in iedere tuin, je kunt een eigen route bepalen. Kijk voor deelnemende tuinen op de website Opentuinendag.
Opentuinendag Westzaan
 • Muziekvereniging Crescendo houdt een kleinschalige boekenmarkt in haar clubgebouw De Notenkraker. Tussen 09.30 – 13.30 uur is iedereen van harte welkom. Locatie: Zuideinde 193, Oostzaan.
 • Het ‘smerigste feestje van Westzaan’ gaat weer van start. Vanaf Dorpshuis De Kwaker start de vijftiende editie van de prutrace. Het parcours is bijna 3 km door echte poldersloten met weinig water en veel prut. Deelname kost € 3,00 voor 8 t/m 15 jaar, € 5,00 vanaf 16 jaar en voor teams hangt het af van het aantal deelnemers. Meer informatie over de starttijden en inschrijven op de website van Dorpshuis de Kwaker. Locatie: JJ Allanstraat 127, Westzaan.
 • Eén van de negen toernooien van de Nederlandse beachvolleybal competitie ‘Betcity Eredivisie Beach 2023‘ vindt vandaag en morgen plaats in Zaandam. Het toernooi vindt plaats op de Burcht en in Poelenburg. Meer informatie is niet bekend.
 • In het kader van de Werner Herzog tentoonstelling in EYE vertoont De Fabriek drie weken lang drie films van de gevierde regisseur. De Fabrieksklassieker ‘ Aguirre, der Zorn Gottes’ begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Ook te zien op 2 juli om 17.10 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • MonetWandeling ‘In de voetsporen van Monet’. met Marene Kok als gids. Aansluitend is er een ‘Monetje Maken’ in het MonetAtelier. De Monet rondleiding duurt 1,5 tot 2 uur en kost € 12,50 per persoon. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam.

Zondag 25 juni

 • De Oostzaanse kunstenaars zoeken elkaar aan het eind van de exposities in de Kunstgreep en het Bartel Jacob centrum op. Gezamenlijk sluiten ze de exposities af met ‘Kunst in de tuin’. De kunstenaars exposeren van 13.00 – 17.00 uur bij elkaar in een zestal tuinen en zijn zelf natuurlijk aanwezig. Locaties: Kerkbuurt 41, 42 en 43, Dahliasingel 67, Dromerstraat 8 en Burg. Swartstraat 2, Oostzaan.
 • Marie-Thérèse Mentink en Marilou van Vlaardingen exposeren in het Weefhuis. De expositie ‘Oergrond – oorsprong in beeld’ is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Maria & Nathalia Milstein spelen Schubert bij de MuziekHaven. Het concert begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 25,00 (€ 10,00 voor studenten/jongeren). Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
Nathalia en Maria Milstein – fotograaf: Marco Borggreve
 • In het Zaans Museum kun je je handen uit de mouwen steken in de Botanische werkplaats. Tussen 10.00 – 15.30 uur kun je experimenteren met materialen en technieken en zo jouw mooiste botanische tekening creëren. Deelname kost € 3,00. In de werkplaats is kunstenaar Eline Hoogendijk aan het werk. Tijdens haar demonstratie tussen 11.00 – 15.00 uur kun je live meekijken naar de aquarellen die zij maakt. De demonstratie is gratis te bezoeken. Locatie: Schansend 7, Zaandam.
 • Stichting Comité 30 juni/01 juli Zaanstreek organiseert verschillende activiteiten om het bewustzijn over het Nederlandse Slavernijverleden te vergroten. Vandaag een lezing en dialoog door Baba Kenneth vers Babel. De middag is van 15.00 – 18.00 uur in buurcentrum De Vuister. Ook voor kinderen zijn er activiteiten. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • In het kader van de Werner Herzog tentoonstelling in EYE vertoont De Fabriek drie weken lang drie films van de gevierde regisseur. De Fabrieksklassieker ‘Fitzcarraldo’ begint om 13.50 uur en kaarten kosten € 10,50. Ook te zien op 26 juni om 19.50 uur en 5 juli om 14.50 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Kees te Kolsté zit 50 jaar in het vak en exposeert zijn werk bij Zaansgroen. Kees is Boeddhist en voor hem is schilderen als mediteren. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kees te Kolsté
 • Kofferbakmarkt van 09.00 – 16.00 uur op het evenemententerrein de Groene Wig in Wormer. Locatie: De Balk, Wormer.
 • Kinderboekenfestival in bij stadsboerderij het Darwinpark. Van 11.00 – 17.00 uur (tweedehands) boekjes kopen, kinderboekenschrijvers ontmoeten en deelnemen aan doe-activiteiten. De Hotze de Roos prijs wordt tijdens de Kinderboekenmarkt om 14.30 uur uitgereikt. Toegang en activiteiten gratis, eten en drinken voor kleine prijsjes. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Papiermolen de Schoolmeester aan het Guispad is het startpunt van een hardloopronde. De loop is 5 en/of 7,5 km en er is een kinderloop van 2,5 km. De start is om 10.30 uur en deelname kost € 5,00 (€ 2,00 voor de jeugd). Inschrijven kan alleen op de dag zelf vanaf 09.00 uur. Locatie: Guispad 3, Westzaan.
 • Jong Talenten Concert met o.a. de finalisten van Jan Pasveer Concours 2023 in het kerkje van Krommeniedijk. Daarnaast treden jonge muzikale talenten van muziekschool Fluxus op. De middag begint om 15.00 uur en de toegang is gratis (wel een collecte). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommeniedijk.
Lucy
 • Politie Zaanstreek organiseert van 12.00 – 16.00 uur een open dag / Veiligheidsdag. Samen met brandweer, ambulance, Hoogwout berging en het Young Fire & Rescue Team staat de politie deze middag klaar. Kom langs en vraag de hulpverleners het hemd van het lijf. Locatie: Guisweg 1, Zaandijk (politiebureau).
 • De Golden Pennies vieren hun 10 jarig bestaan met een jubileumconcert in het Pennemes. Iedereen is van harte welkom. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
Golden Pennies

Verderop deze week:

Maandag 26 juni

 • Najima Faza zet tussen 13.00 – 17.00 uur Henna versieringen bij Het Sociale Winkeltje. Iedereen is welkom om een Henna versiering te laten zetten en de kosten zijn vanaf € 5,00. Een kop koffie/thee of een glas fris kost € 0,50. Locatie: Kaaikhof 7, Assendelft.
 • Voor de vierde keer weer een Historisch Café in buurtcentrum De Bovenkruier. Deze middag van 14.00 – 16.00 uur staat op het programma een film uit 1927 over de Zaanstreek, Land van den Historischen Windmolen en der Moderne Industrie (50 minuten) en een film over de Hembrug 1906-1983 (20 minuten). Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • In het kader van de Werner Herzog tentoonstelling in EYE vertoont De Fabriek drie weken lang drie films van de gevierde regisseur. De Fabrieksklassieker ‘Fitzcarraldo’ begint om 19.50 uur en kaarten kosten € 10,50. Ook te zien op 5 juli om 14.50 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Dinsdag 27 juni

 • In het kader van de Werner Herzog tentoonstelling in EYE vertoont De Fabriek drie weken lang drie films van de gevierde regisseur. De Fabrieksklassieker ‘Jeder für sich und Gott gegen alle’ begint om 19.50 uur en kaarten kosten € 10,50. Ook te zien op 1 juli om 21.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 28 juni

 • Opening expositie ‘Zomerhuisjes in Egmond’ in het stadhuis. De opening is om 16.15 uur en tijdens de openingstijden van het stadhuis gratis te bezichtigen tot en met 1 september. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • Ter afsluiting van het seizoen houdt het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor haar Sing-in voor donateurs en andere belangstellenden in de Bullekerk. Koor en samenzang staat onder leiding van dirigent en pianist/organist Hugo van der Meij. Het koor wordt begeleid op het orgel door Arjan Wouters. Het optreden begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Donderdag 29 juni

 • De film ’50+ La Ragazza Del Futuro’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Zaanse Zomertoer voor informatie en ontmoeting van 13.00 – 17.00 uur bij buurtcentrum De Vuister. De Zaanse Zomertoer brengt informatie over wonen, gezondheid, ontmoeten en bewegen bij u langs in de wijk. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Het werk aan de vier Zaanse arbeidershuisjes aan de Westzijde (tegenover het appartementencomplex De Industrieel) is zo goed als klaar. Momenteel legt Stadsherstel de laatste hand aan de restauratie. Voordat nieuwe bewoners erin trekken wordt er vanaf 16.00 uur open huis gehouden. Locatie: Westzijde, Zaandam.
 • Joost van Beek geeft een orgelconcert in de Oostzijderkerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (t/m 8 jaar € 10,00). Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.

Vrijdag 30 juni

 • De zevende editie BouleVaart met het thema ‘inside out’ gaat voor het eerst twee dagen duren. Vandaag van 17.00 – 23.00 uur in het Agathepark met een optreden van Barnyard Tea, een popquiz, foodtrucks en bars. Locatie: Eikelaan 51, Krommenie.
 • Stichting Comité 30 juni/01 juli Zaanstreek organiseert verschillende activiteiten om het bewustzijn over het Nederlandse Slavernijverleden te vergroten. Vandaag een herdenking ‘Nederlandse Trans-Atlantische Slavernij’. De herdenking is van 19.00 – 21.00 uur bij de Anton de Kom brug. Locatie: DS. Martin Luther Kingweg, Zaandam.
 • Het jaar 2023 staat in het teken van Johannes Vermeer, één van de bekendste kunstschilders van Nederland. In Café Fabriek wordt dit jaar de achtste Zomer Salon georganiseerd met het thema: Meer Vermeer! De expositie wordt op om 16.30 uur geopend en is nog tot 31 augustus te bezoeken. Om 19.00 uur is voor de allerlaatste keer de documentaire Dicht bij Vermeer te zien. Kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Festival Spijkerboor / Starnmeer – De Polder draait door! Het hele weekend sport, spel, muziek, eten en drinken. Meer informatie op de facebookpagina De Polder draait door.
 • Vanaf vandaag geeft Willy Korenstra een expositie in het MonetAtelier. Schilderijen in olieverf en viltwerk, het Westzijderveld is de grootste inspiratiebron van Willy. De expositie is nog t/m 30 juli van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 16.45 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.
Werk van Willy Korenstra
 • Vrijdagmiddagborrel in de Bullekerk met jazzpianist Nol Sicking, met zijn dochter jazzvioliste Teddy Sicking en contrabassiste Veerle van der Wal. De middag begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Dansavond met dj D-Niece in de Bullekerk. De dansavond Summeredition is van 21.00 – 01.00 uur en kaarten kosten € 8,50 (excl. € 1,50 servicekosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
dj D-Niece

Zaterdag 1 juli

 • In het kader van de Werner Herzog tentoonstelling in EYE vertoont De Fabriek drie weken lang drie films van de gevierde regisseur. De Fabrieksklassieker ‘Jeder für sich und Gott gegen alle’ begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De tweede dag van BouleVaart van 12.00 – 23.00 uur met live muziek op twee podia, foodtrucks, silent disco, theater, workshops, kinderactiviteiten, demonstraties en meer in het Agathepark in Krommenie. Kijk voor het volledige programma op de website van Boulevaart. Locatie: Eikelaan 51, Krommenie.
 • Stichting Comité 30 juni/01 juli Zaanstreek organiseert verschillende activiteiten om het bewustzijn over het Nederlandse Slavernijverleden te vergroten. Vandaag een feestelijke opening van het herdenkingsjaar. De dag is van 14.00 – 21.00 uur in het Burgemeester in ’t Veldpark. Locatie: Vredeweg 36A, Zaandam.
 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 2, 8, 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Van 10.00 – 15.00 uur organiseert Zaanse Stichting Dierenzorg een grootse rommelmarkt. Er zullen diverse kraampjes zijn, een tombola, honden- en kattengedragstherapeuten en nog veel meer. Locatie: Doctor H.G. Scholtenstraat 36, Zaandam.
 • Tango Orkest Amsterdam neemt bezoekers van de Bullekerk mee door de rijke historie van de Argentijnse tango. Het (zit)concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Tango Orkest Amsterdam
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • Eindvoorstelling ‘2 Changes, 2 Stories’ door RDC Studios bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 16.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Kunstcollectief Kwadrant geeft een expositie in het Weefhuis. De kunstenaars van Kwadrant zijn Margreet Dijkstra, Marja Nieuwendijk, Els Smit en Cathrien Sturm. De expositie is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De laatste Pub Quiz voor de zomervakantie bij dorpshuis Wijdewormer Dorpstheater TOWN. De pubquiz begint om 20.00 uur en deelname kost € 5,00 per persoon (team max. 6 personen). Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • Atem, een interactieve mindfulness-opera over de harmonie van lichaam en geest in molen Het Prinsenhof middenin de Polder Westzaan. De voorstelling van zangeres en performer Elisabeth Hetherington focust op de harmonie van lichaam en geest en wordt op drie tijdssloten gegeven: 11.30 – 13.30 uur, 13.00 – 15.00 uur en 14.30 – 16.30 uur. Deelname kost € 25,00 (vooraf reserveren). Locatie: J.J. Allanstraat t.h.v. nr. 382, Westzaan.
 • Kooroverdedijk geeft een zomerconcert als afsluiting van het seizoen in het Dorpshuis in Oostknollendam. Het avondvullend programma staat onder leiding van Frank Anepool op de bok en Albena Stoyanova op piano. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 13,50 aan de deur). Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.

Zondag 2 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 8, 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Eindvoorstelling ‘2 Changes, 2 Stories’ door RDC Studios bij theater De KunstGreep. De voorstelling wordt vanmiddag twee keer gegeven. De eerste is van 13.00 – 15.00 uur en de tweede van 16.30 – 18.30 uur. Kaarten kosten € 15,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Kunstcollectief Kwadrant geeft een expositie in het Weefhuis. De kunstenaars van Kwadrant zijn Margreet Dijkstra, Marja Nieuwendijk, Els Smit en Cathrien Sturm. De expositie is van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Amateurkunstfestival Gluren bij de Buren met optredens in tuinen verspreid over de gemeente. Tijdens het festival treden lokale amateurkunstenaars tussen 13.00 – 18.00 uur op in de openlucht. Alle deelnemende tuinen en acts zijn te vinden op de website Gluren bij de Buren.
 • Voor de eerste keer vindt het Nederlands Kampioenschap Living Statues voor professionals in Zaandam plaats. De 40 beste living statues van Nederland strijden om de titel “Nederlands Kampioen”. Van 13.00 – 17.00 uur staan de living statues in het centrum en op de route staan ook Kids Statues. De prijsuitreiking begint vanaf 17.30 uur in de Bullekerk. Locatie: centrum Zaandam.
 • De Zaanse Big Band geeft o.l.v. Sebastian Ohms een optreden in buurthuis De Pelikaan. Het optreden is van 15.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
De Zaanse Big Band
 • De Special bij De Fabriek is ‘Lagu Lagu’ met nagesprek. De Moluks pop- en jazz-zangeres Jessica Manuputty heeft een plaat gemaakt met traditionele Molukse lagu lagu muziek. Eenmalige vertoning inclusief Moluks hapje. Regisseur Joost Schrickx is aanwezig voor een nagesprek. De Special begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • In het kader van de Werner Herzog tentoonstelling in EYE vertoont De Fabriek drie weken lang drie films van de gevierde regisseur. De Fabrieksklassieker ‘ Aguirre, der Zorn Gottes’ begint om 17.10 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Ontmoetings- en tourrit voor motorrijders door de Zaanstreek. Vanaf 10.30 uur wordt er verzameld bij Huis te Zaanen (Wijn te Zaanen). Tussen 11.30 – 12.00 uur begint de tourrit van zo’n 40 – 50 km. Na afloop is er een lunch bij Huis te Zaanen. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Zaanweg 94, Wormerveer.
 • In het gebouw van het Apostolisch genootschap wordt het Kunst Festival Smile gehouden. Het festival is voor kinderen van 5 tot 21 jaar en bestaat uit verschillende kunstvormen. Het doel is om kinderen te inspireren hun talent verder te ontwikkelen. Het festival begint om 14.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Oostzijde 82, Zaandam.
 • Papiermolen de Schoolmeester aan het Guispad is het startpunt van een hardloopronde. De loop is 5 en/of 10 km en er is een kinderloop van 2,5 km. De start is om 10.30 uur en deelname kost € 5,00 (€ 2,00 voor de jeugd). Inschrijven kan alleen op de dag zelf vanaf 9 uur. Locatie: Guispad 3, Westzaan.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • Rioja Zomertour langs vijf horecapunten aan de Zaan. De Zomertour begint om 14.00 uur. Op vertoon van een RIOJA-Zometertour-kaart kun je bij elke locatie genieten van een glas rioja en smaakvolle hapjes. Op alle locaties is livemuziek. Deelname kost € 40,00.

Dinsdag 4 juli

 • Zaanse Zomertoer voor informatie en ontmoeting van 13.00 – 17.00 uur bij Dorpshuis De Kwaker. De Zaanse Zomertoer brengt informatie over wonen, gezondheid, ontmoeten en bewegen bij u langs in de wijk. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.

Woensdag 5 juli

 • In het kader van de Werner Herzog tentoonstelling in EYE vertoont De Fabriek drie weken lang drie films van de gevierde regisseur. De Fabrieksklassieker ‘Fitzcarraldo’ begint om 14.50 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 7 juli

 • De Bullekerk en Lab-44 slaan onder de titel Zaans Ket hun handen ineen voor een Buiten Film Festival op twee locaties. Het tweede onderdeel van het Zomer Filmfestival is ‘Im Westen nichts Neues’ bij Lab44. Een indrukwekkende Duitse oorlogsfilm. De film begint om 22.30 uur en kaarten kosten € 7,50. Tip: neem zelf je stoel mee, dan weet je zeker dat je een zitplek hebt. Reserveren kan via de website van de Bullekerk. Locatie: Middenweg 44, Zaandam (Hembrugterrein).
 • Muziektheatergroep Släpstick (voorheen bekend onder de naam Wereldband) geeft de voorstelling ‘Schërzo’ bij de Bullekerk. Een eigenzinnige, wervelende en hilarische kijk op klassieke muziek. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Iedereen wordt van harte uitgenodigd om samen het Offerfeest te vieren in zorgcentrum Pennemes. Activiteiten zoals henna painting, schminken, muziek en meer. Afsluitend wordt er een (halal) barbecue geserveerd. De middag is van 16.00 – 19.00 uur. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.

Zaterdag 8 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Imkerij Guisveld houdt vandaag en morgen open dagen in de bijenstal die te bereiken is via de doorgang onder het spoor van station Wormerveer. De imkers staan van 10.30 – 16.15 uur klaar om bezoekers alles te vertellen over het houden en verzorgen van honingbijen. Er is ook een honingproeverij. Locatie: Frans Marspad / Guisveld (naast Saenden).
 • Boekenmarkt Kledingbank Zaanstreek van 09.00 – 16.00 uur. Boeken kosten € 1,00 en de opbrengst komt volledig ten goede aan Kledingbank Zaanstreek. Locatie: Inzet 108, Wormerveer.
 • Comité Engewormer 375, IJsclub Nova Zembla en STG Zaanstreek organiseren voor de skeelerliefhebbers de 8e Omloop van de Enge Wormer. Een combinatie van de Oomssport-cup, wedstrijden voor de jeugd en een toertocht. Sport-Wethouder Rick Ossendorp geeft het startschot om 17.00 uur, waarna de verschillende groepen tussen 17.00 – 17.32 uur starten. Het start/finishdoek hangt voor de deur van Manege Veldt. Locatie: Engewormer 25, Wormer.
 • Een tweede editie van Zaanse Natuurmarkt bij kinderboerderij het Darwinpak. Van 11.00 – 16.00 uur zijn een groot aantal Zaanse verenigingen, organisaties en stichtingen die zich bezighouden met de natuur in de Zaanse omgeving aanwezig. Er zijn verschillende activiteiten en kinderen kunnen zich op allerlei manieren vermaken. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • De Nederpop coverband De Heeren van Haerlem geeft een optreden in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
De Heeren van Haerlem

Zondag 9 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Documentaire over Zaanse bluesman Frank van Pardo in de Bullekerk. De film begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 10,00. De gehele opbrengst van de film gaat naar het goede doel (Energy4all.nl). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Imkerij Guisveld houdt een open dag in de bijenstal die te bereiken is via de doorgang onder het spoor van station Wormerveer. De imkers staan van 10.30 – 16.15 uur klaar om bezoekers alles te vertellen over het houden en verzorgen van honingbijen. Er is ook een honingproeverij. Locatie: Frans Marspad / Guisveld (naast Saenden).
 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het thema van de workshop is ‘Slapstick theater’. Kinderen leren in deze workshop op een grappige manier toneelspelen, door fysiek te overdrijven. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Zaandijks Zomerfestival, georganiseerd voor en door Zaandijk(ers). Het festival is van 13.00 – 17.00 uur en staat in het teken van kunst, cultuur en lokale producten. ZFC Zaandijk en andere muzikale Zaan(dijks)e gezelschappen treden op. De toegang is gratis. Locatie: Dr J.J. van der Horststraat 2B, Zaandijk.
 • Zomer Rommelmarkt van 15.00 – 20.00 uur bij Het Brandtweer. De toegang is gratis. Locatie: Breestraat 110, Koog aan de Zaan.
 • Oldtimer Replica Club Assendelft (ORCA) organiseert een Oldtimerfestival in Assendelft. Locatie: Dorpsstraat 350, Assendelft. Meer informatie is op dit moment nog niet bekend.
 • ‘A Lovely Afternoon in the Parc’ met het Margriet Eshuijs Popkoor in het Wilhelminapark. Het optreden begint om 14.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.

Woensdag 12 juli

 • Inloopbijeenkomst project Taandijk van 19.00 – 20.30 uur bij Gemeentewerf steunpunt Noord. Deze avond kun je het voorontwerp project Taandijk zien en vragen stellen. Locatie: Serooskerkestraat 76, Krommenie.

Vrijdag 14 juli

 • De zevende editie van Foodfestival aan de Zaan in Wormerveer. Het grootste openluchtrestaurant van de Zaanstreek van 16.00 – 22.00 uur met ruim 80 foodtrucks, muziek en kindervertier. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.
 • Foodtruckfestival Hoppaaa! Wormer van 14 t/m 16 jul op de Groene Wig in Wormer. Het festival is open van 15.00 – 21.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Balk, Wormer.
 • Zaanse 80’s & 90’s met Honeybadger & MOERSTAAL bij Podium de Flux. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 10,00 in de voorverkoop (€ 12,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Zaterdag 15 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • ZaanFolk Festival in het Wilhelminapark Wormerveer (’s middags) en bij Café de Melterij (’s avonds). Het festival begint om 13.00 uur met een hoofdpodium, een kleiner – open – podium en een balfolk podium. Bands die optreden zijn o.a. The Old Time String Band en De Band Zonder Toekomst. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Festival Krommeniedijk vanaf 16.00 uur. Op het veld naast en achter het Dorpshuis start de dag met activiteiten en spelen voor de jeugd, Jeu de boules, IJs verkoop, Springkussen en Straat theater. Vanaf 17.30 uur zijn er optredens van de Cobra coverband en Noordersluis band. Locatie: Krommeniedijk 131, Krommeniedijk.
 • De drie Oostzaanse muziekverenigingen Crescendo, Excelsior en Concordia laten op het Kerkplein in Oostzaan van zich horen als afsluiter van het muziekseizoen. Het concert begint om 13.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het jaarlijkse Zaanse vrijwilligersfeest bij de Groote Weiver. Zaankanters voor Elkaar en de gemeente Zaanstad organiseren dit feest elk jaar en deze keer is het thema jaren 70/disco. Het feest is van 19.30 – 23.00 uur. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • De Tribute To The Cats Band treedt op in de Bullekerk. De band bestaat uit Thoom Veerman, Nico Tol, Harmen Veerman, Michel de Haan en Jan Veerman en wordt versterkt door ‘jonkies’ Cees Veerman, Larry Koning en Marcel Veerman. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. UITVERKOCHT
Tribute to the Cats Band

Zondag 16 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden vandaag van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De FLUX Popschoolbands hebben voor de zomervakantie keihard naar de presentatie toegewerkt. Van 14.30 – 19.00 uur vindt het Flux Popschool zomerfeest plaats bij FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Donderdag 20 juli

 • Filmtheater De Fabriek en Stichting Monet Zaandam organiseren samen een speciale benefietavond voor het project Monet in Street Art. De documentaire Bomb It 2 wordt vertoond in De Fabriek. Kaarten kosten € 10,50 en de volledige opbrengst wordt gedoneerd als bijdrage aan de muurschilderingen die kunstenaars Piotr Bac(z)ynski en Maciej Gadek in Zaandam gaan maken. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 21 juli

 • Buurtcamping seizoen 2023 op het terrein van zwembad het Zwet. De ligweide wordt van 21 t/m 24 juli deels omgetoverd tot camping. Meer informatie vind je op de website van de Buurtcamping. Locatie: Sternstraat 2, Wormer.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 21 april t/m 23 juni is in de publiekshal van het gemeentehuis de tentoonstelling ‘Eerste stenen’ te bezoeken. De geschiedenis ligt op straat. Foto’s, (bouw)tekeningen en krantenartikelen uit het archief maken van elke eerste steen een verhaal. Het stadhuis is maandag, woensdag en vrijdag geopend van 08.30 – 17.00 uur en dinsdag en donderdag van 08.30 – 20.00 uur. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Van 2 juni t/m 25 juni geeft Ursulien van Berge-Bakkum een expositie in het MonetAtelier. Haar schilderijen zijn geïnspireerd door de Zaanse Monets. De expositie is van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 16.45 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.

De Oostzaner Jol door Ursulien van Berge-Bakkum

Van 17 mei t/m 26 juni is de voorjaarsexpositie van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars te bezoeken in de KunstGreep. De expositie is op maandag t/m donderdag van 08.30 – 17.00 uur en op vrijdagmorgen tot 12.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan

Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars

Van 13 mei t/m 29 juni is een tentoonstelling van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars in het Bartel Jacobsz Centrum. Deze expositie wordt georganiseerd naast de traditionele voorjaarsexpositie i.v.m. de aanloop naar het 25 jarig bestaan van de Oostzaanse Kunstenaars. De expositie op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur en op zondagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. te bezoeken (uitgezonderd 14 mei en 25 juni). Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Van 22 mei t/m 30 juni geeft de Expogroep van FluXus tijdens ‘IktoondeZaanstreek’ de expositie ‘Contrast’ in de Verkadefabriek. De Expogroep werkt al jaren samen om voor de tentoonstellingen in Fluxus te zorgen. Nu werd het eens tijd voor een een eigen expositie. In de gangen het Fluxus-gebouw is werk te zien, iedereen is van harte uitgenodigd om langs te komen. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Prachtige herfstkleuren in Canada door Marielle Timmerman-Scheffer

Van 30 juni t/m 30 juli geeft Willy Korenstra een expositie in het MonetAtelier. Schilderijen in olieverf en viltwerk, het Westzijderveld is de grootste inspiratiebron van Willy. De expositie is van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 16.45 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.

Kunst van Willy Korenstra

Van 20 mei t/m 26 augustus is de verkooptentoonstelling ‘Zonder Haast’, gericht op hedendaagse kunst, te bezoeken bij Galerie Staphorsius. De tentoonstelling is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. De toegang is vrij. Locatie: J.J. Allanstraat 287b, Westzaan.

Paul van Ernich – Stilleven met broden

Van 28 juni t/m 1 september is de expositie ‘Zomerhuisjes in Egmond’ in te bezichtigen in het stadhuis. De expositie is in de publiekshal te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis. De toegang is gratis Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Zomerhuisjes in Egmond

Tot 1 oktober is in het museum Zaanse Tijd de expositie ‘Koffietijd’ met typisch Nederlandse antieke wandklokken bezoeken. Er wordt aandacht besteed aan het klassieke jaren zeventig-klokkenservies van Nutroma. Mocht je eigen klokkenservies niet compleet zijn, in de winkel bij het museum zijn alle serviesdelen in voorraad – en ook volledige vintage klokkenserviezen zijn verkrijgbaar. De tentoonstelling ‘Koffietijd’ loopt nog tot 1 oktober en is dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. Kaarten kosten € 11,00 (€ 5,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en t/m 3 jaar gratis). Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *