Vandaag o.a.: Kerstconcerten, Kerstmusical ‘Herders, Sta op!’, Kerstnachtdiensten, Fakkeloptocht tegen discriminatie (foto), ‘Royal Opera House: De Notenkraker’, Duo Blackmail, Pass The Dutch Festival en de expositie 2de Kans Kunst bij Zaansgroen…

Verderop deze week: Kerstexpo 2023 Zaanse Schilderskring, ‘The Holdovers’ met kerst afternoon tea, Zaanse Winter Experience (6 t/m 17 jaar), Oudejaarsexpositie Ger Zaagsma, Music & Movie Night, Documentairefilm ‘Dearest Fiona’, Winterwandeling Darwinpark, Oudejaarsconcert Melissa Venema en Marco Bakker, Oliebollen/Snert tocht.


Kerstconcerten, Kerstmarkten, het Kerstverhaal, Levende Kerststal, Kinderkerst activiteiten, Kerstbuffet, Kerstlichtjes Wandeling en meer… In de decembermaand is de kerst overal te vinden en te beleven. Wij maakten daarom een apart overzicht van de kerstconcerten en kerstmarkten.

Rendier Zaandam 2022 (foto Fred Wolf)

Zondag 24 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Voor de 35e keer de Fakkeloptocht tegen discriminatie. De fakkeloptocht start vanaf De Groote Weiver. Vanaf 19.00 uur wordt er verzameld en om 19.15 uur start het programma met optredens van Riki Almouti (breakdance legend) en stadsdichter Lisa van Tongeren. Om 19.30 start de optocht naar de oude burgemeesterswoning in Krommenie. Daar spreekt Rudi Seca. De stoet gaat naar de Vrijheidsboom aan het Arinkplein waar het Alkmaars straatorkest een kort optreden verzorgt. De tocht eindigt bij De Groote Weiver met een optreden van kunstenaarscollectief City Coyote. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer. (foto boven)
 • De Special bij De Fabriek is vanmiddag ‘Royal Opera House: De Notenkraker’. De voorstelling begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Countrymuziek van Duo Blackmail bij zorgcentrum Mennistenerf. Het repertoire van deze band bestaat uit country, ’60, ’70, ’80 en ’90-er jaren muziek en Indorock. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: H. Gerhardstraat 77, Zaandam.
 • Pass The Dutch Festival met Reggae van eigen bodem bij de Flux. Het festival is van 16.00 – 24.00 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Verderop deze week:

Maandag 25 december

 • Kerstexpo 2023 van de Zaanse Schilderskring in het Weefhuis. Dit jaar is geen speciaal thema gekozen; de schilders maakten werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. Voor ieder wat wils, dus. De expositie is tijdens kerst van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Dinsdag 26 december

 • Kerstexpo 2023 van de Zaanse Schilderskring in het Weefhuis. Dit jaar is geen speciaal thema gekozen; de schilders maakten werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. Voor ieder wat wils, dus. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • The Holdovers met kerst afternoon tea bij De Fabriek. Geniet tussen 15.00 en 17.00 uur van de Afternoon Tea, en aansluitend van de komische kerstfilm The Holdovers. Kaarten voor deze middag kosten € 22,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 27 december

 • De Zaanse Winter Experience voor kinderen van 6 t/m 17 jaar gaat deze kerstvakantie weer van start. Gratis sport, cultuur & lifestyle activiteiten op verschillende locaties. Aanmelden kan ter plekke. Kijk voor meer informatie op de website van Sportbedrijf Zaanstad.

Donderdag 28 december

 • Een Music & Movie Night bij De Fabriek met de concertfilm ‘Stop Making Sense’. Het hoogtepunt van de New Wave, de leden van van de Zaanse band First E zijn ermee opgegroeid. Vooraf aan de film spelen ze enkele nummers in de zaal, naderhand spelen ze uitgebreider in het café. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De documentairefilm ‘Dearest Fiona’ komt uit in de Nederlandse bioscopen en draait vanaf vandaag bij De Fabriek. In de dieppersoonlijke documentaire komt veel archiefbeeld van Noord-Holland en ook specifiek de Zaanstreek voor. Nog geen informatie bekend over data en tijden. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam
 • Winterwandeling bij stadsboerderij Darwinpark. Leer buurtgenoten kennen, ervaar de natuur en beweeg! Vrijwilligers vertellen u over de natuur in en rondom het Darwinpark. Van 10.30 – 11.30 uur kun je gratis meewandelen en na afloop koffie/thee drinken. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Melissa Venema en Marco Bakker spelen in de Bullekerk een Oudejaarsconcert. Ze worden daarbij begeleid door het Noord Hollands Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Lieuwe de Jong en Ruud Luttikhuizen op piano. Ook Dub de Vries zal begeleiden op het orgel. Het 65-jarig jubileum van Dub de Vries als organist en tevens zijn 80e verjaardag wordt eveneens gevierd. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Melissa Venema en Marco Bakker 
 • Wandelsportvereniging ‘De Laatste Loodjes’ organiseert een Oliebollen/Snert tocht vanaf voetbalclub Hercules. De Groepsstart is om 09.30 uur, maar ieder loopt zijn eigen tempo. Starten is mogelijk tot 10.00 uur. Deelname kost € 5,00 (€ 3,00 voor DDL leden). Locatie: Kuilpad 1F, Zaandam.
 • FabrieksKlassieker ‘The Virgin Suicides’ bij De Fabriek. Speciaal vanwege de release van Priscilla, de nieuwste film van Sofia Coppola, komt de debuutfilm The Virgin Suicides terug naar het grote doek. De film begint om 18.30 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Zaterdag 30 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen nog te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Zaansgroen 2de Kans Kunst

Zondag 31 december

 • Groot Oudjaarsfeest in de Bullekerk, compleet met drankjes, hapjes, oliebollen, glitters, discobal en een coverband The Telephones met zangeres Amanda Muller. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 38,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. uitverkocht
 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is alleen vandaag nog te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Oudejaarsexpositie van Ger Zaagsma in het Weefhuis. Ger heeft de kwast weer opgepakt en inspiratie genoeg: prachtige en soms boosaardige wolken en stormluchten. De expositie is tussen 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Herfstland door Ger Zaagsma

2024

Donderdag 4 januari

 • De film ’50+ The Old Oak’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 5 januari

 • HNTjong geeft de voorstelling ‘Emoji Explosie (vanaf 8 jaar) bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Vanaf vandaag geeft Corrie Voortman een expositie in het MonetAtelier. De expositie ‘Impressionisme volgens Corrie’ is tot 28 januari van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 16.15 uur te bezichtigen. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam.
Rotsen – Corrie Voortman

Zaterdag 6 januari

 • Cursisten van Atelier In de Hoge Hoed laten met trots hun werk van het afgelopen jaar zien bij Zaansgroen. De geselecteerde kunstwerken resulteren in een verzameling van acrylverfschilderijen, waarin een verscheidenheid aan onderwerpen en schilderervaringen samenkomen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
In de Hoge Hoed
 • Nathalie Baartman geeft de voorstelling ‘De Bössels van Baartman (Try-out)’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Duo Pleyel (Richard Egarr & Alexandra Nepomnyashchaya) speelt ‘Beethoven Minimized to the Max’ bij de MuziekHaven. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00 (€ 10,00 voor jongeren t/m 30 jaar). Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
Richard Egarr & Alexandra Nepomnyashchaya
 • Nieujaarsconcert in het Atrium van theater de KunstGreep. De Oostzaanse muziek verenigingen Crescendo, Concordia en Excelsior geven vanaf 20.00 uur een concert. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Nieuwjaarsconcert met Drukwerk in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 in de voorverkoop (€ 24,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Drukwerk
 • Historische rondleiding bij Fort Krommeniedijk met gidsen Hans en Theo. De rondleiding is van 13.30 – 14.45 uur en deelname kost € 10,00 voor volwassenen en € 6,75 voor kinderen. Locatie: Lagendijk 22, Uitgeest.

Zondag 7 januari

 • Jazz Inverdan Nieuwjaarsconcert met Ronald Snijders Band in de Doopsgezinde Vermaning. De band bestaat uit fluitist/componist Ronald Snijders, saxofonist Franklin Caesar, gitarist Robby Alberga, basgitarist Randy Winterdal en de zingende drummer Walther Muringen. Het concert begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Ronald Snijders (foto Raul Neijhorst)
 • Cursisten van Atelier In de Hoge Hoed laten met trots hun werk van het afgelopen jaar zien bij Zaansgroen. De geselecteerde kunstwerken resulteren in een verzameling van acrylverfschilderijen, waarin een verscheidenheid aan onderwerpen en schilderervaringen samenkomen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het Nederlands Jeugd Strijkorkest geeft op uitnodiging van Stichting Havenkantoor Zaandam een Nieuwjaarsconcert in de Bullekerk. Het Nationale opleidingsorkest bestaat uit jonge strijkers tussen 12 en 21 jaar. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Nederlands Jeugd Strijkorkest
 • Nieuwjaars Koffieconcert door muziekgezelschap Donna Musica in het kerkje van Krommeniedijk. Zij spelen een licht klassiek nieuwjaarsrepertoire met bekende muziek van o.a.  Strauss, Schubert, Chopin en vele andere componisten. Het concert begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Donna Musica

Maandag 8 januari

 • Juwelenhistoricus Martijn Akkermann geeft de lezing ‘Juwelen & Mensen’ in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Woensdag 10 januari

 • Jaarlijks vertoont De Fabriek aan het begin van het nieuwe jaar een voorpremière van een film die eind januari in première gaat op het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Vanavond de ‘IFFR Preview Tour: How to have sex’. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Donderdag 11 januari

 • Alzheimer Café Zaanstad in buurtcentrum De Bovenkruier. Het thema is ‘Dementie en hoe je hulp organiseert’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • De film ’50+ One Life’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 12 januari

 • Louise & Michelle Mulcahy en Zoë Conway & John McIntyre verzorgen bij Roots aan de Zaan een exclusief dubbel-concert. Het concert bij FluXus begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 30,00 (€ 15,00 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam.

Zaterdag 13 januari

 • Fotojaaroverzicht van Erik Esteie bij Zaansgroen. De fototentoonstelling is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Foto Erik Esteie
 • Oud Politiewoordvoerder Klaas Wilting vertelt in ‘Code Blauwe’ over zijn roerige jaren als politie-agent en wat hij als woordvoerder van het Amsterdamse politiekorps heeft meegemaakt. Zijn verhaal wordt gelardeerd met filmbeelden. De avond in de Bullekerk begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 16,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Klaas Wilting
 • Raamtheater geeft de toneelvoorstelling ‘Een Moordweekend’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Ook op zondag 14 januari. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Anne Neuteboom & Thijs van de Meeberg geven de voorstelling ‘Effe niet met je mening & Met de beste bedoelingen’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zondag 14 januari

 • Fotojaaroverzicht van Erik Esteie bij Zaansgroen. De fototentoonstelling is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Raamtheater geeft de toneelvoorstelling ‘Een Moordweekend’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Wegens succes vertoont De Fabriek nog een keer de speciaal voor de Maand van de Geschiedenis (oktober) gemaakte archieffilm ‘Het vernieuwende verleden van de Zaanse industrie in filmbeelden’. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 6,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Tijdens ‘Indiestad Zaanstad’ treden in de Bullekerk drie bijzondere Zaanse ‘indie’ bands op: TUPPERWR3, First E en Lorena + The Tide. Het evenement is van 14.00 – 18.00 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Woensdag 17 januari

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het thema is ‘Dementie en hoe je hulp organiseert’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie:  Bloemgracht 95, Zaandam.

Zaterdag 20 januari

 • De Michael Jackson Tributeband ‘MJ HiStory’ geeft een optreden in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Fotograaf William Rutten
 • De Vlaamse cabaretier Pieter Verelst geeft de voorstelling ‘Ten Aarzel’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Circumstances geeft de voorstelling ‘EXIT’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 24,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Kees en Ko Jak geven de expositie ‘Kunst verbroedert’ in het Raadhuis van Assendelft. Kees (bekend van zijn Weerfoto’s op televisie) exposeert met zijn foto’s en Ko met zijn schilderijen op houten panelen. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 16.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 370, Assendelft.
Foto van Kees Jak

Zondag 21 januari

 • Buurtcentrum De Pelikaan organiseert haar maandelijkse kindertheatervoorstelling (vanaf 4 jaar). Deze zondag speelt theater Lapstok de voorstelling ‘Op notenjacht’. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 5,00 (incl. limonade en fotoshoot met artiesten en poppen). Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
 • Jay Francis geeft de cabaretvoorstelling ‘Catastrofe (Try out)’ bij theater De Kaasfabriek. De middagvoorstelling begint om 16.00 uur en de avondvoorstelling om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Kees en Ko Jak geven de expositie ‘Kunst verbroedert’ in het raadhuis van Assendelft. Kees (bekend van zijn Weerfoto’s op televisie) exposeert met zijn foto’s en Ko met zijn schilderijen op houten panelen. De expositie is vandaag van 11.00 – 16.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 370, Assendelft.
Schilderij Ko Jak

Woensdag 24 januari

 • Open Podium Winterconcert voor leerlingen van de muziekschool FluXus, maar ook voor amateurmuzikanten van andere docenten en voor leden van muziekverenigingen in de Zaanstreek. Het Open Podium begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Kees en Ko Jak geven de expositie ‘Kunst verbroedert’ in het raadhuis van Assendelft. Kees (bekend van zijn Weerfoto’s op televisie) exposeert met zijn foto’s en Ko met zijn schilderijen op houten panelen. De expositie is van 11.00 – 16.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 376, Assendelft.

Vrijdag 26 januari

 • So You Think You Can Dance Party met dj Deniece in de Bullekerk. De dansavond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 27 januari

 • Pub Quiz bij 1456. Deelname kost € 5,00 per persoon en een team mag uit maximaal 6 personen bestaan. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • Gloria Velando Mango geeft een expositie bij Zaansgroen. Ze heeft een eigen stijl: kleurrijk, swingend en expressief werk. Voornamelijk acryl op canvas, zowel figuratief als abstract. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Gloria Velando Mango
 • Concerten bij Kaarslicht met Wishful Singing in de kerk van Jisp. De vijf klassiek geschoolde zangeressen combineren a capella zang, een overtuigend verhaal en een theatrale uitvoering op een geheel eigen wijze. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn per mail te reserveren. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Wishful Singing
 • Kindertheater met Lot Lohr in de Zuidervermaning. De kindervoorstelling ‘Waar is de kat van Ome Willem?’ (vanaf 4 jaar) begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • De Culturele Raad presenteert journalist en programmamaker Coen Verbraak in de Bullekerk. Ook de Zaanse gitarist/songwriter Lorena Visintainer komt voor ons optreden! De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Coen Verbraak
 • Zaanse Regenboogcafé van 14.30 – 17.30 uur bij Café Zaanzicht. Locatie: Oostzijde 209, Zaandam.

Zondag 28 januari

 • Gloria Velando Mango geeft een expositie bij Zaansgroen. Ze heeft een eigen stijl: kleurrijk, swingend en expressief werk. Voornamelijk acryl op canvas, zowel figuratief als abstract. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Wereldvrouwen zingen samen met Trio Vientos bij de Poelenburcht. Een middag met high tea van 14.30 – 16.30 uur. Kaarten kosten € 12,00 (€ 2,00 voor kinderen tot 12 jaar). Locatie: Weerpad 1a, Zaandam.
 • Over de Dijk geeft een Winterconcert bij theater De Kaasfabriek. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Delta Piano Trio (Vera Kooper, Gerard Spronk en Irene Enzlin) In Concert bij theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Na een eerste succesvolle editie komt het Zaanse Poppanel weer naar Podium de Flux. De middag is van 15.30 – 18.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Woensdag 31 januari

 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers. Voor het concert “Poëzie op de Piano’ kunnen bezoekers een lievelingsstuk van Chopin aanvragen. Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Vanaf 9 november t/m 30 december is het werk van Gerdien Biersteker te zien in Chocolaterie de Cacaoboom. Figuratieve kunst heeft haar voorliefde en zij probeert dat ook in haar werk te gebruiken. Haar uitdaging is om karakteristieke gebouwen te transformeren naar haar eigen stijl en kleur. Deze is gebaseerd op strakke lijnen, symmetrie, vlakken en basiskleuren. Het liefst schildert ze met acrylverf. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142 b, Zaandijk.

Gerdien Biersteker – De Vrede

Van 28 november tot 9 januari 2024 zijn de potloodtekeningen van Oostzaan van Remmet Jacobus Ouwejan uit 1948 te zien in de KunstGreep. Een Zaanse tentoonstelling met ook foto’s van Norma Lo Fo Wong. De expositie is van maandag t/m donderdag van 8.30 – 17.00 uur en op vrijdag tot 12.30 uur te bezoeken. Ook te bezichtigen tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 12 oktober t/m 14 januari 2024 zijn de werken van 4 Zaanse kunstenaars te zien in het kabinet van het Zaans Museum. De werken zijn van Kinga Wieczorek, Bert van Santen, Teppo Korte en Jaap Stellaart. De expositie maakt onderdeel uit van het evenement ‘Zaanse Glorie. Verbonden met de wereld’. Meer informatie vind je op de website van het Zaans Museum. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Schommel van Kinga Wieczorek

Van half augustus 2023 tot half januari 2024 exposeert Louis Breeuwer in de Wormerveerse Vermaning. Hij heeft een expositie samengesteld van ‘en plein-air’ gemaakte oudere en recente Zaanse landschappen. De expositie is te bekijken tijdens evenementen en op de dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Vanaf 24 november t/m 19 januari 2024 zijn Guisveld-etsen uit de jaren ’70 van Frans Room te zien in de publiekshal van het Stadhuis. Frans Room (Wormer, 25 februari 1939) was beeldend kunstenaar, schilder, aquarellist en sinds de jaren ’80 vooral graficus van reeksen etsen en zeefdrukken (en bekend van de Wonderland Lightshow). De expositie is open op werkdagen. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

De dijk: de autosnelweg tussen Koog-Zaandijk en Westzaan, met de antenne van de brandweercentrale te Westzaan die boven de weg uitsteekt.

Van 5 januari t/m 28 januari geeft Corrie Voortman een expositie in het MonetAtelier. De expositie ‘Impressionisme volgens Corrie’ is op vrijdag t/m zondag van 12.00 – 16.15 uur te bezichtigen. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam.

Van 16 december tot 3 febuari is de expositie ‘Ox-Alien’s Saentje Invasion’ te bezichtigen bij Art Unknown Pop Up Gallery. Deze iconische streetart-expositie brengt een grote diversiteit aan bekende straatkunstenaars voor de eerste keer naar Zaandam, gecureerd door de iconische Ox-Alien. Een bonte collectie muurschilderijen van diverse kunstenaars met ronkende namen als Doodkonijn en Tiktok. Te bezoeken van vrijdag t/m zondag van 13.00 – 18.00 uur en op afspraak. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Ox-Alien’s Saentje Invasion

Van 17 december t/m 16 februari 2024 geven de leerlingen van beeldend kunstenaar Kinga Wieczorek de expositie ‘Zaans Inspireert’ bij Fluxus. In de hallen van de Verkadefabriek is werk van de leerlingen te zien. De kunstwerken laten een uiteenlopende kijk op Zaanstreek zien. Ze zijn gemaakt vooral met acryl en olieverf. De volgende cursisten exposeren hun werk: Jelena Abrosimova, Kees Adema, Marleen van Asten, Sandra Van Doorn, Annemieke Jager, Benno Lagerweij, Arrianne Naber, Sophie Nivard, Jomi Prins, Manita Schonewille, Robin Veenman, Fahriye Celik en Hilde Luyt. De expositie is van maandag t/m zaterdag tijdens openingstijden gratis te bezichtigen. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Werk van Jelena Abrosimova cursist en exposant Kinga Wieczorek

Van 26 oktober 2023 t/m 5 maart 2024 geeft de Wormerse Marja van Gompel een exposeitie in bezoekerscentrum De Poelboerderij. Van Gompel tekent en schildert al van jongs af aan. Ze heeft gaandeweg een eigen stijl ontwikkelt en werkt met verschillende materialen zoals karton, textiel, kurk en gedroogde planten. Ze gebruikt zowel olieverf als inkt en acrylverf. De expositie is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezoeken. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Vanaf 12 februari exposeert Zaankanter Marijke Krabbenbos een maand lang in De Bieb. Ze exposeert 50 van haar ideeën voor Mens, Markt en Maatschappij. Bezoekers kunnen kennismaken met haar grenzeloze en praktische creativiteit. De expositie is ingericht op de eerste verdieping van de Verkadefabriek. Te bezoeken tijdens de openingstijden van De Bieb, maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 20.30 uur, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 170 A, Zaandam.

Marijke Krabbenbos

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50). Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Van 22 december t/m 27 april is in het Molenmuseum de expositie ‘Het Fortuin – De tragische geschiedenis van een papiermolen’ te bezoeken. De tentoonstelling laat zien hoe het mis kon gaan en hoe molen Het Fortuin uiteindelijk in vlammen op ging. Toch werd hier de kiem gelegd voor het succes van het latere papierconcern Van Gelder Zonen. Locatie: Kalverringdijk 30, Zaandam.

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl